Lise 23.03.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Witam serdecznie. Jestem tu nowy (dawno mnie nie było na forum i szczerze nie pamiętam czy już coś tu pisałem ) i jak walnę gafę to z góry przepraszam Wracając do tematu. Poprosiłem ojca o przepis czy tam darowiznę kawałka ziemi 1/4 z 3000m2 czyli jakieś 750m2 , równy podział z względu na 4 dzieci. Interesowało by mnie jak długo by ta cała procedura trwała ( Gmina Inowrocław ) i mniej więcej ile się czeka na plan zagospodarowania przestrzennego od czego zacząć najlepiej ??. No i chyba najważniejsze czy pozostałe rodzeństo może z tego tytułu wnosić jakieś roszczenia prawne bo podział będzie robiony wyłącznie na mnie i ewentualnie plus moja żona do przypisu. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moliermalarz 03.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Witam serdecznie. Jestem tu nowy (dawno mnie nie było na forum i szczerze nie pamiętam czy już coś tu pisałem ) i jak walnę gafę to z góry przepraszam Wracając do tematu. Poprosiłem ojca o przepis czy tam darowiznę kawałka ziemi 1/4 z 3000m2 czyli jakieś 750m2 , równy podział z względu na 4 dzieci. Interesowało by mnie jak długo by ta cała procedura trwała ( Gmina Inowrocław ) i mniej więcej ile się czeka na plan zagospodarowania przestrzennego od czego zacząć najlepiej ??. No i chyba najważniejsze czy pozostałe rodzeństo może z tego tytułu wnosić jakieś roszczenia prawne bo podział będzie robiony wyłącznie na mnie i ewentualnie plus moja żona do przypisu. Dziękuję i pozdrawiam Przeczytaj sobie może pomoże http://marketmoney.pl/artykuly/darowizny-i-spadki-bez-podatku-jak-to-zrobic,146,0,1553298.html?rfguidfo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 03.06.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Zaczęłabym od sprawdzenia miejscowego planu zagospodarowania w urzędzie (w większości gmin są takowe sporządzone) - bo może się np. okazać że działka musi mieć określoną wielkość np. min. 1000m2. Jeśli planu nie ma, czeka się czasem kilka miesięcy Jeśli wszystko jest ok - potrzebny jest geodeta do podziału istniejącej działki na 4 części (to w miarę szybko). Potem już tylko notariusz. Ale w urzędzie możesz dopytać, bo nie dam sobie ręki uciąć że niczego ważnego nie pominęłam. Przy darowiźnie tylko na Ciebie, tak długo jak żyją Twoi rodzice, pozostałe rodzeństwo nie powinno mieć żadnego "ale". Względnie można od razu rozpisać resztę na poszczególne osoby. Podatku od darowizny nie będzie, więc są tylko koszty notarialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts