Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na ekogroszek?

miuzziker

Recommended Posts

Przyszedł czas aby się zdecydować na kocioł na ekogroszek. Zastanawiam się jaki wybrać? Mój dom ma powierzchnie po podłogach około 200m2, a powierzchnia użytkowa wynosi około 160m2. Ściany będą ocieplona 15cm styropianem, a w poddaszu będzie 30cm wełny. Na poddaszy będą grzejniki oprócz łazienki około 18m2 podłogówki. Na parteże w salonie bęą 2 grzejniki 160cm oraz około 40m2 podgłówki. Kocioł musi mieć tylne wyjście. Bardziej składam się przy kotle z żeliwa. Podoba mi się kocioł Klimosz combi B. Czy jest jakiś kocioł podobny do niego ale tańszy? Jaką moc kotła powinienem zastosować?

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu masz poradnik jak kocioł wybierać http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/

Na taką powierzchnię to zapewne starczy Ci kocioł 12 kw a góra i to z nadwyżką to 17 kw. Zrób sobie najlepiej OZC to wyliczysz ile mocy potrzebujesz.

Tak małych kotłów żeliwnych nikt jeszcze nie produkuje to przynajmniej z tej przyczyny u Ciebie odpadają. Posiadam kocioł żeliwny Kielar i nie polecam takich kotłów nikomu z prostej przyczyny bo mają bardzo duża stratę kominową a na plus to jedynie wytrzymałość samego żeliwnego wymiennika.

Tu są moje przemyślenia w tym temacie http://www.czp.pl/kociol/kielar/kielar.html a tu cała reszta http://www.czp.pl/kociol/ .

Udanych wyborów :)

Z tym nie będziesz miał problemu.

Rozmawiałem właśnie w tym tygodniu z przedstawicielem Klimosza który przystanął przejeżdżając koło mnie.

Zostawił trochę makulatury żeby zapoznać się z ich ofertą.

Z tego co widzę to wspomniany przez Ciebie Combi B zaczynają się od 20kW.

Najmniejszy z typowych żeliwniaków ( wymiennik ) to pelletowiec UNI Pellets 15kW.

Cena widzę zbliżona do groszkowca Combi B ( 20 )

To co byś cie polecali zamiast kotła na ekogroszek. Wspomnę tylko że już mam komin z leiera 8m zrobiony i mam kotłownię. Co mógłby wybrać aby koszt ogrzewania wyniósł mnie na rok około 2500-3000zł i aby inwestycja początkowa nie kosztowała za dużo?

Niestety, za część już zapłaciłeś, a można było zaoszczędzić.

Dla mnie proste. Ogrzewanie podłogowe po całości + pompa ciepła

Gdybyś pomyślał o tym jeszcze przed wyborem projektu miałbyś to wszystko w podobnych pieniądzach co z kotłem na groch.

Mówisz o 3000zł rocznie? Ja za niewiele mniejszy dom płacę całkowite rachunki za prąd na tym poziomie.

To co byś cie polecali zamiast kotła na ekogroszek. Wspomnę tylko że już mam komin z leiera 8m zrobiony i mam kotłownię. Co mógłby wybrać aby koszt ogrzewania wyniósł mnie na rok około 2500-3000zł i aby inwestycja początkowa nie kosztowała za dużo?

To jeszcze pół biedy.

Najgorsz że masz mieszane ogrzewanie. To już "pozamiatałeś".

Chyba że się uprzesz i wydasz więcej.