Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki duży taras?

Gagata

Recommended Posts

Paweł, a testowałeś już go latem? Nie jest za gorąco pod tym przezroczystym zadaszeniem? Pytam, bo sam się nad czymś podobnym zastanawiam i słyszałem, że przy ostrym słońcu trzeba dawać jakąś makizę albo coś, bo inaczej sauna, mimo że boki otwarte.

Tak, testowałem go i rzeczywiście w pełnym słońcu (mam taras na płd.-zach.) było trochę zbyt gorąco :-? , ale znalazłem i na to rozwiązanie.

Otóż zainwestowałem w słomiane maty (dostępne w IKEA, Castorama i inne) i zamocowałem pomiędzy krokwiami. Normalnie są zrolowane -ale jak się robi zbyt upalnie - rozwijam je rozpraszając tym samym słońce. Działają naprawdę znakomicie! I nie są drogie.

Pozdrawiam!

P.S. Niedługo udostępnie kolejne fotki tarasu - już z barierkami :)

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie - Paweł P. jak się sprawuje to przezroczyste zadaszenie?

Sorry Anika - nie doczytałem - już odpisuje :oops:

Jest naprawdę fenomenalne - przepuszcza bez problemu słońce i chroni od deszczu. Co do nadmiernego słońca - patrz poprzedni post. :)

Jest tylko mały problemik - Ci z Was, którym wsyłałem fotki widzieli ten wielki świerk z boku - częściowo nawet pod daszkiem. Otóż problem w tym, że on strasznie brudzi daszek - igły, pyłki itd. Ale 3 dni temu - drabina w garść, szczotka na długim kiju, woda - i po sprawie. Jest jak nowy - i co najważniejsze wytrzymał ostanio STRASZNIE WIELKI grad :D

Specjalnie nawet to sfilmowałem - myślałem : "Jak się podziurawi to chociaż to nagram" :lol:

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Tak, testowałem go i rzeczywiście w pełnym słońcu (mam taras na płd.-zach.) było trochę zbyt gorąco :-? , ale znalazłem i na to rozwiązanie.

Otóż zainwestowałem w słomiane maty (dostępne w IKEA, Castorama i inne) i zamocowałem pomiędzy krokwiami. Normalnie są zrolowane -ale jak się robi zbyt upalnie - rozwijam je rozpraszając tym samym słońce. Działają naprawdę znakomicie! I nie są drogie.

Pozdrawiam!

P.S. Niedługo udostępnie kolejne fotki tarasu - już z barierkami :)

ja też bym chciała drewniany...i zainteesowało mnie to zadaszenie...czy gdzieś mogę zobaczyć fotki?

pozdrawiam

Ivonesca

Niestety, tylko w planach, ale za to konkretnych. Mam zgodę min. Fin. :wink: na Z blaskiem. Tam zaprojektowano tarasik beton.

Na chwolę obecną mamy niewielką pergolę przed wejściem do naszego obecnego lokalu. Sam ci ja robiłem. Na słupach (słupkach :wink:) nosnych (patrz łata dachowa oheblowana) krata filigran, a po niej róże przeplotem na górę (z okazji zimnego maja właśnie rozkwotają :D ) na górze do łat poprzeczka, a tam deski na sztorc oheblowane. wszystko konserwnięte drewnochronem, ale mozna zweryfikować.

Najważniejsze te róże, bo o to chodzi, żeby przy + 40 jakie ostatnimi czasy nas dosięgały nie siedzieć w domu tylko na tarasie.

Wiec w planach jest konstrukcja przestronniejsza (ława/huśtawka z każedej strony lub z możliwością przewieszenia) masywniejsza m kw. + pergola + huśtawki z towarem (ława/huśtawka bedzie wisiała na konstrukcji, z tych okolic jestem gdzie drut aluminiowy z 5 zł z rybakiem robią, nie będe płacił za stelarz do zawieszania, jeno haki wkręcę).

Huśtawka\ława częściowo tapiserowanym meblem jest. Więc pergola spadek będzie miała, bo na stałe lub okresowo dach z pleksi mocowany będzie. Dlaczego z pleksi, bo moją lepszą połowę pod włos wezmę.

Maj (może słowiki od starodrzewiu będą zapodawać) cieplejszy będzie to i róże wcześniej rozkwitną i na takiej huśtawce jak w łąmerykańskim firmie człek 8) sorki człeki się bujną głowki odchylą a tam przez pleksi i liście satelity latają i jak śmieć zleci to życzenie można przemyśleć.

A miało być tylko dlaczego 32 m kw w prostokącie

Mam taras ok.80m2 wzdłóz dwóch scian.Wyjscie z kuchni, strona poł.wsch. oraz drugie wyjście z salonu poł.zach.A więc śniadanko w słoncu przy kuchni.Po południu do wyboru ,słońce lub cień.Dwa zejścia do ogrodu.Poniewaz dom jest podniesiony ok.80cm powyzej powierzchni gruntu, więc płyta betonowa plus płytki.Szerokosc 3m.Bardzo wygodny w użytkowaniu.A nasz Dobermann ma dosyc miejsca do wylegiwanie się i obserwacji okolicy.

• 3 weeks później...

Zosiek

Sorki właśnie wróciłem po niebycie i na pergoli przed wejsciem do "starego" domu szał purpurki.

Hodowany od niechcenia i bez literatury fachowej przez 5 lat zwykłe pnące róże polecam. Musisz liczyć czasookres przy szerokości "dachu" pergoli 2 m jakieś 3 lata, a potem już zwykła eksploatacja

Niestety trochę trzmieli i pszczół, ale jak się napiją to żyją w zgodzie.

Taras musi być - u mnie z widokiem na jezioro - przepięknie. Ponieważ ma bardzo małą działkę, to i zaprojektowany aras nie jest za duży - 1,96 x 4 m, ale jak spojżałem to za mało. Nie da się postwić stołu i wygodnie przy nim usiąść. poszerzamy taras o 1 metr. Będzie teraz 3 x 4 m. I gitara gra.

ja mam (bede mial - koncze posadzke drewniana) taras o wymiarach 6x3 (drzwi balkonowe na dluzszej scianie). przewidujemy ustawienie na krawedziach tarasu jeszcze prostokatne donice (pow uzytkowa bedzie wiec troche mniejsza) poniewaz taras jest okolo 70cm wyzej niz reszta ogrodu.

wydaje mi sie ze takiej wielkosci taras latwo zniesie 6 osob (probowalismy juz z naszym owalnym stolem). w przypadku tarasow ktore sa rowno z ogrodem ich powierzchnie mozna wykorzystac po same krawedzie jednak w przypadku wyzszych tarasow (tak jak w naszym przypadku) niestety dla zachowania "poczucia bezpieczenstwa" trzeba odsunac sie troche od jego krawedzi. warto o tym pamietac porownujac powierzchnie tarasow.