Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana układu ścian działowych.

Recommended Posts

Witam.

Planuje kupić gotowy projekt ale chciałbym w nim zmienić 2-3 ścianki działowe, jedna przesunąć, druga wydłużyć. Jak to sie ma w dzisiajszym prawie? Czy musi to być naniesione już przed wnioskiem o pozwolenie na budowe czy może ścianki działowe są prywatną sprawą i moge sobie wymurowac tak jak tylko sobie zapragne?

Kierownik budowy ma obowiązek nanieść takie zmiany i sporządzić rysunki zastępcze.

W trakcie prac miałem kontrole z Nadzoru i należy mieć rysunki na bieżąco a nie na koniec budowy. Co śmieszne u mnie była to zmiana z ściany 12cm w piwnicy na 24cm ale rysunki muszą być.

U mnie osoba adaptująca projekt nie naniosła zmian ścian działowych na projekt (mieliśmy już te zmiany przygotowane), mówiła, że to nie ma znaczenia (zmiana nieistotna z punktu widzenia prawa budowlanego). Co do tego, czy kierbud musi to wrysować, czy nie - nie upieram się, możliwe, że przy dużej dozie upierdliwości ze strony kontrolerów, mogą się do tego przyczepić. Jednak takie zmiany nie mają znaczenia przy zgłaszaniu wniosku o pozwolenie na budowę, najwyżej dla świętego spokoju możesz poprosić kierownika o wrysowanie tych zmian już podczas budowy.

Działówki możesz zmieniać jak chcesz.

Nie do końca się zgodzę. Należy jeszcze zwrócić uwagę na jeden istotny aspekt: pod scianami działowymi na piętrze stosowane jest wzmocnienie w stropie terriva (jeden z bardziej popularnych stropow). Np są dwie dwie belki stropowe zamiast jednej jeśli scianka usytuowana jest wzdłuż, a nie w poprzek belek stropowych. W takim przypadku na projekcie wzmocnienie będzie pod pierwotną lokalizacją scianek i podczas ukladania stropu nalezy wzmocnienia przesunąć. Jesli masz strop monolityczny to nie masz tego problemu.

Jesli sie nie mylę to podobnie jest na parterze, pod sciankę powinno się wykopać mały fundament pod chudziakiem. Chyba ze bedziesz miec płytę, a nie ławę. Wtedy nie ma problemu.

Dzieki za poprawienie :) Zostaje zatem kwestia podparcia na stropie. Tam nalezy na to uważać.

Chociaz u mojego brata zrobili sporą (dlugą) sciankę działową pod która miał być mały fundament. Okazało się się, ze budowlancy nie trafili w ten fundament bo nie zaznaczyli gdzie on dokladnie jest pod chudzdiakiem i po jakims czasie na scianie pojawiło się pęknięcie.

Edytowane przez talar