Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana w warunkach zabudowy na gruncie klasy RIIIb

GTIII

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie! Pierwszy post na forum i niestety poważny problem.

Posiadam działkę ~15a która w całości stanowi grunt orny klasy RIIIb. Posiadam warunki zabudowy na tą działkę wydane w 2012 roku. Niestety życie zweryfikowało moje plany i domek będzie musiał być skromniejszy niż planowałem w 2012. Problem polega na tym że szerokość elewacji frontowej według warunków zabudowy powinna mieć 12 m z tolerancją 20%. Elewacja frontowa w projekcie który już zakupiłem ma 8m. Wystąpiłem do gminy o wprowadzenie zmiany w warunkach zabudowy polegającej na zmianie szerokości elewacji frontowej na 9m z tolerancją 20%. Dzisiaj otrzymałem decyzję odmowną. W dużym skrócie odmowę uzasadniają tym że w świetle obowiązujących dzisiaj przepisów nie wolno wydawać warunków zabudowy na gruntach RIIIb. Przecież ja chcę wprowadzić małą zmianę a nie nowe warunki. Cała sprawa wydaje mi się jakimś absurdem ale cóż żyjemy w kraju takim a nie innym. Czy macie jakieś pomysły jak wybrnąć z takiej sytuacji? Zaznaczam że nie chcę zmieniać projektu ponieważ to ciągnie za sobą koszty a budżet jest skromny.

A do gminy występowałeś konkretnie o co - o zmianę decyzji XXXXXX w pkt.xxxxx dot. ....... ? (zgodnie z art.155 kpa ?).

Przy czym prawdą jest, że zmiana decyzji nie może naruszać obowiązujących (w chwili zmiany) przepisów.

A przepisy zmieniły sie co do wymagań gruntu,

I nie zmieniły się w przypadku szerokości elewacji, która wynika z analizy urbanistycznej zabudowy na sąsiednich działkach.

Biorąc to pod uwagę, nawet gdyby "obejść" ten grunt, to wymagana szerokość elewacji będzie dokładnie taka sama, czyli 12m z tol. 20%.

Najrozsądniejsze jest "dorobienie" przez projektanta tych brakujących 1,6m elewacji podczas adaptacji projektu - np. przez "dobudówkę" równą z frontem budynku.

Doprojektowanie dobudówki jest problemem ponieważ spowodowało by to zamknięcie przejazdu na tylną część działki a oprócz tego mogło by się wiązać z dodatkowymi kosztami przenoszenia słupa NN ustawionego w nieco niefortunnym miejscu. Działka jest ze spadkiem 10% i dość specyficznie ukształtowana w związku z czym nie ma wielkich możliwości manewru.

Odstępstwo od wymiaru 12m raczej nie jest problemem. Domy w sąsiedztwie mają jakieś 8x9 i 7x9 m. I są oddalone o jakieś 20 i 50m od mojego planowanego. Sąsiad na działce obok też RIIIb złożył wniosek o zmianę w WZ elewacji frontowej z 12m na 17m i dostał zgodę :jawdrop: (właśnie otrzymałem zawiadomienie jako sąsiad). Wygląda na to że problem tkwi w kolejności załatwiania formalności. Najpierw trzeba odrolnić/wyłączyć z produkcji rolnej (czy jak to się tam nazywa) na podstawie posiadanego WZ i jak obszar wyłączony będzie naniesiony na mapkę taką przerywaną linią wtedy składamy o wprowadzenie zmian w WZ. Obszar wyłączony nie jest już RIIb i urzędnik nie widzi problemu. Mam nadzieję że w moim przypadku też to przejdzie.

A ja uważam, że problem jest we wniosku.

Wniosek ma dotyczyć zmiany (korekty) decyzji,w punkcie ........., a nie wydanie nowej decyzji o WZiZT - mała różnica, a skutki wielkie.

Najlepiej "sklonuj" wniosek sąsiada.

Wniosek był sformułowany raczej profesjonalnie przez architekta wykonującego adaptacje. Prosiłem o wprowadzenie zmiany. W odmowie urzędnik napisał "Odmawiam zmiany decyzji o warunkach zabudowy". Po czym mam dwie strony bla bla bla a na końcu czytam "Teren objęty wnioskiem nie spełnia wszystkich wymagań wymienionych w art 61 ust. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym niezbędnych do wydania warunków zabudowy - wymaga zgody właściwego ministra na przeznaczenie tych gruntów na cele nierolnicze i nieleśne jako grunt klasy III................W obecnym stanie prawnym brak jest podstaw prawnych do wydania decyzji o warunkach zabudowy dla działki nr .... Jak dla mnie to jakaś bzdura i kompletny brak logiki ale ja nie jestem prawnikiem. W końcu co za różnica w jakiej kolejności załatwiam formalności? Jedno co chciałbym teraz ustalić to to czy urzędnik odmówił mi zmiany zasadnie czy też było to jego widzimisię i brak dobrej woli.

• 3 weeks później...