miuzziker 23.03.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Przyszedł czas aby się zdecydować na kocioł na ekogroszek. Zastanawiam się jaki wybrać? Mój dom ma powierzchnie po podłogach około 200m2, a powierzchnia użytkowa wynosi około 160m2. Ściany będą ocieplona 15cm styropianem, a w poddaszu będzie 30cm wełny. Na poddaszy będą grzejniki oprócz łazienki około 18m2 podłogówki. Na parteże w salonie bęą 2 grzejniki 160cm oraz około 40m2 podgłówki. Kocioł musi mieć tylne wyjście. Bardziej składam się przy kotle z żeliwa. Podoba mi się kocioł Klimosz combi B. Czy jest jakiś kocioł podobny do niego ale tańszy? Jaką moc kotła powinienem zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.03.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Tu masz poradnik jak kocioł wybierać http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/ Na taką powierzchnię to zapewne starczy Ci kocioł 12 kw a góra i to z nadwyżką to 17 kw. Zrób sobie najlepiej OZC to wyliczysz ile mocy potrzebujesz. Tak małych kotłów żeliwnych nikt jeszcze nie produkuje to przynajmniej z tej przyczyny u Ciebie odpadają. Posiadam kocioł żeliwny Kielar i nie polecam takich kotłów nikomu z prostej przyczyny bo mają bardzo duża stratę kominową a na plus to jedynie wytrzymałość samego żeliwnego wymiennika. Tu są moje przemyślenia w tym temacie http://www.czp.pl/kociol/kielar/kielar.html a tu cała reszta http://www.czp.pl/kociol/ . Udanych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.03.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Żeliwo zawsze będzie niestety droższe i jak czp1 napisał będzie problem ze znalezieniem żeliwniaka tak małej mocy.Najmniejszy jaki się natknąłem miał chyba 18kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miuzziker 23.03.2014 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Może nie określiłem dobrze. Głównie chodzi mi o żeliwny ślimak i żeliwny palnik. Nie dopisałem także, że będę miał biler 140l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.03.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Z tym nie będziesz miał problemu.Rozmawiałem właśnie w tym tygodniu z przedstawicielem Klimosza który przystanął przejeżdżając koło mnie.Zostawił trochę makulatury żeby zapoznać się z ich ofertą.Z tego co widzę to wspomniany przez Ciebie Combi B zaczynają się od 20kW.Najmniejszy z typowych żeliwniaków ( wymiennik ) to pelletowiec UNI Pellets 15kW.Cena widzę zbliżona do groszkowca Combi B ( 20 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Parowozy dawno zniknęły z polskich torów, a domy nadal budują ogrzewane węglem Zacofani ludzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 23.03.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Liwko, niech sobie buduja byle z dala od nas;)Ciekawe czy kurną chatę ktoś stawia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Ciekawe czy kurną chatę ktoś stawia ? I wychodek w ogródku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.03.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 człowiek chyba pyta o kocioł - a wy mu wyskakujecie z zacofaniem, kurną chatą i wychodkiem - może lepiej go troche ucywilizujcie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.03.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 No to jeszcze tylko Arturka brakuje i się chłopu forum odechce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ...może lepiej go troche ucywilizujcie ???? Poczytałem kilka jego postów i faktycznie, trzeba by było gosciem się zająć. O ile nie jest za późno. Ale najpierw niech zacznie czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ... i się chłopu forum odechce Miejmy nadzieję, że mu się kotła na ekosyf odechce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miuzziker 23.03.2014 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To co byś cie polecali zamiast kotła na ekogroszek. Wspomnę tylko że już mam komin z leiera 8m zrobiony i mam kotłownię. Co mógłby wybrać aby koszt ogrzewania wyniósł mnie na rok około 2500-3000zł i aby inwestycja początkowa nie kosztowała za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To co byś cie polecali zamiast kotła na ekogroszek. Wspomnę tylko że już mam komin z leiera 8m zrobiony i mam kotłownię. Co mógłby wybrać aby koszt ogrzewania wyniósł mnie na rok około 2500-3000zł i aby inwestycja początkowa nie kosztowała za dużo? Niestety, za część już zapłaciłeś, a można było zaoszczędzić. Dla mnie proste. Ogrzewanie podłogowe po całości + pompa ciepła Gdybyś pomyślał o tym jeszcze przed wyborem projektu miałbyś to wszystko w podobnych pieniądzach co z kotłem na groch. Mówisz o 3000zł rocznie? Ja za niewiele mniejszy dom płacę całkowite rachunki za prąd na tym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 23.03.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To co byś cie polecali zamiast kotła na ekogroszek. Wspomnę tylko że już mam komin z leiera 8m zrobiony i mam kotłownię. Co mógłby wybrać aby koszt ogrzewania wyniósł mnie na rok około 2500-3000zł i aby inwestycja początkowa nie kosztowała za dużo? To jeszcze pół biedy. Najgorsz że masz mieszane ogrzewanie. To już "pozamiatałeś". Chyba że się uprzesz i wydasz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 23.03.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Mówisz o 3000zł rocznie? Ja za niewiele mniejszy dom płacę całkowite rachunki za prąd na tym poziomie. Po awatarze Liwko może tego nie widać. ale chodzi z czystymi rączkami, bez "wungla" za paznokciami:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Po awatarze Liwko może tego nie widać. ale chodzi z czystymi rączkami, bez "wungla" za paznokciami:lol2: Bo tak wygląda palacz Kiedyś nim byłem w domu rodzinnym, nigdy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 23.03.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Bo tak wygląda palacz Kiedyś nim byłem w domu rodzinnym, nigdy więcej Żeby nie było... 10 lat! (DZIESIĘC LAT) pale w piecu na ekosyf. Na jesień przeprowadzka! Wrogowi nie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.03.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 W domu wszystko na prąd. Ludzie także? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Ludzie także? Potrzeba minimalnej ilości inteligencji żeby zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts