Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie pomieszczenie dla pieca gazowego

mycha.

Recommended Posts

Szukałam na forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi ani podobnego tematu, mam nadzieję, że w dobrym miejscu zadaję pytanie. Otóż nie wiemy jeszcze gdzie umieścimy piec gazowy, ma być z zamkniętą komorą spalania, czy to prawda że musi pomieszczenie mieć minimum 12m2? w obecnym domu wisi w łazience, w wielu domach widzę, że piec wisi w małych pomieszczeniach. Druga sprawa, jak długa może być rura od pieca do komina?

Kotłownia na kocioł kondensacyjny powinna posiadać kubaturę 8 m3 dla kotła z otwartą komorą spalania lub 6,5 m3 dla kotła z zamkniętą komorą spalania. Kotły do 30 kW można instalować w innych pomieszczeniach /kuchnia, łazienka/ jeśli zapewnione sa warunki wentylacji. Sposób podłączenia kotła znajdziesz w instrukcji montażu kotła. Instrukcje z reguły są dostępne w internecie.

Kotłownia na kocioł kondensacyjny powinna posiadać kubaturę 8 m3 dla kotła z otwartą komorą spalania lub 6,5 m3 dla kotła z zamkniętą komorą spalania. Kotły do 30 kW można instalować w innych pomieszczeniach /kuchnia, łazienka/ jeśli zapewnione sa warunki wentylacji. Sposób podłączenia kotła znajdziesz w instrukcji montażu kotła. Instrukcje z reguły są dostępne w internecie.

Dzięki za odpowiedź, a czy dobrze wyczytałam gdzieś na necie, że kubatura 8m3 to odpowiada 12m2? Czy wtedy taki piec może być umieszczony w pralni? jeśli będzie o do 30kW?

Zdecydowanie źle ktoś "w necie" napisał.

Kubatura to powierzchnia podłogi pomnożona przez wysokość pomieszczenia. Z matematyki to jest po prostu objętość pomieszczenia, które zazwyczaj jest zbliżone do prostopadłościanu.

Ponieważ "ludzkie" pomieszczenie raczej nie miewa wysokości poniżej 1m, to nigdy powierzchnia nie będzie większa od kubatury. ;)

Pomieszczenie 10m2 o wysokości 2,5m ma kubaturę 10*2,5= 25m3.

U mnie kocioł wisi w pomieszczeniu zwanym w projekcie kotłownią. 5,1m2, wysokość coś 2,8m, czyli ponad 14m3.

Na projekcie możesz zachować nazwę kotłownia, a ponieważ jest to pomieszczenie czyste, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainstalować tam również pralkę. U mnie kotłownia funkcjonalnie jest przede wszystkim spiżarnią z elementami garderoby. ;)

U mnie kotłownia funkcjonalnie jest przede wszystkim spiżarnią z elementami garderoby. ;)

Czyli tam gdzie piec gazowy wisi masz też spiżarkę z jedzeniem?

W sumie to bez sensu robić osobne pomieszczenie, gdzie będzie wisiał tylko piec gazowy. Oglądając teraz projekt widzę, że niepotrzebnie projektant zamienił nam pomieszczenie gospodarcze z kuchnią, bo tylko problem teraz jest.

Mam regał ze słoikami, szafki typu kuchennego na ścianie, lodówkę uruchamianą w miarę potrzeb (zwykle w okolicach świąt i corocznej imprezy imieninowej) oraz dużą szafkę na buty. Ponieważ do mojej "kotłowni" wchodzi się z wiatrołapu, to w deszczowy dzień zawsze tam stawiamy buty i parasole do wyschnięcia - w wiatrołapie dzięki temu jest względny porządek, a mokre buty nie "kisną" w szafce.

Jeszcze w kotłowni trzymam drabinę, skrzynkę z podręcznymi narzędziami oraz pudło z choinką (sztuczną mam). :)

Takie położenie kotłowni jak masz, jest zdecydowanie lepsze w przypadku kotła na paliwo stałe, bo można bezpośrednio z zewnątrz dostarczać opał. Przy kotle gazowym, to już chyba bez większej różnicy.

A jeszcze mi się przypomniała ważna funkcja - w kotłowni parkowałam wózek dzieciowy, póki jeszcze był w użyciu. :)

Nie mąć człowiekowi w głowie. Wyraźnie napisał, że chodzi mu o kocioł z zamkniętą komorą spalania. Taki kocioł może zainstalować w wiatrołapie, kuchni, pom. gospodarczym, łazience spełniającymi warunki kubatury /6,5 m3[/sUP/,wys. min. 2,2 m w nowo budowanym obiekcie /1,9 m w starym/ i wentylacji. Nie może w garażu. Nie będzie też instalował, mam nadzieję, kotła pow. 30 kW.

Komin i wyprowadzenie spalin zgodnie z zaleceniami producenta /średnice i długość/ oraz projektanta.. Nie musi być murowany /ceramiczny/.

Nie mąć człowiekowi w głowie. Wyraźnie napisał, że chodzi mu o kocioł z zamkniętą komorą spalania. Taki kocioł może zainstalować w wiatrołapie, kuchni, pom. gospodarczym, łazience spełniającymi warunki kubatury /6,5 m3[/sUP/,wys. min. 2,2 m w nowo budowanym obiekcie /1,9 m w starym/ i wentylacji. Nie może w garażu. Nie będzie też instalował, mam nadzieję, kotła pow. 30 kW.

Komin i wyprowadzenie spalin zgodnie z zaleceniami producenta /średnice i długość/ oraz projektanta.. Nie musi być murowany /ceramiczny/.

Dzięki :) nie będzie powyżej 30 ;)

• 4 years później...

Witajcie proszę doradzcie mi bo pytałem kilku osób które niby siedzą w temacie ale zdania są rozne.

Co jeśli kotłownia jest pod klatką schodową i są dwie wysokości 2,5m i 1,5m. Która wysokość w tym przypadku się liczy? Przepisy mówią że nowo budowany budynek powinien mieć minimumw2,2m. Kocioł będzie wisiał pod schodami czyli na tym mniejszym wymiarze. Jakieś 40-50cm od posadzki. Tak jest również w projekcie. Kotłownia tez ledwo się łapie w kubaturze 6,5m3