grzegorz nn 22.03.2014 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 witam. musze policzyć stal na budowe. Nie mam jeszcze kierownika budowy i powoli licze materiały. czy mogę prosić o pomoc w rozszyfrowaniu rysunku zbrojenia stropu i płyty przepony nad fundamentem? ? strop żelbetowy o grubości płyty 12 cm, krzyżowo zbrojony. Pręty fi 10. płyty styropowe dwukierunkowo zbrojone, czterostronnie utwierdzone, wieniec 4 pręty fi 14, strzemiona fi 6 co 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.03.2014 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 A czemu to kierownik ma rachować ? Powinienes mieć zestawienie stali od projektanta. Rysunek z lewej za maly kompletnie nieczytelny, drugi ciut lepiej. To co pokazujesz to całość projektu stropu ? Jeżeli tak to nic nie jest warte. Brak długości pretów, brak długości do odgięć, brak wymiarownia ścian, lub podania ilości poszczegolnych sztuk. Robienie pretów odgiętych i dokladnai góra zbrojenie jest kompletnie bez sensu. Albo to albo to. Wrysowanie prete który 7 krotnie idzie górą /dołem może wykonac ktoś kto w życiu nie dotykał pretów zbrojeniowych. Projekt do poprawki i uzupełnienia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz nn 23.03.2014 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 pokombinuje jeszcze z plikami by zmniejszyć rozmiar a by były czytelne.w każdym razie wszelkie wymiary płyty są i jest uwaga - odgięcia dopasować do 1/5 rozpiętości między podporami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.03.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 pokombinuje jeszcze z plikami by zmniejszyć rozmiar a by były czytelne. w każdym razie wszelkie wymiary płyty są i jest uwaga - odgięcia dopasować do 1/5 rozpiętości między podporami. To niewiele zmienia, na rysunku zbrojenia podaje się poszczegolne długości pretów a nie ksiązkową/normowa wytyczną L/5. Po raz kolejny napiszę prety albo sie odgina albo daje sie dodtkowe górą, u Ciebie jest to i to. Co do Twojego pytania jak policzyć wszystkie prety masz podane jako #10co20 , jak amsz nrysowane dwie figury to dajesz naprzemiennie u Ciebie czasem wystepuja po 3 rózne prety każdy #10/ co20 co autor mial na myśli cięzko powiedzieć. Generalni liczysz długość każdego pręta mnożysz przez sztuki i wychodzi Ci calkowiata długość stali. Ciężar metra 10 to 0,617kg/mb . Wynik mnożysz przez to juz wiesz ile potrzbujesz kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz nn 24.03.2014 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 ok.. dziękuje. nie bardzo wiedziałem jak ugryźć własnie te potrójne pręty - czyli dwa długie i jeden krótki.Musze chyba poważnie pogadać z projektantem co on tam sobie wymyślił. jak coś będę wiedział dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Wrysowanie prete który 7 krotnie idzie górą /dołem może wykonac ktoś kto w życiu nie dotykał pretów zbrojeniowych. Projekt do poprawki i uzupełnienia.. jajmar to nie wiesz że projektant ma przenośna linię do produkcji prądów? przecież pręt ... ma 12m długości Są pewne błędy ale w obie strony nie można przeginać! to jest mistrzostwo ... no wiem głębokość od poziomu gruntu do posadowienia ... no mam 5 razy razy ( i pewnie nie licząc 20 gdzie indziej) ! jak by taki projektant jeden z drugim miał normę w ręce od rys technicznego to by więcej takiego gniota nie zrobił. Jak byk pisze nie powtarzać wymiarów !! a to jest jawny gwałt i kpina z rys technicznego. Momentami przybiera to rozmiary patologii ! na hoo mi 40 razy wymiar ławy ? a potem muszę szukać wymiaru np długości krokwi. bo "kreślarzowi" sił brakło ... w tym rys co podałem 85 % wymiarów jest zbędnych ! http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=250010&d=1395491081 to jest jedne z lepszych jakie widziałem .. najbardziej czytelny. Wiem że idą święta i trzeba krasić rys ... tak pierwszy podałem ... Dużym plusem tego obrazka zbrojenia jest pokazanie laikowi jak mają być ukształtowane pręty, cóż ... że nie są dokładnie podane jest to błąd Edytowane 24 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz nn 24.03.2014 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 tutaj są wymiary na boku budynku ale nie widze za bardzo zbrojarza któy będzie siedział z linijką nad rysunkiem i sobie dodawał na kalkulatorze (lub głowie) 24+39 +85+...... cm itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Bo większość to poplątanie z pomieszaniem ... gdzie włąśnie trzeba bez liczenia wymiar ... to cyk na części ... a co tam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.03.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Zapytaj swojego projektanta na taka zmiane wg szkicu , generalnie #10/10 jak bylo zostało, a gięcia sporo mniej. I pręty dolne proste a nie jakieś poodginane do góry. Edit:zamotałem sie w załącznikach Edytowane 24 Marca 2014 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 No właśnie ... pytanie jeszcze jedno się rodzi ... jaką krzywdę robi statyka i jaką dokładność to daje.Nad ścianą będzie jak najbardziej rozciąganie górą. Ale przy ścianach skrajnych ? czy ciężar pustaków/ murłaty daje idealne utwierdzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 No właśnie ... pytanie jeszcze jedno się rodzi ... jaką krzywdę robi statyka i jaką dokładność to daje. Nad ścianą będzie jak najbardziej rozciąganie górą. Ale przy ścianach skrajnych ? czy ciężar pustaków/ murłaty daje idealne utwierdzenie ? Zeecydowanie nie, nad ścianami pewnie to jest przesadzone zbrojenie, ja tylko wskazuje sposób zbroejnia dokładne ilości powinien określić projektant. Co do statyki to projektant który to liczy powienien "takie" sprawy znać na tyle aby to potrafić uwzględnić. Pół roku temu robiłem u siebie dwa stropy zbroejnie górne na ścianie środkowej zagęszczone na ścianach bocznych rozstaw większy - co się majster namyślał czego to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) zbroejnie górne na ścianie na ścinanie płyta ? czy na zginanie ? Edytowane 25 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 na ścinanie płyta ? czy na zginanie ? skrót myślowy i literówka miało być "nad ścianą" w sensie podpory środkowej , oczywiście płyta na zginanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 A i ja też przeczytałem co chciałem przeczytać. Ścianie wyraźnie ... sorry jak mogłem przeczytać na ścinanie ? Nie wiem czemu się dziwił .. moment nad ścianą boczną jest koło 0,5 ... oczywiście to spekulacja bo trzeba mieć konkretny wykres od kombinacji obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz nn 25.03.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 jeszcze jedna istotna uwaga - zarówno przepona jak i strop są projektowane na szkody górnicze - II kategoria. wysłąłem zapytanie do projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts