Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewno na elewacji w domu pasywnym?

Recommended Posts

Pytanie jak najlepiej zrealizować wstawki drewniane na elewacji w domu, którego parametry będą bliskie pasywnego.

Na ścianie mamy 20/25 cm styro. I w głównej mierze zastanawiam się, czy obszar gdzie będzie drewno a pod nim wełna, można łączyć z izolacją ze styro, bez specjalnych mostków?

Że o obróbce wokół okien nie wspomnę.

W internecie znalazłem kilka opracowań technicznych, gdzie system ruszty drewnianego łączony jest z wstawkami z aluminium. Np:

http://www.ekodrewno.pl/system/

Długo zastanawiałem się nad imitacjami drewna czy też tynkiem. Mentalnie nastawiłem się jednak na prawdziwe drewno.

Firewall, myślę że dom pasywny broni się jeszcze wieloma innymi parametrami i te kawałem ściany z elementami drewna całego projektu mi nie rozwali.

Ale też, kombinuję jak to najlepiej zrobić.

Dowiadywałem się o te kontowniki aluminiowe i chyba nie jest to dobry pomysł. To zdaje się rozbije się o grubości izolacji. Przykład:

Mamy 20 szarego styro, to żeby zlicować to drewnem na kątownikach alu, wchodzi jedynie 15 cm wełny! I co mi z tego, że kątownik ma super parametry.

Dla normalnego systemu łata i kontrłata drewniana 18cm wełny + 2cm pustka powietrzna. 2cm drewniane listwy będą wystawać ponad tynk.

Martwię się o połączenie fragmentów elewacji drewno (wełna + ruszt) z elewacją styro + tynk. Czy jakieś mostki nie powstaną na tych połączeniach.