Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk dla mojej ściany :)

Recommended Posts

fighter: akurat to nie jest tak. Typowa wielkość wody zarobowej na owe 25 kg tynku (przy założeniu że piasek / wypełniacz jest suchy) to circa 6-7 l. może być 5,5 wzwyż. Mniej wody - oznacza gonienie chemią, czyli wyrzucenie wapna (jest plastyfikator, jest biocyd), zwykle oznacza jak się to ładnie nazywa wysoką porowatość skojarzoną z dużą ilością cementu (zwykle od 13 czy 14 procent do bywa niemal 20. Lubi to także niestety oznaczać, że cement jest popiołowy - kiepskiej jakości i musi się to zmieścić gdzieś. Bywa, że duża chemia oznacza, że producent "gasi chemicznie" wapno do postaci ciasta już w mieszance. W tym wypadku można to podejrzewać, jeśli mieszanka ma krótki czas przydatności do spożycia (ok 30- 40 min).

fighter: akurat to nie jest tak. Typowa wielkość wody zarobowej na owe 25 kg tynku (przy założeniu że piasek / wypełniacz jest suchy) to circa 6-7 l. może być 5,5 wzwyż. Mniej wody - oznacza gonienie chemią, czyli wyrzucenie wapna (jest plastyfikator, jest biocyd), zwykle oznacza jak się to ładnie nazywa wysoką porowatość skojarzoną z dużą ilością cementu (zwykle od 13 czy 14 procent do bywa niemal 20. Lubi to także niestety oznaczać, że cement jest popiołowy - kiepskiej jakości i musi się to zmieścić gdzieś. Bywa, że duża chemia oznacza, że producent "gasi chemicznie" wapno do postaci ciasta już w mieszance. W tym wypadku można to podejrzewać, jeśli mieszanka ma krótki czas przydatności do spożycia (ok 30- 40 min).

Fighter sam sobie zaprzecza

kiedy pytałem który tynk jest dobry polecił mi :Caparol MineralLight Putz. do ktorego producent zaleca dodanie wody od 7,5 do 9 litrów wody na worek 25kg a teraz pisze że dobry tynk oznacza mało dodanej wody

Z całym systemem warto.

Z carpola carbopor byłby tylko tynk i podkład, pozostałe materiały które w tej chwili używam (jestem na etapie ocieplania) to styropian paneltech fasada super, kleje rimix, siatka protector (czy to tego ukladu warto dac tak dobry tynk?)

Z carpola carbopor byłby tylko tynk i podkład, pozostałe materiały które w tej chwili używam (jestem na etapie ocieplania) to styropian paneltech fasada super, kleje rimix, siatka protector (czy to tego ukladu warto dac tak dobry tynk?)

nie. AMphisilan lub Thermosan.

• 1 month później...
też będę teraz tynkował ale na silikonowe grunty się nie zdecyduję – cena jest zabójcza a różnica jakościowa jest wg mnie porównywalna. Poprzedni remont robiłem na produktach Ecorsonu i byłem zadowolony (farba porządnie kryła przy pojedynczej warstwie, dobra cena jak za produkt tej jakości, dobry wybór kolorów)i teraz też chyba się na nich skuszę, zwłaszcza że teraz mają jakiś grunt specjalnie pod tynki więc idealnie. No a wykończenie będzie robione tynkiem dekoracyjnym o wyglądzie betonu! Czekam z niecierpliwością na efekty :) ler23.jpg