Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja i kocioł z zamkniętą komorą - kominiarz nie chce odebrać

Recommended Posts

Witam,

Jak powinna wyglądać wentylacja pomieszczenia gospodarczego w którym wisi:

- piec gazowy z zamkniętą komorą spalania do 21kW (kanał nawiewno wywiewny wyprowadzony przez ścianę)

- rekuperator.

- Instalator od rekuperacji powołując się na producenta (Brink) twierdzi że w tym pomieszczeniu nie może być rekuperacji tylko trzeba zrobić kratkę w ścianie. Argumentuje to tym, że w przypadku rozszczelnienia gazu może on dostać się do pomieszczeń.

- W projekcie budowlanym mam nawiew i wywiew w pomieszczeniu. Zatwierdzone przez starostwo.

- Obdzwoniłem kominiarzy w rejonie - każdy mówi że kratki nie odbierze tylko muszę zrobić komin!!

- Obdzwoniłem kilku innych producentów/przedstawicieli rekuperatorów - twierdzą że nie trzeba ani komina ani kratki, tylko osobny kanał nawiewny i wywiewny.

- Przeczytałem ustawę:

3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie, tylko tyle że ma być jakaś wentylacja. Czy jest jakiś przepis który jednoznacznie wskazuje, jakie zastosować rozwiązanie, czy wszystko zależy od podejścia kominiarza?

Co instytucja to inne zdanie. Czy jest przepis który jednoznacznie stwierdza jaka ma być wentylacja w takim pomieszczeniu, bo mam wrażenie że kominiarze u nas znają tylko domy opalane węglem z dużym kominem, i nawet przy rekuperacji to trzeba postawić komin - tak na wszelki wypadek.

Jakie macie u siebie rozwiązania, czy naprawdę przy rekuperacji muszę stosować kratkę albo komin?? Nie po to chyba robi się rekuperację. Proszę o pomoc bo już od kilku tygodni męczę się z tym a rozwiązania dalej nie widać

Edytowane przez punho

U mnie kominiarz byl, aby wydac opinie kominiarska, powiedzial, że odbierze instalacje gazową w momemcie, kiedy bedzie gotowa i dzialajaca instalacja WM z rekuperatorem. W pomieszczeniu z kotlem mam wywiew, dopływ powietrza przec podciecie w drzwiach prowadzacych na korytarz.

Z pomieszczenia gospodarczego z kotłem z zamkniętą komorą najlepiej zrobić wyciąg WM, a jak jest istniejący komin wentylacyjny to prościej nie robić wyciągu, tylko wybić kratkę i zrobić wyciąg grawitacyjny. Przy kotle z zamkniętą komorą nie ma wymagań odnośnie wentylacji, i nikt mi się nigdy nie doczepił. Dwa lata temu kominiarze mieli problemy, gdy WM była nowością, ale zacytowanie ustępu rozporządzenia wstawionego w pierwszym poście na fioletowo zakańczało dyskusje, oczywiście po mojej myśli. Domów wykonałem w ten sposób kilkadziesiąt, bez żadnych problemów :-)

• 3 months później...

Witam.

Cytat z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie jasno odpowiada Panu na to pytanie - niezależnie od rodzaju występującej wentylacji. Więc czy to będzie grawitacyjna, mechaniczna czy po porostu naturalna przez przewietrzanie, też będzie wystarczająca...

Pozdrawiam.