Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękkająca szyba w kominku Lechma Exclusive

wuszy1

Recommended Posts

W jakim Ty sklepie pracowałeś?;) Co to znaczy "problem klienta" ?Sam sobie ma ugiąć po okresie gwarancji? Pierwszy kontakt jest zwykle do kogoś, kto to dostarczył, sprzedał...

Pierwszy przykład który wspomniałeś. Najnowszy wkład Lechmy Green, to zaprzeczenie twierdzenia, że ta firma ucieka od gięcia.

- Też tak kiedyś myślałem jak Ty, że klient idzie do sprzedawcy, ale ktoś kiedyś mnie wyprowadził z błędu. Jak coś się stanie w kominku to klient po okresie gwarancyjnym zazwyczaj robi tak: patrzy jaka marka kominka, otwiera internet wpisuje nazwę i dzwoni do producenta i tam dowiaduje się że szyba gięta to kosztuje tyle i tyle.

- Pisząc o problemie klienta miałem na myśli że musi zapłacić za szybę.

- Tak jak wspomniałem w poprzednim poście dobrze, że miałeś tak mało awarii szyb giętych, ale naprawdę nie wygląda to tak kolorowo.

- Może użyłem złego określenia " większość tych firm" ale te firmy co przerabiały już temat widać jak dalej postępują.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Myśliciel ...szyby gięte pękają bo ludzie w naszym kraju mają nieporównywalnie niższą kulturę techniczną niż w tej lepszej części Europy. Jak jeden użytkownik kominka na kilka tysięcy pomyśli że można by zrobić co jakiś czas jego płatny przegląd przez firmę, która go wykonywała i wymienić w jego ramach uszczelki, przeczyścić nigdy nie czyszczone przyłącze dymowe, wybrać popiół z tych wszystkich zakamarków wkładu, z których latami jest nie wyciągany (dno, deflektor, za okładzinami, itp.) ...

Samochodem każdy jeździ na przeglądy bo to grozi mandatem karnym, piece gazowe mają płatne obowiązkowe przeglądy gwaranycjne, kominy ... no tu już nie jest tak różowo ale można powiedzieć że i nie tak źle ... ale same komnki nasz naród ma z reguły głęboko w nosie traktujac je jako "jednorazówki" za kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy zł ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

PS. Jestem od lat dziesięciu użytkownikiem podwójnie giętej (i to szeroko w porównaniu z innymi) szyby we wkładzie pryzmatycznym ... i podejrzewam że kolejne dzieięć lat będzie mi jeszcze bezproblemowo służyć.

To jak to jest z tymi szybami?

Pękają czy nie pękają

Bo ja jeszcze nie miałem z faktem pękań szyb do czynienia, ani nie słyszałem tego od firm współpracujących ze mną

Pozdrawiam weekendowohttp://www.refrabox.com/wp-content/uploads/2014/03/smok-silni-125x150.png

Edytowane przez bohusz

Witam.

Myśliciel ...szyby gięte pękają bo ludzie w naszym kraju mają nieporównywalnie niższą kulturę techniczną niż w tej lepszej części Europy. Jak jeden użytkownik kominka na kilka tysięcy pomyśli że można by zrobić co jakiś czas jego płatny przegląd przez firmę, która go wykonywała i wymienić w jego ramach uszczelki, przeczyścić nigdy nie czyszczone przyłącze dymowe, wybrać popiół z tych wszystkich zakamarków wkładu, z których latami jest nie wyciągany (dno, deflektor, za okładzinami, itp.) ...

Samochodem każdy jeździ na przeglądy bo to grozi mandatem karnym, piece gazowe mają płatne obowiązkowe przeglądy gwaranycjne, kominy ... no tu już nie jest tak różowo ale można powiedzieć że i nie tak źle ... ale same komnki nasz naród ma z reguły głęboko w nosie traktujac je jako "jednorazówki" za kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy zł ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

PS. Jestem od lat dziesięciu użytkownikiem podwójnie giętej (i to szeroko w porównaniu z innymi) szyby we wkładzie pryzmatycznym ... i podejrzewam że kolejne dzieięć lat będzie mi jeszcze bezproblemowo służyć.

