Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawadnianie automatyczne austriackiej firmy TOPF BLUMAT

Recommended Posts

Proszę o opinie systemu TOPF BLUMAT. Chcę nim nawadniać kwiaty balkonowe. Czy jest to system profesionalny, czy amatorski na 1 lub 2 sezony. Czy nie wiecie jaka jest żywotność keramicznych kroplowników. Czy z czasem się nie zanoszą minerarałami z wody lub nawozami? Czy ktoś z Was ten system używa np. 5-6 lat?

Dziękuję za informację

• 2 years później...
Ja używam Blumata 3 rok. System wg mnie profesjonalny - ma nawet specjalne czujniki, co mierzą wilgotność gleby przy samym korzeniu. Dzięki temu podlewają roślinę tylko w takim stopniu, jak tego potrzebuje. Polecam raczej na balkon/taras, ewentualnie do szklarni. Sprawdza się też przy niewielkich rabatkach z kwiatami. Ja mam system 3-metrowy, może te większe mają szersze zastosowanie.

• 1 month później...
Proszę o opinie systemu TOPF BLUMAT. Chcę nim nawadniać kwiaty balkonowe. Czy jest to system profesionalny, czy amatorski na 1 lub 2 sezony. Czy nie wiecie jaka jest żywotność keramicznych kroplowników. Czy z czasem się nie zanoszą minerarałami z wody lub nawozami? Czy ktoś z Was ten system używa np. 5-6 lat?

Dziękuję za informację

Na balkon się nada - u mnie pelargonie na balkonie ogarnia bez problemu. Też skłaniałbym się ku profesjonalnemu, bo solidnie jest wykonany (wcześniej miałem chińszczyznę, co przy samym montażu się popsuła).

• 3 weeks później...
  • 6 months później...