Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moi sąsiedzi (dwie działki) wymyślili, że przez moją działkę przejdzie gazociąg od mojego sąsiada do nich. Cztery działki są między dwiema ulicami. W jednej ulicy jest gaz (ma go mój sąsiad). Gazociąg szedłby wzdłuż krótszego płotu mojej działki. Tam ma być podjazd do garażu i miejsce parkingowe. Ponadto podobno taki gazociąg wymaga odpowiednich odległości od budynku. Więc trzeba by zmienić usytuowanie domu (na razie w projekcie). Moi sąsiedzi są bardzo pewni siebie i twierdzą , że muszę się zgodzić , bo takie jest prawo (podobno jakieś prawo o zaopatrzeniu gospodarstw domowych w coś tam). No i że poinformują mnie o terminie u notariusza w sprawie służebności. No czuję się jakbym znienacka dostał w twarz. A miała być miła wycieczka na działkę... Na 100 procent idę w poniedziałek do prawnika, ale czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy nie mam wyjścia? Dodam że planuję ogrzewanie pompą ciepła.
https://forum.murator.pl/topic/188607-czy-musz%C4%99-si%C4%99-zgodzi%C4%87-na-s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9B%C4%87/

nie musisz zgadzać się. U mnie było tak, że sąsiad zapytał, potem pokazał plany z wariantami. Wyraziłem mu zgodę na jeden z tych wariantów (dla mnie OK, dla niego niezbyt optymalny) Odleglości są minimalne od budynku jeśli chodzi o wymogi

Nie ma takiego przymusu, sąsiad ewidentnie chce cię w chu... załadować.

Skoro sąsiad taki pewny swego, a nie chcesz mieć w nim wroga, poproś go uprzejmie o wskazanie podstawy prawnej. Nawet bardzo uprzejmie :)

W razie wątpliwości skonsultuj się prawnikiem, wcześniej przeczytaj koniecznie fragment kodeksu cywilnego dotyczący prawa sąsiedzkiego, ponieważ takie kwestie są uregulowane. Sąsiad ma prawo do wyznaczenia służebności, ale musi to uzasadnić i odpowiada za koszty.

Ze swojego doświadczenia lepiej (dla niego) jak się dogadacie bez sądu, możesz mu swoje zastrzeżenia i jeżeli nie zastosuje się do tego to miłego ślęczenia kilka lat w sądzie. Polski wymiar sprawiedliwości nierychliwy i tylko nierychliwy.