Masz racje w 100% i myślę że nasza mentalność się jeszcze długo nie zmieni. Co do przeglądów to ciekawy temat, ja szczerze mówiąc sam czyszczę swój kominek i zmieniam uszczelki tak jaz w sezonie co któryś sezon ruszt. Ciekawy jestem jak reagowaliby pozostali użytkownicy, kiedy np: weszłaby ustawa o przeglądzie odpłatnym kominka co najmniej raz w roku, tak jak samochód.

Ustaw trochę robi się za dużo i coraz ciężej je ogarnąć przeciętnemu i nie przeciętnemu zjadaczowi chleba. Może ten wątek i inne przyczynią się do większej świadomości inwestorów, część z nich będzie też uświadomiona przez sprawy reklamacyjne, gdzie omawiana jest potrzeba czyszczenia tych "zakamarków" z popoiołu i niestosowania płynów do mycia szyb -tak aby się nie lały po szybach w dół - prosto pomiędzy listwy mocujące i uszczelki.

Jeżeli chodzi o szyby pryzmatyczne gięte to przed laty były one raczej mocowane w ramach szerokich stalowych, uszczelnienie można było zastosować grubsze i efektywniejsze. Często problemy pojawiają się aktualnie przy szybach wkładów narożnych giętych, gdzie bok jest bardzo długi a dodatkowo są to drzwi tzw. bezramowe, więc ramka mocująca z jednej strony jest niewysoka. jest nad czym pracować aby to prawidowo zadziałało.

Problem jest we wszystkich rodzajach szyb. Poniżej drzwiczki z płaską szybą, po dwóch sezonach intensywnego użytkowania.

IMG_0941.jpgIMG_0942.jpgIMG_0943.jpg

Jak widać, z uszczelnienia nic nie pozostało. Zamiast uszczelki wyskrobałem skamieniałą mieszankę popiołu, sadzy i płynu do mycia szyb kominkowych. W takim stanie pęknięcie szyby to tylko kwestia czasu.

W przypadku tego paleniska rozkręcenie, wymiana uszczelek i ponowne skręcenie mocowania szyby zajęło mi ok 20min. Wszystkie mocowania gwintowane, wkręty na torx, więc nic się nie obrobiło, ani nie urwało. Taki serwis to czysta przyjemność. :wiggle:,

Witam.

Ale wydanie kwoty rzędu 200 - 250 zł (dojazd, czas, koszt samych uszczelek, wiedza techniczna jak rozkręcić ramkę i maskowanie uszczelnienia we wkładach kilkunastu różnych producentów) za taką wymianę uszczelek raz na 3 lata, przeciętnemu użytkownikowi kominka "w poprzek gardła" z reguły staje ... :p

Pozdrawiam.

Witam.

To zależy którą. Jedna jest z reguły na wierzchu - to ta między skrzydłem drzwiowym a korpusem wkładu (albo na jednym albo na drugim,). Druga z reguły jest naokoło przeszklenia. Pierwsza zużwa się mechanicznie, w skutek tarcia i ugniatania. Często wymaga już wymiany np. po roku, w zalezności jak intensywnie użytkuje się kominek. Ta druga ... no cóż ... ciężko powiedzieć ... jak ktoś leje litr płynu miesięcznie na szybę to po 2-3 miesiącach użytkowania będzie już do wyrzucenia. W Twoim przypadku kilka ładnych lat będzie spełniać doskonale swoją rolę.

Pozdrawiam.

• 10 months później...

Uwaga na mycie szyb kminkowych "z nadrukiem" płynami oferowanymi powszechnie do mycia szkła w kominkach , największy europejski producent wprowadza zakaz stosowania takich płynów !

