Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość

Recommended Posts

Kiedy mój "mały" był naprawdę mały, teść zrobił mu piaskownicę z cegły klinkierowej (została po budowie z ogrodzenia) w kształcie sześciokąta, wykończył ją szerokimi dechami, pamalowanymi na ten sam kolor co sztachety. Można było na niej swobodnie usiąść i stawiać baby. Naprawdę ładnie to wyglądało. Nie było w niej dna, dowoziliśmy tylko czasem piasek. I wytrzymała ładnych parę lat. Przed spadającymi z drzewa liściami, jabłkami zabezbieczał ją zwykłą siadką ogrodniczą ( na ścianka były wkręcone małe haczyki). Kiedy mały zrobił się większy piaskownica została komisyjnie rozebrana, w jej miejsce powstała urokliwa pergola z ławeczką.

U siebie mam kilka starych drzew, kupiłam sznurkowy hamak ( 35 zł w supermarkecie) i rozpięłam go między nimi. Obecnie jest to ulubione miejsce wypoczynku mojego syna. Polecam małym i dużym:smile:

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

opona jako huśtawka to pomysł zbyt prosty i nie budzący zazdrości u sąsiadów. trudno jest taką oponę zawiesić gdyż buja się we wszystkich kierunkach. jeśli mamy gdzie zawiesić oponę tak by nie obijała się o nic proponuję zamiast niej zawiesić (oczywiście na jednej linie) kawałek mocnego drewna najlepiej klejonego, w kształcie koła o średnicy 35-40 cm. linę mocujemy prewlekając ją przez otwór wywiercony w srodky koła i zawiazując supełek z drygiej strony. dobieramy odpowiednia wysokość, linę między nogi , kuper na drewniane koło i heja!

z piaskownicy zrobiły sie huśtawki. wracajac do piaskownicy to praktycznie jest (i ładnie wygląda) nawierzchnia z bruku drewnianego przesypana piaskiem. bruk drewniany nie jest nawierzchnią "na lata", zwłaszcza sosnowy, ale piaskownice też z czasem stają się niepotrzebne i mozna wtedy całość komisyjnie rozebrać.

Ja poszukałem piaskownice w Internecie. Znalazłem. Były ładne, kolorowe z przykrywką lub daszkiem. Zadzwoniłem do producenta (tuż obok mnie), a ten odesłał mnie do Nomi bo nie prowadzi detalu. Pojechałem i były te z przykrywką. Istna padaczka. Nic szczególnego, cena 129zł i "drzewniane". Jakby miał czas bawić się w malarza, to zabawiłbym się i w stolarza. Żółw z przykrywką ma jednak duży plus jeżeli tylko okolica nie jest zbyt złodziejska. Po pierwsze co kot robi w piasku chyba wszyscy wiedzą, a po drugie takiego żółwia w dwie osoby można przestawić w cień lub ustawić tam gdzie pociecha będzie "na oku", po trzecie jak już piaskownica nie będzie potrzeba to nie ma wielkich prac z jej usunięciem i poprzątaniem, a po czwarte można z żółwia wyrzucić piach, wstawić pompkę i mamy oczko, a dziecko aż piszczy z radochy.

• 1 year później...

8) WITAM MAJSTERKOWICZÓW 8) 8) 8) 8) :o

NOWY WONTEK ZACZYNAM :wink:

Wontek po tytułem plac zabaw dla dzieci

niewiem czy jest sens bo ktoś mi napisze że idz sobie sprawdz na plac zabaw jak to zrobione i masz odpowiedz NIEMA SPRAWY NAPEWNO PUJDE ja odpowiem :p ale chce żebyście mi jakieś wskazówki dali jakieś stronki fotki schematy wykonania fajnego placu zabaw za domem dla włąsnego urzytku nie publicznego może dobre i nie drogie wykonanie ślizgawki lub namiary na tanią ślizgawke chuźdawke piaskownice i inne bajery jak to wy zrobiliście i czy sen jest robić ale pewnie jest :wink: .

Już sie rozglądałem to niedaleko mnie są wytoczone bele drewniane wiec mam pytanie czy 3 m czy 2,5 m kupić różnica w cenie niewielka chyba 3 m kosztuje 12 zł sztuka JAK te bele zakonserwować i czym, jak je zamocować i tak dalej ....

Pozdrawiam ARi :wink:

8) WITAM MAJSTERKOWICZÓW 8) 8) 8) 8) :o

NOWY WONTEK ZACZYNAM :wink:

Wontek po tytułem plac zabaw dla dzieci

niewiem czy jest sens bo ktoś mi napisze że idz sobie sprawdz na plac zabaw jak to zrobione i masz odpowiedz NIEMA SPRAWY NAPEWNO PUJDE ja odpowiem :p ale chce żebyście mi jakieś wskazówki dali jakieś stronki fotki schematy wykonania fajnego placu zabaw za domem dla włąsnego urzytku nie publicznego może dobre i nie drogie wykonanie ślizgawki lub namiary na tanią ślizgawke chuźdawke piaskownice i inne bajery jak to wy zrobiliście i czy sen jest robić ale pewnie jest :wink: .

Już sie rozglądałem to niedaleko mnie są wytoczone bele drewniane wiec mam pytanie czy 3 m czy 2,5 m kupić różnica w cenie niewielka chyba 3 m kosztuje 12 zł sztuka JAK te bele zakonserwować i czym, jak je zamocować i tak dalej ....

Pozdrawiam ARi :wink:

Gdzi takie bale można dostać właśnie takich szukam.

Witam :wink:

Ten tartak co toczą takie bale które można wykożystać np do huśdawki to znajdyje sie w miejscowości o nazwie Wilkowo to jest niedaleko Świebodzina a Świebodzin mieści sie w woj. Lubuskim

można conieco tu zobaczyć http://www.rodo.com.pl/oferta.html

galeria i katalog http://www.tomex.net.pl/

tu są nawet ceny http://www.placzabaw.com.pl/

http://www.lek-sik.pl/produkty.html

http://www.trelek.se/bilder/413.jpg już tu widze moją chrześniaczke za pare miesięcy ciekawe czy sprężyna od malucha wystarczy ?a może bedzie za słaba chyba coś sztywniejszego przydało by sie

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
My dla swojej wnusi zrobiliśmy tradycyjną piaskownicę z desek zaimpregnowanych drewnochronem. Po zabawie nakładałam na nią kawałek plastkowej grubej siatki ( widziałam ostatnio takie w Castoramie, wysoka na 1,5m, gruba i sztywna, zielonego koloru, ceny nie pamietam). Koty nie właziły, liście nie zanieczyszczały a na czas zabawy zdejmować nie było trudno bo lekka :D

opal b. ważne:

PIASKOWNICA MUSI BYĆ Z KALPĄ ZAMYKAJĄCĄ.

Najlepiej zdejmowaną podczas zabawy dziecka. Dlaczego klapa na całej piaskownicy? :o

Koty z okolicy szukają czystego piasku, żeby go oznakować, chyba nie chcesz, żeby dziecko się w oznazconym przez koty piasku bawiło. :(

PS. Dla wszystkich, którzy nie mają klapy proponuję ją dokupić/dorobić i wymienić piasek.