miuzziker 04.04.2014 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Powiedźcie mi czy oprócz kratki w kominie wentylacyjnym w kotłowni muszę mieć jakiś dodatkowy otwór wentylacyjny w kotłowni? Bardzo bym prosił również o poradę w poniższym problemie, gdyż w dziale wentylacja nikt mi nie chce pomóż lub nie potrafią mi doradzić: Mój komin wentylacyjny znajduje się w wiatrołapie o wymiarach 2x2. Muszę z tego komina pociągnąć wentylację do pralni i łazienki. Pralnia znajduje się w odległości 1 m od komina. Wymiary pralni to 1,5x1,5m. Za pralnią jest łazienka w odległości 2,5m od komina o wymiarach 2,3x3,55m. Teraz jak doprowadzić powietrze do tej pralni i łazienki. Myślałem, aby wykuć w ścianie otwory i rurami kanalizacyjnymi fi110 wykonać kanał wentylacyjny aż do łazienki. W pralni zastosować trójnik. Czy średnice rur mogą być jednakowe czy muszą się zmieniać. Proszę Was o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.04.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Wracając do tematu, 10-12kW odpowiadając na pytanie w tytule wątku. W kotłowni, tak w dużym skrócie:- ma być instalacja nawiewno-wywiewnaczyli jeden otwór przy suficie dla osobnego kanału wentylacyjnegooraz jeden otwór przy podłodze dla osobnego kanału wentylacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAMIL1984 04.04.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 A ja bym polecił pellet.W domu u rodziców najpierw był ekogroszek - straszny syf w kotłowni od dorzucania i wybierania popiołu.Teraz jest gaz z ulicy i szczerze polecam to wszystkim.U mnie natomiast nie mam szans na gaz z ulicy, dlatego zdecydowałem się na pellet, który cenowo wyjdzie niewiele więcej od groszku.A co do pompy ciepła... koszt nieporównywalnie większy niż w przypadku kotłowni na węgiel czy pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 04.04.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 A ja bym polecił pellet. W domu u rodziców najpierw był ekogroszek - straszny syf w kotłowni od dorzucania i wybierania popiołu. Teraz jest gaz z ulicy i szczerze polecam to wszystkim. U mnie natomiast nie mam szans na gaz z ulicy, dlatego zdecydowałem się na pellet, który cenowo wyjdzie niewiele więcej od groszku. A co do pompy ciepła... koszt nieporównywalnie większy niż w przypadku kotłowni na węgiel czy pellet. Tak... z pewnością pellet wyjdzie tyle co "czarne złoto". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.04.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Tak... z pewnością pellet wyjdzie tyle co "czarne złoto". Drożej..... porównywalnie do cen gazu wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.04.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 A co do pompy ciepła... koszt nieporównywalnie większy niż w przypadku kotłowni na węgiel czy pellet. zależy czy się ma starą kotlownie czy się ktoś buduje i tą kotłownie musi wybudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 04.04.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Drożej..... porównywalnie do cen gazu wychodzi... To była ironia Wszyscy wiemy ile kosztuje dobry pellet i takie słodkie pierdy że jest w cenie wungla są nieporozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.04.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 To była ironia Wszyscy wiemy ile kosztuje dobry pellet i takie słodkie pierdy że jest w cenie wungla są nieporozumieniem. Tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.04.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Ludzie, wątek został posprzątany z zaśmiecania przez pompiarzy. To naprawdę taki problem trzymać się tematu i odpowiedzieć osobie pytającej na jego konkretne pytanie?Kiego grzyba znowu się o pompkach i pelecie zaczyna? Mało wątków o pompkach i pelecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Kiego grzyba znowu się o pompkach i pelecie zaczyna? Mało wątków o pompkach i pelecie? Bo się ludziom nie mieści w głowach jak, budując nowy, przyzwoicie ocieplony dom i mając gaz w ulicy, mozna pchać się w węgiel.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.04.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Bo się ludziom nie mieści w głowach jak, budując nowy, przyzwoicie ocieplony dom i mając gaz w ulicy, mozna pchać się w węgiel.... NIe wszyscy ten gaz mają.... nie wszyscy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.04.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 W ubiegłym sezonie nieśmiało zapowiadano - że ma wejść na rynek nowy kocioł ogniwa bodajże 10 kw ( były jakieś sugestie, że może mieć nawet nowy żeliwny wymiennik ) . To jeszcze do tego jakby miał mniejszy palnik to kto wie może to będzie jakaś ciekawa alternatywa na naszym krajowym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) NIe wszyscy ten gaz mają.... nie wszyscy... Ale założyciel wątku ma... Przeciez o nim piszę... Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miuzziker 09.04.2014 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Czy moglibyście pomóc mi dokonać wyboru lub nakierować mnie trochę bardziej na któryś z wymienionych poniżej kotłów:1) Klimosz Combi 15kW stalwy (wersja z 2012 roku) - 7200zł2) Krzaczek 17kW z rusztem żeliwnym - 8000zł3) Tekla 15kW stalowy - 8900zł4) Termo - Tech Eko-duo 17kW - 6300zł5) Sas multi 17kW - 7400zł6) RBR Ekouniversal 12kW - 7900zł Który z podanych wyżej kotłów będzie najekonomiczniejszy oraz sprawnie będzie mi służy dłuższy okres?Ja zastanawiam się najbardziej pomiędzy Klimoszem, termo-techem oraz RBR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.04.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 napisz jaki dom(powierzchnia,ocieplenia,instalacja)będzie łatwiej bo tak to zgaduj zgadula- i rozstrzał mocy też jest na poziomie 40% i pytanie czy to tylko wynik braku mniejszych modeli czy niezdecydowania co do mocy czajnika??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.04.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Jeden z nich chyba widziałeś i ile ogrzewa, z tego co pamiętam to większej mocy na pewno nie potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miuzziker 09.04.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 widziałem i mi się podobał. Z innych firm (wymienionych powyżej) ciężko jest znaleźć kocioł poniżej 15kW. Bardzo mocno myślę nad Klimoszem gdyż jest atrakcyjna cena, chociaż na kotłem RBR również myślę bardzo poważnie. Jaka jest różnica między palnikami w tych kotłach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.04.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 widziałem i mi się podobał. Z innych firm (wymienionych powyżej) ciężko jest znaleźć kocioł poniżej 15kW. Bardzo mocno myślę nad Klimoszem gdyż jest atrakcyjna cena, chociaż na kotłem RBR również myślę bardzo poważnie. Jaka jest różnica między palnikami w tych kotłach? O ile się nie mylę w Klimoszach montuję tradycyjne fajki i rynny to tylko dobrych jakościowo groszków. Masz jeszcze Skama 12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.04.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Arturek wie że nie sprzedaję Ogniwa dlatego wstawił link, hehe Arturek, minertu prowadzi Ogniwo, co byś nie robił to du.a z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.04.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Aaa, i nigdzie nie pisze że tylko my dwaj sprzedajemy kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts