Mikolaj5 25.03.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Pytanie jak najlepiej zrealizować wstawki drewniane na elewacji w domu, którego parametry będą bliskie pasywnego.Na ścianie mamy 20/25 cm styro. I w głównej mierze zastanawiam się, czy obszar gdzie będzie drewno a pod nim wełna, można łączyć z izolacją ze styro, bez specjalnych mostków? Że o obróbce wokół okien nie wspomnę. W internecie znalazłem kilka opracowań technicznych, gdzie system ruszty drewnianego łączony jest z wstawkami z aluminium. Np:http://www.ekodrewno.pl/system/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.03.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 najlepiej zastosuj "deski" CT720 VISAGE f-my Henkel lub CT721 http://www.zatepleni-fasad.eu/Images/CT_721_Visage%20-%20Vzorn%C3%ADk.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 26.03.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 najlepiej zastosuj "deski" CT720 VISAGE f-my Henkel lub CT721 http://www.zatepleni-fasad.eu/Images/CT_721_Visage%20-%20Vzorn%C3%ADk.jpg Widziałeś to z bliska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 26.03.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Ale pomysł rozsądny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.03.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 widzieć nie widziałem z bliska, ale wydaje się to bardziej sensowne rozwiązanie niż dziurawienie styropianu pod stelaż i potem dawanie desek i twierdzeniu że robi się dom pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 27.03.2014 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Długo zastanawiałem się nad imitacjami drewna czy też tynkiem. Mentalnie nastawiłem się jednak na prawdziwe drewno.Firewall, myślę że dom pasywny broni się jeszcze wieloma innymi parametrami i te kawałem ściany z elementami drewna całego projektu mi nie rozwali.Ale też, kombinuję jak to najlepiej zrobić. Dowiadywałem się o te kontowniki aluminiowe i chyba nie jest to dobry pomysł. To zdaje się rozbije się o grubości izolacji. Przykład:Mamy 20 szarego styro, to żeby zlicować to drewnem na kątownikach alu, wchodzi jedynie 15 cm wełny! I co mi z tego, że kątownik ma super parametry.Dla normalnego systemu łata i kontrłata drewniana 18cm wełny + 2cm pustka powietrzna. 2cm drewniane listwy będą wystawać ponad tynk. Martwię się o połączenie fragmentów elewacji drewno (wełna + ruszt) z elewacją styro + tynk. Czy jakieś mostki nie powstaną na tych połączeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 28.03.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Rozwiązanie jest ok, ja bym się nie przyczepił i myślę że nie powinno Ci zaniżać parametrów termoizolacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts