Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprowadzić rynny?

aiki

Recommended Posts

Czy może ktoś doradzić jak najlepiej i najekonomiczniej poprowadzić rynny spustowe z tego dachu?

Czy z małych daszków dawać osobne spusty czy też z głównej połaci dać wszystko na daszki i z daszków główne spusty?

Daszek nad wejściem.

WP_000434.jpg

Daszek nad tarasem.

WP_000435.jpg

Brak jest kanalizacji deszczowej więc wszystko musi być rozprowadzone po działce.

po pierwsze rynny - to te poziome, rury spustowe - to te pionowe

Moim zdaniem nie ma co kombinować ze spuszczaniem wody z dużych połaci dachu na połacie małych daszków.

Może się to skończyć zalewaniem ścian podczas ulewy i dużymi zaciekami na mniejszych połaciach.

Raczej powinno się skończyć na 8 rurach spustowych.

Zgodnie z projektem nie jest gdyż oba daszki zostały opuszczone. w projekcie okap daszków i połaci był na jednym poziomie tak jak na zdj z avatara u mnie.

Rozumiem, że przy tarasie z lewej (krótkiej) strony można puścić wodę z połaci na daszek.

A cekiny to nadgorliwość Teścia ale dzięki temu ksawerego przetrwało i kilka innych porywów wiatru.

Przy tarasie z lewej strony należy poprowadzić jedną rurę spustową z okapu dachu zasadniczego i trójnikiem dołączyć okap daszku. Tak myślę, że to nie daszki zostały opuszczone tylko dach zasadniczy podniesiony! Właśnie w ten sposób tworzą się takie dziwolągi. Żeby nie było problemów z odbiorem. Pozdrawiam.

Jednak daszki zostały opuszczone.

Ścianka kolankowa jest takiej wysokości jak w projekcie.

Daszki są opuszczone gdyż wg projektu byłyby za wysoko - co mi po daszu zaczynającym się 3,2 m nad poziomem 0.

Celowo nie podnosiłem ścianki kolankowej aby nie popsuć proporcji.

Ale właśnie teraz spełnia oczekiwania.

To był projekt typowy gotowy a to są jedne z 3 zmian jakie wprowadziliśmy -

1.skrócenie okien w szczytach na poddaszu - były balkonowe

2. Likwidacja okien połaciowych (z 5 będzie jedno lub dwa)

3. obniżenie daszków.

Dziękuję Panie Andrzeju za rady i pozdrawiam.

Każde uwagi są dobre.

Na szczęście filtruję i uwagi i to co przeczytam na forum i wybieram jak na razie dobrze.

O przykrywaniu tarasu nie myślałem gdyż chcę taras "wywinąć" za róg tak aby od południa też można było posiedzieć.

A poza tym nie podobają mi się zadaszone tarasy wolę na tę okazję postawić sobie jakąś altankę w ogrodzie-

działka 1000 m2 więc powinna się bez kłopotu zmieścić.