Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza pod pe?nym deskowaniem i pap?. Pomocy!!!

Ela

Recommended Posts

Chcę ocieplić poddasze. Dach pokryty jest blachą trapezową. Pod nią jest papa na pełnym deskowaniu.

W szczycie dachu są dwa kominki(?)wentylacyjne. Nie ma żadnej szczeliny między połacią dachu a ścianką kolankową.

Chcę między krokwiami położyć 20 cm wełny mineralnej, następnie od dołu folię paraizolację i płyty k-g. Czy muszę zostawić szczelinę między deskami a wełną? Czy aby wentylować tą szczelinę muszę porobić otwory nad ścianką kolankową pod połacią deskowania? Czy istnieje sposób abym mogła położyć wełnę bez szczeliny wentylacyjnej ( i bez robienia otworów nad ścianką kolankową) bezbośrednio na deskach (dając np. pomiędzy deskowaniem a wełną jakąś folię- jaka miała by być to folia?)

Bardzo proszę o pomoc. Wykonawca radzi dać wełnę bezpośrednio pod deskowaniem bez żadnych szczelin i izolacji!!!!!!

Jezeli bezposrednio na deskowaniu jest papa to trzeba zrobic szczeline wentylacyjna pod deskowaniem KONIECZNIE jezeli

tego nie zrobisz to welna zawilgnie, mimo folii paroizolacyjej

para zawsze sie dostanie do warstwy izolacji a bez mozliwosci wentylacji tam pozostanie co spowoduje zawilgocenie konstrukcji i deskowania a w konsekwencji ostatecznej ich zniszczenie. Poza tym wilgotna wełna ma znacznie gorsze parametry izolacyjne.

Dziękuję Cypel, instynkt mi podpowiadał, że wykonawca niekoniecznie musi mieć rację. Jaką wielkość ma mieć szczelina między deskowaniem a wełną i jak dużo powinno być otworów na zewnątrz?

czy mogą być to otwory nawiercane wiertłem o średnicy np.: 3 cm?

Jak gęsto mają być takie otwory?

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Ela dnia 2002-06-19 21:47 ]

Jeszcze jeden problem: jak zrobić wentylację w kalenicy na zewnątrz? Dom jest zbudowany w szeregu , z obu stron przylega do sąsiadów. U samej góry są dwa pionowe kominki(?).

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Ela dnia 2002-06-19 18:55 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Ela dnia 2002-06-19 18:56 ]

• 2 weeks później...

w podbitce tez powinny pozostac otwory nawiewowe i przejscie do samej kalenicy , aczkolwiek czy grawitacyjnie nie wystarczy?

ja u siebie tak mam ale mam obawy czy nie przewentylowałem bo mam przedmuchy podczas silnych wiatrów przez wełnę do pomieszczen pomimo folii i nikt nie wie dlaczego i ile otworów powinno byc w kalenicy i w podbitce w stosunku do powierzchni dachu , a jesli jest kilku płaszczyznowy i mamy kilka kalenic np. nad lukarnami tez mam otwory bo niby powinno byc ale powitrze jednak hula i zimą penetruje.

Jestem za szczeliną ok. 3cm. Ja pomiędzy deskowanie (pokrycie z gontów papowych), a wełnę wprowadziłem folię wiatroszczelną Tyvek. Powstała w ten sposób szczelina wentylacyjna odkryta na całej długośći ściany kolankowej (murłaty). W podbitce zostawiłem kratki wentylacyjne co ok. 2m z drobną siatką (owady). W kalenicy na całej długości dachu zostawiłem szczelinę w poszyciu ok. 5cm którą przykryłem gotowymi elementami wentylacyjnymi. To jest taki rodzaj gąsiora plastikowego z gąbką pod spodem. Ale są również inne rozwiązania. U Ciebie może wystarczą te dwa kominki. Od środka poniżej folii wiatroszczelnej (nie ma wtedy problemu z wiatrem który mógłby się dostać do domu przez wełnę) do krokwi przybiłem

papiaki nierdzewki na których ponaciągałem krzyżowo murarski sznurek plastikowy. Stanowi on zabezpieczenie przy kładzeniu wełny między krokwie. Nie ma obawy że układając wełnę zbyt mocno ją dopchniesz i zlikwidujesz szczelinę. Jednocześnie taki sznurek ( ja dałem go z obu stron wełny) nie pozwoli na osuwanie się wełny pod wpływem własnego ciężaru.

Ponieważ jedna warstwa wełny była trochę cienka, przybiłem w poprzek krokwi listwy 10 cm i w uzyskane w ten sposób korytka ułożyłem drugą warstwę wełny. W ten sposób minimalizuje się mostki termiczne bo wełna się krzyżuje i przykrywa praktycznie człą powierzchnię dachu. Na to poszła folia paroszczelna i płyta kartonowa.

Pozdrawiam