Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ściany szczytowej

mkrex

Recommended Posts

A powitać na forum.

Taka izolacja nie będzie, przerwa w izolacji, dwa wypada pociągnąć do samego szczytu. Wypada połączyć ją z izolacją poddasza.

Chyba że te drzwi balkonowe są ... jako widmo.

I mizeria z tą izolacją oj straszna, 10cm na ścianę. Lubisz sponsorować ekipy od kładzenia EPS"a (styropianu )

Wypadało by aby udział kosztu samej izolacji choć troszkę się odznaczył.

A nie ekipa + materiały bez izolacji 80zł .. a izolacja 12zł za 1m^2 ... ale znając życie 15 cm to w oczach inwestora ruina.

Tyko przestrzegam przed zwalaniem kosztów na sam materiał izolacyjny.

PS

Przy takiej przerwie w izolacji nawet 30cm ... nie zastąpi 15cm szczelnie położonego.

Pracuj dalej nad detalem ... wuj google "pasiv haus" "thermal bridge" i inne tego typu sprawy.

Nic lepszego jak zmuszenie do myślenia nie mogę Ci zaoferować.

Problem polega na tym że mam już na inwestycję styropian 10 cm.

Dom budowany w latach '70, ściany 40 cm z pustaka pianowego w tym szczelina 5 cm, która była wypełniona pianką zapewne poliuretanową kilkanaście lat temu i cegła na zewnątrz (więc grubość pustaka pianowego jakieś 22,5 cm).

Niestety ściana szczytowa zrobiona tylko z cegły więc 12,5 cm. Jeżeli udałoby mi się zapobiec przerwie w izolacji to czy samo 15 cm styropianu powiedzmy szarego z zewnątrz na ścianę szczytową wystarczyłoby? Czy potrzeba ocieplić jeszcze od środka? Jeżeli tak to czym? Poddasze ma być użytkowe.

To od zewnątrz, tylko jak poddasze ma być użytkowe, ale wypada zrobić przerwę między ścianą szczytową, a pokryciem dachowym na połączenie

Izolacji poddasza i ściany. Balkon koniecznie trzeba by było wyizolować.

10 cm... warunek jaki mogę Ci polecić to aptekarska ciągłość, tak aby nie zostało miejsca bez izolacji.

W tedy zyskasz, na likwidacji mostków termicznych. Inaczej jak pisałem nawet 20cm -30cm nie załatwi sprawy.

Okna ładnie węgarki na ramy ile się da, jak trzeba okno na lico muru lub kawałek w izolację.

To nie jest balkon tylko płytka betonowa wokół całego domu - można ją chyba nazwać okapem dachu

Wsadzę ocieplenie też chyba od wewnątrz bo od dołu ściana szczytowa grubsza jest na dwie cegły i nie miałbym co zrobić z pustą przestrzenią

A mostki termiczne (np. od płytki betonowej) od środka zaopatrzę folią termoizolacyjną i wywinę ją pod styropian ten wewnętrzny

Chyba starczy?

od środka zaopatrzę folią termoizolacyjną i wywinę ją pod styropian ten wewnętrzny

Chyba starczy?

:no: Ta płytka jeśli jest na około całego domu to ... płyta lotniskowa ogrzewana dla wróbli.

Musiał bym jakie zdjęcie widzieć, ale na ten czas myślę iż płytki winno nie być.

Szkoda ogrzewania na taki element, a jest to, może tak napiszę ... radiator.

Wiem że tak właśnie powinno izolować się każdy balkon ale wiązałoby się z demontażem jak by nie patrzeć dekoracyjnego daszku.

Czemu nie można jednak zastosować ocieplenia od wewnątrz? Te pianki termoizolacyjne są aż takim złem?

Co do ocieplenia wełną aż nad ściankę tez się nie da ale to przeboleje :rolleyes:

Nie są złem, ja Ci mogę tylko polecać coś co będzie skuteczne, anie uspokoi Twoje sumienie.

Właśnie myślałem aby tego daszku nie demontować.

Co do ocieplenia wełną aż nad ściankę tez się nie da ale to przeboleje
oj tam cegła/ czy pustak po pustaku i zrobi się miejsce na izolację.

Już lepiej będzie jak od środka wyrównasz izolacją, różną grubość ścian szczytowej i cokołu.

I na to dasz jeszcze 5cm, wiem że to jest grubo, ale to możesz zrobić pod płytą GK ... którą i tak pewnie dasz ?

• 1 year później...

Może podłączę się pod temat

O ile temat ściany szczytowej z wystającym dachem jest wielokrotnie opisywany nie znalazłem o przypadku gdy ściana szczytowa wystaje ponad dach, a więc dach dochodzi tylko do ściany. Zdjęcie z projektu pokazuje jak to wygląda.

http://images66.fotosik.pl/1127/f00369f7c6c5f277med.jpg

Co można zrobić z tym pięknym gzymsem?

Edytowane przez kapinoch
niewidoczne zdjęcie