hmepg 26.03.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Ze względu na dość sporą izolację w połaci dachowej mam mały problem z zabudową poddasza. Na chwilę obecną mam wciśnięte 20cm styropianu pomiędzy krokwie, a teraz przyszła pora żeby rozpocząć wykańczanie poddasza. Planuję takie rozwiązanie. Do krokwi od strony wewnętrznej przyczepiam za pomocą wieszaków do GK folię paroizolacyjną, a pomiędzy wieszaki wkładam dodatkową warstwę 10 cm styropianu. Na końcach wieszaków montuję stelaż do GK do, którego montowane będą płyty. Pytanie czy folia paroizolacyjna może znajdować się pomiędzy dwoma warstwami ocieplenia? W załączniku rozwiązanie Knaufa, wg którego planuję wykonać tą zabudowę. Zależy mi na szczelności budynku, ponieważ w budynku będzie rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.04.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Nikt nie pisał, ale może jesteś jeszcze zainteresowany. Jeśli masz mieć w sumie 30cm izolacji, w środku masz 20st, a na zewnątrz -20st, to oznacza to, że na 30cm izolacji masz spadek temperatury 40stC, czyli na 10-ciu cm 1/3 z tego, czyli 13,3st, a to oznacza, że na głębokości, na jakiej jest folia będziesz miał ok +6,7stC, co z kolei oznacza możliwość skroplenia pary wodnej, wychodzącej z wnętrza domu. Ja bym dał tę folię bliżej wnętrza, żeby temperatura na niej była około +13stC albo więcej - wtedy z pary wodnej nie zrobi się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts