Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec gazowy typ Elka 88, czy warto go instalować

tofek

Recommended Posts

Witam serdecznie,

otrzymałem od znajomych nowy piec gazowy starego typu Elka 88, posiadam w domu ze starą instalację grzewczą grube rury i grzejniki żeliwne. Proszę o informację czy warto bawić się w podpinanie tego kotła do mojej starej instalacji, może lepiej poczekać i kupić jakiegoś Buderusa żeliwnego.

Jaka sprawność jest tych kotłów, czy ten piec mnie nie zrujnuje finansowo.

• 2 weeks później...

Witam,

Mam taki piec, pracuje od 20 lat bez problemów eksploatacyjnych. Do oszczędnych pewnie nie należy (sam płomień kontrolny z 2 dysz to ok. 1 m3 gazu na dobę). Mam starą instalację z grzejnikami żeliwnymi (154 szt.) do tego rury o dużych średnicach (nawet 3 cale) czyli wody do ogrzania sporo. Przy mocy 36 kW w 2 godziny mogę zagotować grzejniki ale zużycie na poziomie 1,5 m3 na godzinę. Dom szeregowy, słabo izolowany, powierzchni ok 150 m2 - zużycie gazu przy mrozach ok. 25 m3. Minimalne zużycie to ok. 15 m3 (temp. zewnętrzna ok. 0 stopnia). Za miesiąc wymieniam całą instalację łącznie z piecem.

Witam serdecznie,

otrzymałem od znajomych nowy piec gazowy starego typu Elka 88, posiadam w domu ze starą instalację grzewczą grube rury i grzejniki żeliwne. Proszę o informację czy warto bawić się w podpinanie tego kotła do mojej starej instalacji, może lepiej poczekać i kupić jakiegoś Buderusa żeliwnego.

Jaka sprawność jest tych kotłów, czy ten piec mnie nie zrujnuje finansowo.

Do starej instalacji nie musisz stosować starego kotła.Mało tego , ja jestem stary i zastosowałem nowoczesny kocioł kondensacyjny.Pasuje i do starej instalacji i starego inwestora.Daj sobie spokój z kotłem atmosferycznym .Są trwałe jak ognisko .i to ich jedyna zaleta.

• 4 years później...
Witam,

............................ Za miesiąc wymieniam całą instalację łącznie z piecem.

Robert od twojego postu w który pisałeś o zamiarze wymiany kotła typu Elka, minęło już trochę czasu. Z informacji w nim zawartych pisałeś o tym że spalał on dużo gazu. Odświeżając ten post mam pytanie, jak zmieniła się sytuacja związana ze zużyciem gazu na tym nowym piecu i instalacji? Jaki wybrałeś kocioł gazowy i skrótowo podaj jaką ogrzewasz powierzchnie domu.

Pytam bo mam podobną instalację CO i zastanawiam się nad wyrzuceniem Elki z domu :-) ale chciałem wiedzieć czy można ją zamienić na inny typ i czy jest to opłacalne.

Pozdrawiam Jaro