Szczególnie proszę uważać na szyby montowane na zewnętrznej stronie ramy drzwiowej .

• 2 months później...
witam u mnie stało sie dokładnie to samo pękła po pierwszym paleniu, zglosilam i przyjechali z Poznania wymienili szybe i co najwazniejsze nic mnie to nie kosztowalo ,Pan wyjoł ze srodka paleniska u góry jest u mnie deflektor takie 3 płytki wyjał jedna srodkowa i mowił ze na 100 % nie peknie juz szyba ,pouczył mnie tez ze jezeli by bylo w salonie za goraco to wyjac jeszcze jedna lub obie płytki wtedy cieplo bedzie bardziesz szło w góre i grzało szybciej wode w zbiorniku.wiec prosze sprwdzic moze pomogłam :)

• 4 months później...
witam u mnie stało sie dokładnie to samo pękła po pierwszym paleniu, zglosilam i przyjechali z Poznania wymienili szybe i co najwazniejsze nic mnie to nie kosztowalo ,Pan wyjoł ze srodka paleniska u góry jest u mnie deflektor takie 3 płytki wyjał jedna srodkowa i mowił ze na 100 % nie peknie juz szyba ,pouczył mnie tez ze jezeli by bylo w salonie za goraco to wyjac jeszcze jedna lub obie płytki wtedy cieplo bedzie bardziesz szło w góre i grzało szybciej wode w zbiorniku.wiec prosze sprwdzic moze pomogłam :)

Mam pytanie czy nic złego dla płaszcza wodnego się nie stanie jeżeli wyjmiemy te płytki z góry ?

• 4 months później...

Odkopuję temat...

Przed wczoraj pękła mi szyba, jest już drugi sezon, gwarancja jest na pierwszy sezon grzewczy, więc twierdzę że wiedzą o pęknięciach i na szybę dają krótszą gwarancję. Dziwne, bo paliłem w sumie słabo niż zwykle i pękła prawie ładnie na pół. Zadzwoniłem i tj. napisałem powyżej, gwarancji nie ma, trzeba zamówić nową, ale mogą tylko wysłać, bo w moje strony na dniach nie mają wyjazdów, więc olewka z góry, sam pan musisz se wymienić, w sumie nic trudnego ale nie powinni tak mówić.

Dziękuję Lechmie za pomoc i już nic nie kupię od nich, choćby byli ostatnim producentem na świecie.

Szyba montowana "na wierzch " tak z obecnie modnym nadrukiem ?

Podczas palenia brudzi się szyba , więc wszyscy myją obficie spryskując płynami "do mycia kominków" który rozpuszczą smolistą maź i.... wszystko razem ścieka w USZCZELKĘ pomiędzy szybę a ramę .

Ciecz odparowuje a z BŁOTA stopniowo robi się twardy karmelek który powoduje utratę plastyczności uszczelki .

Podczas ponownego rozpalenia szyba i rama metalowa zamiast miękkiej uszczelki , która niweluje różnice w rozszerzalności cieplnej , ma twardy kawałek tego nagaru .. opór i trach ....

Uprzedzam; nie jestem dilerem firmy Lechma.

Opisany sposób powstawania pęknięć jest taki sam dla wszystkich wkładów z tak montowaną szybą .

PORADA;

1. Palić suchym drewnem

2. Podczas czyszczenia zabrudzonej szyby kłaść np papierowy ręcznik aby spływająca maź nie wnikała w uszczelkę

Kilka mm luzu to zależy jak to rozumieć, ale powinna mieć z 2mm.

I jeszcze pytanie to fachowców, szybę muszę wymienić, bo jak wspomniałem na gwarancji nie wymienią. Teraz zastanawiam sie czy jest sens dopłacać do szyby pyrolitycznej, czy rzeczywiście ona odczuwalnie przepuszcza mniej ciepła czy nie?