Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystkie przyłącza.

Janice

Recommended Posts

Może mi ktoś powiedzieć jak to jest z tymi przyłączami: prąd ,gazociąg , wodociąg wie ktoś ile mniej więcej będzie kosztowało doprowadzenie tego wszystkiego do działki z drogi wewnętrznej, jakieś 30 metrów i jeszcze na działce do domu, który też stanie jakieś 10 metrów od drogi? Czyli w sumie jakieś 40 metrów, jaka jest różnica cenowa pomiędzy taką działką, która nie ma bezpośrednio w granicy przyłączy a taką, która ma, bo ja tego w ogóle nie rozumiem, tak sobie myślę że nawet jak jakaś działka ma przyłącza w granicy, to może je mieć gdzieś z boku, nie wiem jak to wygląda te przyłącza jak są w drodze to biegną przez całą drogę i można w każdym miejscu się w nie wpiąć? Eh zamieszałam... mam nadzieję, że mnie rozumiecie :)

Z tym bywa różnie najlepiej o wodę zapytać w wodociągach. W jednej gminie jest opłata za przyłącze wody innej nie ma. U mnie w gminie nie było. Zapłaciłem tylko za robotę 2500 zł za 30m przyłącza ( w tym cały materiał tj. 2 zasuwy i licznik ) Pytałem w 3 gminach sąsiadujących ze mną. Np. w jednej było tak że płacisz 1500zl niezależnie czy masz 5m czy 100 bo gmina ogłosiła przetarg. W innej gminie wnosisz opłatę 600zl.+ robota i materiał. Za prąd zapłaciłem 2000 zł ja przenosiłem tylko licznik z linii napowietrznej na ziemną. ( skrzynka w płocie kabel kopanie i formalności mnie nie interesowały wszystko załatwiła jeden gość. Na decyzje z energetyki czekałem niewiele ponad tydzień. Najlepiej iść do zakładu energetycznego i zapytać o wykonawców.