Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy muszę się zgodzić na służebność?

Recommended Posts

Moi sąsiedzi (dwie działki) wymyślili, że przez moją działkę przejdzie gazociąg od mojego sąsiada do nich. Cztery działki są między dwiema ulicami. W jednej ulicy jest gaz (ma go mój sąsiad). Gazociąg szedłby wzdłuż krótszego płotu mojej działki. Tam ma być podjazd do garażu i miejsce parkingowe. Ponadto podobno taki gazociąg wymaga odpowiednich odległości od budynku. Więc trzeba by zmienić usytuowanie domu (na razie w projekcie). Moi sąsiedzi są bardzo pewni siebie i twierdzą , że muszę się zgodzić , bo takie jest prawo (podobno jakieś prawo o zaopatrzeniu gospodarstw domowych w coś tam). No i że poinformują mnie o terminie u notariusza w sprawie służebności. No czuję się jakbym znienacka dostał w twarz. A miała być miła wycieczka na działkę... Na 100 procent idę w poniedziałek do prawnika, ale czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy nie mam wyjścia? Dodam że planuję ogrzewanie pompą ciepła.

W razie wątpliwości skonsultuj się prawnikiem, wcześniej przeczytaj koniecznie fragment kodeksu cywilnego dotyczący prawa sąsiedzkiego, ponieważ takie kwestie są uregulowane. Sąsiad ma prawo do wyznaczenia służebności, ale musi to uzasadnić i odpowiada za koszty.

Ze swojego doświadczenia lepiej (dla niego) jak się dogadacie bez sądu, możesz mu swoje zastrzeżenia i jeżeli nie zastosuje się do tego to miłego ślęczenia kilka lat w sądzie. Polski wymiar sprawiedliwości nierychliwy i tylko nierychliwy.