Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach, drewno, wilgoć?

enedue

Recommended Posts

a podwieszenie 15 cm wełny pod wiązarem jest złym pomysłem? Niby tak wszyscy robią, tyle że w skośnych. Ociepla wiązar od dołu. Mostków nie ma.

Wtedy, biorąc informacje z wątku obok o pocącym się dachu, w ten mój wiązar, co ma 45 cm w najniższym miejscu, mogę włożyć 30 cm wełny i jeszcze będzie 15 cm wolnego, w najwyższym punkcie 30 cm wolnego. Pod spodem 15 i mam razem 45 cm wełny.

No właśnie ta wentylacja mnie niepokoi. Szczelina będzie od 20 - 35. Myślałam, że otwory wentylacyjne na całej długości okapu, plus w ścianach wschód - zachód, stamtąd wieje najwięcej wiatrów i parę kominków w na kalenicy, czyli w najwyższej linii , plus po jednym za kominem i oknem wyjściowym na dach - 120 x120 cm jakoś będą trzymały sprawę. Z domu chyba nie będzie dużo wilgoci - folia plus rekuperator, ludzie narzekają, że raczej sucho jest.

Z drugiej strony, jeśli powiedzmy dam tę płytę PIR 0,023 2 x 12 cm może taką na przykład http://www.e-realbud.pl/pl/p/Kingspan-Therma-TR26w-FM-120mm/296 ma to jakąś przyzwoitą jakość, bo cena bardzo atrakcyjna ?to gdzie położyć folię paroizolacyjną w pokojach i gdzie w łazience? Tak na pierwszy rzut oka, jakoś trzeba wentylować te wiązary czy belki i nie powinny być odgrodzone od od wnętrza. Czyli folia nie powinna iść zaraz za płytą GK.

No i cena nie atrakcyjna, pomyliłam cenę za m3 z ceną za m2. Nie stać mnie na izolację z PIR.

Ale pytanie podtrzymuję, gdyby jakimś cudem udało mi się zmieścić powiedzmy styropian grafitowy?

Edytowane przez enedue