James Bond 21.05.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Odnośnie ścian działowych na parterze mam problem przy połączeniu z suftem. Nie wiem czy murowac do samego sufitu, czy pozostawić szczelinę i wypełnić ją styropianem. Mój murarz działówki chce stawiać przed szalowaniem stropu i z tego co zrozumiałem chce też strop oprzeć na tych działówkach (12cm BK) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 21.05.2004 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 My tak mamy zrobione i żadne ściany nam nie pękają z tym, że ścianki działowe stoją na własnych fundamentach. Ale warunek: trzeba to dobrze wykonać. Ale podobno fachowo tak się nie robi - takie są opinie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 22.05.2004 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 nie pozwól opierać stropu na działówkach - murarz kombinuje jak koń pod górkę NIE MA ZNACZENIA czy ściana jest na fundamencie czy nie jest jeden wyjątek przy stawianiu ścian, kiedy ściana gr.12cm może być konstrukcyjna, czyli nośna (podparcie dla stropu) - jeżeli dobrze pamiętam to: cegła pełna, ścian bez otworów, wysokości max 2,60 i zazbrojona w co trzeciej warstwie, zakotwiona w nośnych (to tak z zęzy w bańce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek ww 22.05.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Ku rozwadze!! http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=26939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts