darek2009 22.03.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Moi sąsiedzi (dwie działki) wymyślili, że przez moją działkę przejdzie gazociąg od mojego sąsiada do nich. Cztery działki są między dwiema ulicami. W jednej ulicy jest gaz (ma go mój sąsiad). Gazociąg szedłby wzdłuż krótszego płotu mojej działki. Tam ma być podjazd do garażu i miejsce parkingowe. Ponadto podobno taki gazociąg wymaga odpowiednich odległości od budynku. Więc trzeba by zmienić usytuowanie domu (na razie w projekcie). Moi sąsiedzi są bardzo pewni siebie i twierdzą , że muszę się zgodzić , bo takie jest prawo (podobno jakieś prawo o zaopatrzeniu gospodarstw domowych w coś tam). No i że poinformują mnie o terminie u notariusza w sprawie służebności. No czuję się jakbym znienacka dostał w twarz. A miała być miła wycieczka na działkę... Na 100 procent idę w poniedziałek do prawnika, ale czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy nie mam wyjścia? Dodam że planuję ogrzewanie pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 22.03.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Prawnikiem nie jestem ale z tego co przedstawiłeś to nie musisz się zgadzać. Nigdzie nie ma powiedziane że każde gospodarstwo musi mieć dostęp do gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.03.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 nie musisz zgadzać się. U mnie było tak, że sąsiad zapytał, potem pokazał plany z wariantami. Wyraziłem mu zgodę na jeden z tych wariantów (dla mnie OK, dla niego niezbyt optymalny) Odleglości są minimalne od budynku jeśli chodzi o wymogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.03.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie ma takiego przymusu, sąsiad ewidentnie chce cię w chu... załadować. Skoro sąsiad taki pewny swego, a nie chcesz mieć w nim wroga, poproś go uprzejmie o wskazanie podstawy prawnej. Nawet bardzo uprzejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackthepricey 24.03.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 W razie wątpliwości skonsultuj się prawnikiem, wcześniej przeczytaj koniecznie fragment kodeksu cywilnego dotyczący prawa sąsiedzkiego, ponieważ takie kwestie są uregulowane. Sąsiad ma prawo do wyznaczenia służebności, ale musi to uzasadnić i odpowiada za koszty.Ze swojego doświadczenia lepiej (dla niego) jak się dogadacie bez sądu, możesz mu swoje zastrzeżenia i jeżeli nie zastosuje się do tego to miłego ślęczenia kilka lat w sądzie. Polski wymiar sprawiedliwości nierychliwy i tylko nierychliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 24.03.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) nie ma.... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts