Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach kryty dranicą, jak?

duff

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do budowy altany i zastanawiam się jaką metoda ja pokryć. Podoba mi się dach kryty dranicą, ale nie widziałem nigdy na żywo takiego dachu no i nie widziałem jak to się robi. Może ktoś się podzieli wiedzą nt krycia dranicą, a najlepiej zdjęciami lub rysunkami?

Dodam że dach mojej altany będzie raczej dwuspadowy (coś ala kuźnia staropolska)

Pozdrawiam

Dachów nigdy nie kładłem lecz na chłopski rozum (chyba pół Polski tak zbudowano ;) ) wydaje mi się, że technologia układania jest taka sama jak w przypadku gontu - na zakładkę począwszy od dołu:

P.S. w okolicy Łowicza nie znajdziesz żadnego domu lub altany pokrytej tym materiałem? Z tego co pamiętam z podręcznika geografii to jest to chyba takie "ludowe" miejsce z ciekawą architekturą?

.....wydaje mi się, że technologia układania jest taka sama jak w przypadku gontu ...
Masz rację. Wydaje Ci się;)

@ duff tzw. "zielone dachy" w Polsce są raczej mało popularne jednak jak zapytasz wujka google o "Zielone dachy" to wyskoczy Ci sporo firm które takie dachy zakładają. Z reguły na stronach mają opisy technologii, grafiki, zdjęcia itd jak to wygląda w różnych wersjach.

Na pewno musisz uwzględnić na etapie projektowania altanki że taki dach sporo waży. Zależnie od technologii od ok 100 do nawet 300 kg/m2

Dla porównania metr kwadratowy "karpiówki" waży ok 60 kg a "marsylki" 45 kg