Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bezpieczniki takiej samej wartości.

Recommended Posts

Gość grend
[moderowano] Jezeli jest duza odległość i bezpieczniki sa tej samej firmy to może wywalać tylko pierwszy w niektórych przypadkach dwa jednoczesnie. Jeżeli sa różnych firm to może być różnie. Wszystko zalezy od charakterystyki Edytowane przez Jarek.P

Jezeli jest duza odległość i bezpieczniki sa tej samej firmy to może wywalać tylko pierwszy w niektórych przypadkach dwa jednoczesnie. Jeżeli sa różnych firm to może być różnie. Wszystko zalezy od charakterystyki

Bzdura.

To jest tworzenie zasad elektryki alternatywnej.

Wyłączniki nadmiarowo prądowe niezależnie od ich charakterystyki posiadają współczynnik k [krotność], który mówi nam jaka wartość prądu spowoduje jego natychmiastowe zadziałanie. I tak dla ch-ki B nie może on przekroczyć 5, dla C 10 a dla D 20.

Czyli należy pomnożyć wartość znamionową wyłącznika przez ów współczynnik i mamy wartość prądu powodującego natychmiastowe zdziałanie aparatu.

Jednak wartość owego współczynnik posiada również dolną granicę, która np: dla ch-ki B nie może być mniejsza niż 3,5.

Nigdy nie wiemy jaką wartość współczynnika dany aparat posiada. Jego sprawdzenie nie jest przez normy dotyczące badania instalacji wymagane, gdyż zawsze przyjmuje się górną granicę.

Więc jeśli w przypadku autora dojdzie do zwarcia na końcu obwodu, a prąd zwarcia (w przypadku B16) przekroczy wartość (16x5) 80A to zadziałają obydwa zabezpieczenia jednocześnie i żadna odległość pomiędzy nimi nie ma żadnego znaczenia, gdyż prąd zwarcia w każdym miejscy powstałej pętli zwarcia będzie miał taką samą wartość.

I producent aparatów nie ma żadnego znaczenia, gdyż wszystkie aparaty podlegają tej samej zasadzie niezależnie od ich pochodzenia.

Tu kłania się zrozumienie o znajomość znaczenia terminu selektywność zabezpieczeń.

Gość grend

sh4rky jednak mozna otrzymac odpowiedx......

Teraz jeszcze mozna wytłumaczyć co oznaczają wartość B10 albo B16

PS aczkolwiek nie zawsze tak jest że wywala obydwa - tu masz odpowiedź gdy sa idealne bezpieczniki i linia

Bzdura.

Nie ma idealnych bezpieczników czy wyłączników nadmiarowoprądowych o których jest tu mowa i nie istnieje też pojęcie idealnej linii.

Proszę więc byś nie robił innym wody z mózgu narzucając im swój wypaczony punkt widzenia opierający się na wymysłach.

Pisałem wyraźnie, że prąd zwarcia uzależniony jest od wartości impedancji pętli zwarcia.

Wartość prądu jest odwrotnie proporcjonalna do impedancji, czyli im ona (impedancja) jest mniejsza tym prąd jest większy.

Wynika to z prawa Ohma, które każdy elektryk znać powinien.

Więc jeśli w przypadku B16 przekroczy on (prąd) wartość 80A to zadziałają w tym samym czasie wszystkie B16 przez które ten prąd popłynie.

Natomiast jeśli tej wartości nie przekroczy to może się okazać, że warunek SWZ nie jest spełniony a użytkowanie takiej instalacji może doprowadzić do porażenia lub pożaru.

Edytowane przez kkas12

• 2 weeks później...

Witam ponownie,

Czas wezwać fachowca :)

Co zrobiłem:

Zabezpieczenie przedlicznikowe 25 (topikowe)

Za licznikiem okazało się, że są 20 (topikowe)

W warsztaciku dałem jeden B20 i za tym 2x B16

Mając na uwadze powyższe wasze rady, w pełni świadomy tego co robię, postanowiłem zrobić "kontrolowane" zwarcie.

Co się stało?

Wystrzeliły wszystkie jakie były możliwe, łącznie z przedlicznikowym 25.

Rozumiem, że jak napisał wcześniej kolega @elpapiotr "stopniowanie, nic nie da" to należałoby stopniowanie usunąć? i najlepiej podpiąć się zaraz za licznikiem gdzie jeszcze jest 25 i dać od razu w warsztacie B16?

@wykrot, z całym szacunkiem dla Ciebie i innych forumowiczów, ale jak napisałem, świadomie tak zrobiłem i wynikami dziele się z wami.

Wiem, że takimi sprawami powinien się zając elektryk z ogromną wiedzą i doświadczeniem. Ja chcę tylko zrozumieć dlaczego to działa tak, a nie inaczej i co w tym złego, że chcę wiedzieć?

Zadałem konkretne (dla mnie) pytania, na które chciałbym uzyskać odpowiedzi, może i łopatologicznie wytłumaczonej z możliwymi przykładami sensownego rozwiązania.

Wątek może się przydać kolejnym amatorom, którzy będą chcieli robić to samo co ja.

Wątek może się przydać kolejnym amatorom, którzy będą chcieli robić to samo co ja.

O tak! Wątek może się przydać amatorom fajerwerków i ekstremalnych doświadczeń.

Niektórzy nie opiszą wyników swoich eksperymentów bo bez palców lub oczu trudniej jest pisać. A z zaświatów ponoć w ogóle jest to niemożliwe.

Sh4rky, zadałaś pytanie, dostałeś odpowiedzi (posty 3 i 6), że w zwarciu poleci Ci wszystko i dostałeś odpowiedź (2), że do końca to nie wiadomo, bo może się zdarzyć tak, że poleci tylko jeden. W zasadzie obie wersje są poprawne, choć ta o leceniu wszystkich poprawniejsza :)

Przetestowałeś. Poleciało wszystko. Potwierdziłeś to, co Ci napisali.

Co jeszcze chcesz wiedzieć?

Zadałem konkretne (dla mnie) pytania, na które chciałbym uzyskać odpowiedzi, może i łopatologicznie wytłumaczonej z możliwymi przykładami sensownego rozwiązania.

Jak się ma takie zainteresowania, to się idzie do szkoły o takim kierunku, a nie eksperymentuje niczym dzieciak. Ja byłem ciekawy, ale w dzieciństwie, kosztowało mnie to na szczęście tylko zniekształcony do dzisiaj palec, więc tak zrobiłem, poszedłem do "elektryka". Teraz wiem co to oznacza, a jeśli ktoś mi nie wierzy, to jego sprawa. Powtarzać nie myślę.

Edytowane przez wykrot