Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elewacja ze starych desek rozbiórkowych

Recommended Posts

Witam,

Stoję przed wyborem rozwiązania elewacji swojego domu. Sam wybór już padł - STARE DESKI ROZBIÓRKOWE - teraz muszę zastanowić się na samym systemem wykończenia.

Elewacje dotyczą domu, którego ściany powstały już prawie 15 lat temu - kupiłem dom w stanie surowym otwartym (ściany i dach) i teraz kontynuuję budowę.

Konstrukcja ścian to:

- pustak ceramiczny max 29cm

- styropian 6cm

- pustak ceramiczny 9cm (osłonówka)

Na to muszę oczywiście dorzucić jeszcze ocieplenia, a to już jest mocno uzależnione od sposobu wykończenia właśnie elewacji.

Planowałem zrobić tak:

- na istniejące ściany mocowane na kątownikach stalowych belki drewniane (łaty) w układzie pionowym o grubości odpowiadającej grubości ocieplenia,

- pomiędzy nimi ocieplenie (styropian lub wełna) - właśnie do końca nie wiem co byłoby w takim układzie wskazane,

- jakaś izolacja - wszystko uzależnione od wyboru systemu ocieplenia,

- kontrłaty (40x30mm) w układzie poziomym

- deski w układzie pionowym, deski mocowane z widocznymi przerwami (ok.5-10mm)

I teraz proszę Was o opinie. Jakiego rodzaju ocieplenie będzie w tym konkretnym przypadku lepsze: wełna czy styropian?

I jakiego rodzaju wykończenie powinienem zastosować w przypadku wełny, a jakie w przypadku styropianu?

Myślałem, że jeżeli styropian to albo:

1. styropian kleje do ściany i na niego siatka z klejem

2. styropian kleje do ściany i na niego tylko zwykła gruba folia budowlana

a jeżeli wełna to:

1. wełna wciskana pomiędzy odpowiednio rozstawione łaty pionowe na ścianie i na nią jakaś izolacja (paroprzepuszczalna bo chyba folia wiatroizolacyjna w przypadku ściany murowanej jest zbędna)

Pozdawiam.

Ja bym dał styropian z obawy przed zawilgoceniem.

Zastanów się nad rozkładem pionowych belek ponieważ będą to może nie całkiem ale jednak mostki termiczne, może lepiej zrobić na profilach alu tak jak sufit podwieszany i wtedy dochodzisz do samego profilu i ocieplenie masz na całej powierzchni.

• 2 years później...