Rezi 13.07.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 lenistwo sięga zenitu tutaj masz odpowiedż http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1266715&highlight=#1266715 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 14.07.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 taras pownien być na tyle duzy abyś mógł na nim postawić to co chaiałbyś tam postawić: jesli planujesz małe spotkania towarzyskie na kilka osób to potrzebujesz miesce na stół + krzesła + miesce na ich obejście gdzy siedzą juz goście. Tutaj nie ma skrótów - zbyt mały taras się mści pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 15.07.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Mój będzie miał 26m2, w tym w bryłę domu (czyli pod zadaszeniem) będzie 5m2 (prostokąt 1.8x2.75).A kształt tarasu ??? Taki prostokąt przecięty po przekątnej, która jest powcinana jak piksele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 15.07.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 w sumie mój jest pewnie identyczny z twoim, bo z jednej strony odchodzi od budynki na 1m a z drugiej na 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 17.07.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 ja chyba jednak obetne go z boku rowno z linia budynku, a za to wysune do przodu tzn na ogrod. te 1-2 metry w bok u mnie zbyt wiele nie daje bo mam slup, wiec miejsce to bylo by slabo wykorzystane. Chyba zrobie 4,5 szeroki na 4-5 dlugi powinno starczyc na stol i krzesla dla 8-10 gosci ? Jeszcze mam troche czasu wiec pomierze pomysle i cos zdecyduje Jesli macie zdjecia swoich tarasow to chetnie zobacze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 04.06.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Możecie wrzuciś jakieś zdjęcia i wrazenia z eksploatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 04.06.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Mnie się wydaje, że ZA DUŻY nigdy nie będzie. Muszą się tam pomieścić wszyscy goście, stół i krzesła i kwiaty w donicach. A właśnie ustalamy ze stolarzem (nasz taras będzie drewniany)jego wielkość i jest jeszcze chwila na ewentualne zmiany. Acha - będzie zadaszony. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie - nie wszystko da się przewidzieć dopóki nie zacznie się użytkować. A wtedy juz jest za późno..... Dodam jeszcze, że będzie to taras na który wychodzi się z kuchni (są już drzwi balkonowe, na razie prowadzą do nikąd), z tyłu domu, na wys. jakiegoś 1,5 metra nad ziemią (piwnica), a z tarasu po schodkach (drewnianych !) do ogrodu. U mnie taras naziemny, narożny 4x6m od strony wschodniej i 4x6,5m od południa. Tarasa zadaszony zostawiqając odkryte po 1m z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masulda 26.03.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Czy możecie doradzić jakie wymiary powinien mieć taras ?Chcemy powiększyć niezbyt duży taras (szeregowiec kupiony od developera) do wygodnych wymiarów-tak aby zmieściły się 4 krzesła i stół 150 na 75 cm , i oczywiście uwzględnić miejsce na wygodną komunikację na nim.W którymś magazynie budowlanym były podane takie minimalne wymiary dla tarasu ale niestety go gdzieś zgubiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 26.03.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Poprzedni taras mieszkaniowy mielismy 3.6 szerokosci, 5 m dlugosci i jak na dlugosc byl spoko, tak na szerokosc bylo za wasko tz zeby mozna bylo spokojnie odsunac krzesla od stolu i przyjemnie sie rozlozyc (stol 1.2 m okragly + 4 krzesla) ludz siedzacy od strony trawnika musial uwazac, zeby krzeslo z tarasu na trawnik nie wlazilo.Teraz mamy - szeregowiec - taras na calosc domu tz 8.5 m i 5 m szerokosci ... mysle ze biorac pod uwage ciag komunikacyjny z jednej strony i miejsce na stol z drugiej jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.03.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 my mamy długi na całą długość ściany ( zależy jaką Ty masz ? ) - czyli 7 m a szeroki na 4 plus te nasze wypusty - zerknij na post o zdjęciach tarasów tam widać jakiej wielkości ludziska mają , a tak naprawdę skoro sama masz doświadczenia z małym to na pewno czujesz ile ci miejsca brakowało do swobodnego chodzenia i biesiadowania )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 27.03.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) Przyjmuje się ze na wygodne odsunięcie krzesła trzeba 120 cm od krawędzi stołu - czyli 120 x2 + szerokośc stołu(75) = minimalna szerokośc tarasu 320 cm długość obliczamy podobnie - 120x2 +150 (dł stołu)+ ciąg kominikacyjny (minimum 100) = minimalna długość tarasu 490cmWarto oczywiście założyć pewien margines (20-30 cm) dla wygody i bezpieczeństwa jeśli taras jest wyżej niż trawnik. Edytowane 27 Marca 2011 przez a***dy błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts