mkrex 25.03.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Witam Jak zaizolować ścianę szczytową taką jak na przedstawionym obrazku? 10, 15cm styropianu z zewnątrz? Do tego 10 cm styropianu lub wełny do wewnątrz? Co z pustą przestrzenią pod daszkiem? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 A powitać na forum.Taka izolacja nie będzie, przerwa w izolacji, dwa wypada pociągnąć do samego szczytu. Wypada połączyć ją z izolacją poddasza.Chyba że te drzwi balkonowe są ... jako widmo.I mizeria z tą izolacją oj straszna, 10cm na ścianę. Lubisz sponsorować ekipy od kładzenia EPS"a (styropianu )Wypadało by aby udział kosztu samej izolacji choć troszkę się odznaczył.A nie ekipa + materiały bez izolacji 80zł .. a izolacja 12zł za 1m^2 ... ale znając życie 15 cm to w oczach inwestora ruina.Tyko przestrzegam przed zwalaniem kosztów na sam materiał izolacyjny. PSPrzy takiej przerwie w izolacji nawet 30cm ... nie zastąpi 15cm szczelnie położonego. Pracuj dalej nad detalem ... wuj google "pasiv haus" "thermal bridge" i inne tego typu sprawy.Nic lepszego jak zmuszenie do myślenia nie mogę Ci zaoferować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrex 25.03.2014 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Problem polega na tym że mam już na inwestycję styropian 10 cm. Dom budowany w latach '70, ściany 40 cm z pustaka pianowego w tym szczelina 5 cm, która była wypełniona pianką zapewne poliuretanową kilkanaście lat temu i cegła na zewnątrz (więc grubość pustaka pianowego jakieś 22,5 cm). Niestety ściana szczytowa zrobiona tylko z cegły więc 12,5 cm. Jeżeli udałoby mi się zapobiec przerwie w izolacji to czy samo 15 cm styropianu powiedzmy szarego z zewnątrz na ścianę szczytową wystarczyłoby? Czy potrzeba ocieplić jeszcze od środka? Jeżeli tak to czym? Poddasze ma być użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 To od zewnątrz, tylko jak poddasze ma być użytkowe, ale wypada zrobić przerwę między ścianą szczytową, a pokryciem dachowym na połączenie Izolacji poddasza i ściany. Balkon koniecznie trzeba by było wyizolować. 10 cm... warunek jaki mogę Ci polecić to aptekarska ciągłość, tak aby nie zostało miejsca bez izolacji.W tedy zyskasz, na likwidacji mostków termicznych. Inaczej jak pisałem nawet 20cm -30cm nie załatwi sprawy. Okna ładnie węgarki na ramy ile się da, jak trzeba okno na lico muru lub kawałek w izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrex 25.03.2014 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 To nie jest balkon tylko płytka betonowa wokół całego domu - można ją chyba nazwać okapem dachuWsadzę ocieplenie też chyba od wewnątrz bo od dołu ściana szczytowa grubsza jest na dwie cegły i nie miałbym co zrobić z pustą przestrzeniąA mostki termiczne (np. od płytki betonowej) od środka zaopatrzę folią termoizolacyjną i wywinę ją pod styropian ten wewnętrznyChyba starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 od środka zaopatrzę folią termoizolacyjną i wywinę ją pod styropian ten wewnętrzny Chyba starczy? Ta płytka jeśli jest na około całego domu to ... płyta lotniskowa ogrzewana dla wróbli. Musiał bym jakie zdjęcie widzieć, ale na ten czas myślę iż płytki winno nie być. Szkoda ogrzewania na taki element, a jest to, może tak napiszę ... radiator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 tak dobrze by było ... odpada w tedy izolacja od środka, jeśli poddasze nie będzie od razu to w tedy 12 na strop i Od środka braknie 17cm aby zrównać mur ściany szczytowej z cokołem 30cm. Pod daszek można wstrzelić granulat, pianę itp aby na obwodzie zaizolować balkonik/ radiator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrex 25.03.2014 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Wiem że tak właśnie powinno izolować się każdy balkon ale wiązałoby się z demontażem jak by nie patrzeć dekoracyjnego daszku. Czemu nie można jednak zastosować ocieplenia od wewnątrz? Te pianki termoizolacyjne są aż takim złem? Co do ocieplenia wełną aż nad ściankę tez się nie da ale to przeboleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Nie są złem, ja Ci mogę tylko polecać coś co będzie skuteczne, anie uspokoi Twoje sumienie. Właśnie myślałem aby tego daszku nie demontować. Co do ocieplenia wełną aż nad ściankę tez się nie da ale to przeboleje oj tam cegła/ czy pustak po pustaku i zrobi się miejsce na izolację. Już lepiej będzie jak od środka wyrównasz izolacją, różną grubość ścian szczytowej i cokołu. I na to dasz jeszcze 5cm, wiem że to jest grubo, ale to możesz zrobić pod płytą GK ... którą i tak pewnie dasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapinoch 23.08.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Może podłączę się pod temat O ile temat ściany szczytowej z wystającym dachem jest wielokrotnie opisywany nie znalazłem o przypadku gdy ściana szczytowa wystaje ponad dach, a więc dach dochodzi tylko do ściany. Zdjęcie z projektu pokazuje jak to wygląda.http://images66.fotosik.pl/1127/f00369f7c6c5f277med.jpgCo można zrobić z tym pięknym gzymsem? Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez kapinoch niewidoczne zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapinoch 23.08.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Czy można wykonać gzyms ze styropianu (na zielono) i wewnątrz położyć wełnę (czerwony?http://images66.fotosik.pl/1127/f6721481dadc8633med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts