tofek 25.03.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Witam serdecznie,otrzymałem od znajomych nowy piec gazowy starego typu Elka 88, posiadam w domu ze starą instalację grzewczą grube rury i grzejniki żeliwne. Proszę o informację czy warto bawić się w podpinanie tego kotła do mojej starej instalacji, może lepiej poczekać i kupić jakiegoś Buderusa żeliwnego. Jaka sprawność jest tych kotłów, czy ten piec mnie nie zrujnuje finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert123456 06.04.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam,Mam taki piec, pracuje od 20 lat bez problemów eksploatacyjnych. Do oszczędnych pewnie nie należy (sam płomień kontrolny z 2 dysz to ok. 1 m3 gazu na dobę). Mam starą instalację z grzejnikami żeliwnymi (154 szt.) do tego rury o dużych średnicach (nawet 3 cale) czyli wody do ogrzania sporo. Przy mocy 36 kW w 2 godziny mogę zagotować grzejniki ale zużycie na poziomie 1,5 m3 na godzinę. Dom szeregowy, słabo izolowany, powierzchni ok 150 m2 - zużycie gazu przy mrozach ok. 25 m3. Minimalne zużycie to ok. 15 m3 (temp. zewnętrzna ok. 0 stopnia). Za miesiąc wymieniam całą instalację łącznie z piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.04.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, otrzymałem od znajomych nowy piec gazowy starego typu Elka 88, posiadam w domu ze starą instalację grzewczą grube rury i grzejniki żeliwne. Proszę o informację czy warto bawić się w podpinanie tego kotła do mojej starej instalacji, może lepiej poczekać i kupić jakiegoś Buderusa żeliwnego. Jaka sprawność jest tych kotłów, czy ten piec mnie nie zrujnuje finansowo. Do starej instalacji nie musisz stosować starego kotła.Mało tego , ja jestem stary i zastosowałem nowoczesny kocioł kondensacyjny.Pasuje i do starej instalacji i starego inwestora.Daj sobie spokój z kotłem atmosferycznym .Są trwałe jak ognisko .i to ich jedyna zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SporyJaro 12.04.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Witam, ............................ Za miesiąc wymieniam całą instalację łącznie z piecem. Robert od twojego postu w który pisałeś o zamiarze wymiany kotła typu Elka, minęło już trochę czasu. Z informacji w nim zawartych pisałeś o tym że spalał on dużo gazu. Odświeżając ten post mam pytanie, jak zmieniła się sytuacja związana ze zużyciem gazu na tym nowym piecu i instalacji? Jaki wybrałeś kocioł gazowy i skrótowo podaj jaką ogrzewasz powierzchnie domu. Pytam bo mam podobną instalację CO i zastanawiam się nad wyrzuceniem Elki z domu ale chciałem wiedzieć czy można ją zamienić na inny typ i czy jest to opłacalne. Pozdrawiam Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts