Redakcja 25.03.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) Pan Andrzej z Krakowa, właściciel kotłowni węglowej (z kotłem - śmieciuchem) postanowił przejść na ogrzewanie gazowe. Dodatkowo zdecydował się na kolektory słoneczne. Zobacz, jak zmodernizował swoją kotłownię, ile to kosztowało, ile teraz płaci za ogrzewanie i ciepłą wodę użytkową. Zapraszamy do obejrzenia filmu - kliknij: Chcemy też pokazywać Wasze kotłownie i rozwiązania instalacyjne. Czekamy na zgłoszenia - przyjedziemy z kamerą. Zapraszamy - wystarczy napisać prywatną wiadomość do: Redakcja. TU: murator.tv - zobacz inne filmy... Edytowane 30 Marca 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.03.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 powinno się dbać o rozróżnianie pieca i kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.03.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 (edytowane) Instalacja między kotłem a zbiornikiem jest z miedzi? Jeśli tak to trójnik pod odpowietrznikiem dałbym mosiężny. Czy ktoś może napisać jak opłacalna jest inwestycja w solary mając wcześniej ogrzewaną CWU gazem? Po jakim czasie ta inwestycja się wróci mając na uwadze zużywanie się urządzeń ? Edytowane 27 Marca 2014 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.03.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 inwestycja w solary jest nieopłacalna ze względu na koszty eksploatacji, jak byłem na szkoleniu z solarów to szkolenie się zaczęło od tego że to się nie opłaca. bez pompy nie jesteś w stanie wymienić glikolu. żeby w lato wyjechać to musisz mieć instalację, która wyprowadzi nadmiar ciepła. tańszym i praktyczniejszym rozwiązaniem jest pompa ciepła ale przy gazie mało opłacalna, chyba że grzejesz tylko na "nocnej" i wtedy masz za grosze podgrzanie wody. pompa jest alternatywą tam gdzie się nie chce palić w lato w kotle stałopalnym lub zużycie prądu jest duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 27.03.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 inwestycja w solary jest nieopłacalna ze względu na koszty eksploatacji, jak byłem na szkoleniu z solarów to szkolenie się zaczęło od tego że to się nie opłaca. bez pompy nie jesteś w stanie wymienić glikolu. żeby w lato wyjechać to musisz mieć instalację, która wyprowadzi nadmiar ciepła. tańszym i praktyczniejszym rozwiązaniem jest pompa ciepła ale przy gazie mało opłacalna, chyba że grzejesz tylko na "nocnej" i wtedy masz za grosze podgrzanie wody. pompa jest alternatywą tam gdzie się nie chce palić w lato w kotle stałopalnym lub zużycie prądu jest duże. Po co pompa wystarczy opryskiwacz ogrodniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.03.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Po co pompa wystarczy opryskiwacz ogrodniczy. zależy jakie kolektory i czy masz odpowietrzniki u góry. niektóre próżniowe mają w rurach próżniowych puszczone rury do wymiany ciepła i wtedy glikol płynie góra-doł w każdej szklanej rurze i bez dużego przepływu nie wypchniesz powietrza. przy płaskich jak masz pompę to nie musisz dawać odpowietrzników przy solarze. Jak napełnisz opryskiwaczem to odpowietrzasz na dachu czy pompa obiegowa wystarczy żeby separatorem usunąć powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.03.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Dajcie na dachu zbiorniczek taki jak w samochodach w układzie chłodzenia. Skoro sprawdza się w autach, u mnie sprawdza się przy kolektorach.Przed zastosowaniem tego rozwiązania były ciągłe problemy z dobijaniem ciśnienia. Wywaliłem ten beznadziejny odpowietrznik, wstawiłem zwykły zbiorniczek po płynie do spryskiwaczy.Działa już 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 29.03.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 a miałeś zamknięty zawór przed odpowietrznikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.03.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 a miałeś zamknięty zawór przed odpowietrznikiem? Odpowietrznik ręczny. Teraz podpięty pojemnik po płynie do spryskiwaczy. Z dołu wchodzi wężyk z instalacji, płynu 1/4 5 litrowego pojemnika. Sam się odpowietrza. Kolektory leżą około 10-11 metrów nad zbiornikiem w piwnicy. Pomysł się sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.03.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 nie może się sam odpowietrzać , bo woda odparowuje i tracisz ciśnienie. dlatego odpowietrza się na zimnej instalacji i na koniec odcina zaworem odpowietrznik żeby nic nie uciekalo, resztki powietrza maja się wydostać separatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.07.2014 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 nie może się sam odpowietrzać , bo woda odparowuje i tracisz ciśnienie. dlatego odpowietrza się na zimnej instalacji i na koniec odcina zaworem odpowietrznik żeby nic nie uciekalo, resztki powietrza maja się wydostać separatorem Dopiero zajrzałem do wątku i od razu zapytowywuję kolegę - to co tam kolega wpycha w te kolektory: wodę czy glikol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts