GTIII 26.03.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam wszystkich serdecznie! Pierwszy post na forum i niestety poważny problem. Posiadam działkę ~15a która w całości stanowi grunt orny klasy RIIIb. Posiadam warunki zabudowy na tą działkę wydane w 2012 roku. Niestety życie zweryfikowało moje plany i domek będzie musiał być skromniejszy niż planowałem w 2012. Problem polega na tym że szerokość elewacji frontowej według warunków zabudowy powinna mieć 12 m z tolerancją 20%. Elewacja frontowa w projekcie który już zakupiłem ma 8m. Wystąpiłem do gminy o wprowadzenie zmiany w warunkach zabudowy polegającej na zmianie szerokości elewacji frontowej na 9m z tolerancją 20%. Dzisiaj otrzymałem decyzję odmowną. W dużym skrócie odmowę uzasadniają tym że w świetle obowiązujących dzisiaj przepisów nie wolno wydawać warunków zabudowy na gruntach RIIIb. Przecież ja chcę wprowadzić małą zmianę a nie nowe warunki. Cała sprawa wydaje mi się jakimś absurdem ale cóż żyjemy w kraju takim a nie innym. Czy macie jakieś pomysły jak wybrnąć z takiej sytuacji? Zaznaczam że nie chcę zmieniać projektu ponieważ to ciągnie za sobą koszty a budżet jest skromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.03.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 A do gminy występowałeś konkretnie o co - o zmianę decyzji XXXXXX w pkt.xxxxx dot. ....... ? (zgodnie z art.155 kpa ?). Przy czym prawdą jest, że zmiana decyzji nie może naruszać obowiązujących (w chwili zmiany) przepisów. A przepisy zmieniły sie co do wymagań gruntu, I nie zmieniły się w przypadku szerokości elewacji, która wynika z analizy urbanistycznej zabudowy na sąsiednich działkach. Biorąc to pod uwagę, nawet gdyby "obejść" ten grunt, to wymagana szerokość elewacji będzie dokładnie taka sama, czyli 12m z tol. 20%. Najrozsądniejsze jest "dorobienie" przez projektanta tych brakujących 1,6m elewacji podczas adaptacji projektu - np. przez "dobudówkę" równą z frontem budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GTIII 27.03.2014 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Doprojektowanie dobudówki jest problemem ponieważ spowodowało by to zamknięcie przejazdu na tylną część działki a oprócz tego mogło by się wiązać z dodatkowymi kosztami przenoszenia słupa NN ustawionego w nieco niefortunnym miejscu. Działka jest ze spadkiem 10% i dość specyficznie ukształtowana w związku z czym nie ma wielkich możliwości manewru. Odstępstwo od wymiaru 12m raczej nie jest problemem. Domy w sąsiedztwie mają jakieś 8x9 i 7x9 m. I są oddalone o jakieś 20 i 50m od mojego planowanego. Sąsiad na działce obok też RIIIb złożył wniosek o zmianę w WZ elewacji frontowej z 12m na 17m i dostał zgodę (właśnie otrzymałem zawiadomienie jako sąsiad). Wygląda na to że problem tkwi w kolejności załatwiania formalności. Najpierw trzeba odrolnić/wyłączyć z produkcji rolnej (czy jak to się tam nazywa) na podstawie posiadanego WZ i jak obszar wyłączony będzie naniesiony na mapkę taką przerywaną linią wtedy składamy o wprowadzenie zmian w WZ. Obszar wyłączony nie jest już RIIb i urzędnik nie widzi problemu. Mam nadzieję że w moim przypadku też to przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.03.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 A ja uważam, że problem jest we wniosku.Wniosek ma dotyczyć zmiany (korekty) decyzji,w punkcie ........., a nie wydanie nowej decyzji o WZiZT - mała różnica, a skutki wielkie. Najlepiej "sklonuj" wniosek sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.03.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Ps. Ten teren został już "odrolniony" decyzją WZiZT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GTIII 27.03.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Wniosek był sformułowany raczej profesjonalnie przez architekta wykonującego adaptacje. Prosiłem o wprowadzenie zmiany. W odmowie urzędnik napisał "Odmawiam zmiany decyzji o warunkach zabudowy". Po czym mam dwie strony bla bla bla a na końcu czytam "Teren objęty wnioskiem nie spełnia wszystkich wymagań wymienionych w art 61 ust. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym niezbędnych do wydania warunków zabudowy - wymaga zgody właściwego ministra na przeznaczenie tych gruntów na cele nierolnicze i nieleśne jako grunt klasy III................W obecnym stanie prawnym brak jest podstaw prawnych do wydania decyzji o warunkach zabudowy dla działki nr .... Jak dla mnie to jakaś bzdura i kompletny brak logiki ale ja nie jestem prawnikiem. W końcu co za różnica w jakiej kolejności załatwiam formalności? Jedno co chciałbym teraz ustalić to to czy urzędnik odmówił mi zmiany zasadnie czy też było to jego widzimisię i brak dobrej woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GTIII 14.04.2014 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Złożyłem wniosek ponownie tym razem działka jest już odrolniona w wypisach i na mapce. Zrobiłem to 5 kwietnia i na razie cisza. Ile czasu ma urzędnik na wszczęcie postępowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GTIII 18.04.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzisiaj dostałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania, niestety w zawiadomieniu wpisał że wnioskuję o 9,5m zamiast 9m tak jak było we wniosku. We wtorek jadę to wyjaśnić. Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez GTIII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts