adam_li 23.03.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Dzień dobry,Mam na imię Adam. Pierwszy mój post i prośba o odpowiedź dotyczy skuteczności badania rezystancji izolacji. W nowo wybudowanym ale jeszcze nie odebranym budynku chciałbym sprawdzić czy w trakcie prac wykończeniowych nie została przypadkiem uszkodzona izolacja któregoś z obwodów elektrycznych. Sprowadziłem elektryka pomiarowca który na początku stwierdził iż jest to badanie skuteczne. Kiedy poprosiłem go o raport z badania stwierdził że jednak badanie rezystancji izolacji nie jest w 100% skuteczne i czy nie ma jakiegoś uszkodzenia pokaże czas i pojawiająca się wilgoć w trakcie użytkowania już zamieszkanego budynku... i teraz mam dylemat jak jest faktycznie. Czy wszystkie te metody są tylko po części skuteczne czy też może wiedza/sprzęt którym dysponuje elektryk są za małe? Sam stwierdził na koniec że dokładnymi metodami rezystancji izolacji dysponują jedynie tzw. wozy pomiarowe które jednak wykorzystywane są w przypadku przedsiębiorstw a nie domków jednorodzinnych. Sam zastanawiam się jak można było zmierzyć stan izolacji np. obwodu oświetleniowego w przypadku gdy pomiędzy oprawą oświetleniową a rozdzielnicą jest jeszcze włącznik, który przecież w tym miejscu przerywa ciągłość izolacji. Błagam, tylko nie krzyczcie na mnie jestem kompletnym amatorem co pewnie widać na pierwszy rzut oka. Proszę o wyjaśnienia jak to faktycznie jest?Bardzo dziękuję. Adam L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.03.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Sam zastanawiam się jak można było zmierzyć stan izolacji np. obwodu oświetleniowego w przypadku gdy pomiędzy oprawą oświetleniową a rozdzielnicą jest jeszcze włącznik, który przecież w tym miejscu przerywa ciągłość izolacji. Wyłączniki zwarte, źródła światła usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 23.03.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Dzień dobry, Mam na imię Adam. Pierwszy mój post i prośba o odpowiedź dotyczy skuteczności badania rezystancji izolacji. W nowo wybudowanym ale jeszcze nie odebranym budynku chciałbym sprawdzić czy w trakcie prac wykończeniowych nie została przypadkiem uszkodzona izolacja któregoś z obwodów elektrycznych. Sprowadziłem elektryka pomiarowca który na początku stwierdził iż jest to badanie skuteczne. Kiedy poprosiłem go o raport z badania stwierdził że jednak badanie rezystancji izolacji nie jest w 100% skuteczne i czy nie ma jakiegoś uszkodzenia pokaże czas i pojawiająca się wilgoć w trakcie użytkowania już zamieszkanego budynku... i teraz mam dylemat jak jest faktycznie. Czy wszystkie te metody są tylko po części skuteczne czy też może wiedza/sprzęt którym dysponuje elektryk są za małe? Sam stwierdził na koniec że dokładnymi metodami rezystancji izolacji dysponują jedynie tzw. wozy pomiarowe które jednak wykorzystywane są w przypadku przedsiębiorstw a nie domków jednorodzinnych. Sam zastanawiam się jak można było zmierzyć stan izolacji np. obwodu oświetleniowego w przypadku gdy pomiędzy oprawą oświetleniową a rozdzielnicą jest jeszcze włącznik, który przecież w tym miejscu przerywa ciągłość izolacji. Błagam, tylko nie krzyczcie na mnie jestem kompletnym amatorem co pewnie widać na pierwszy rzut oka. Proszę o wyjaśnienia jak to faktycznie jest? Bardzo dziękuję. Adam L. To nie był elektryk!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel___z 26.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam. Podczas wykonywania pomiaru rezystancji izolacji, każde przerwanie izolacji miernik wychwyci. Po prostu rezystancja będzie niższa, nie koniecznie eliminuje to układ z użytkowania. Wymagana Rizolacji > 1Mohm. Często pomiarowcowi jak widzi nową instalację nie chce się robić pomiarów rezystancji izolacji, a jak widzi starą to tym bardziej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts