Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja wylewki- problem- co zrobi??

Recommended Posts

Szanowni,

Proszę o poradę w nast. sprawie:

SYTUACJA:

Dom niepodpiwniczony, podłoga parteru na gruncie.

W celu połączenia izolacji poziomej na fundamencie z późniejszą izolacją podłogi (papa termo) kazałem zostawić pas ok. 15 cm papy wystającej do wewnątrz domu.

PROBLEM

w tym, że podczas dalszych prac murarze mocno pouszkadzali ten wystający pas papy. Jest porozrywana, czasami wręcz oderwana na linii ściany i generalnie "zużyta". Nie ma mowy o szczelnym połączeniu z papą podłogi.

Kierownik budowy mówi, że w tej sytuacji najlepiej byłoby obciąć całą papę wzdłuż ściany i wyrzucić ją, a izolację podłogi (tylko teraz już z folii)zamiast łączyć w poziomie, wywinąć w górę na ścianę na grubość przyszłej wylewki. Wylewka byłaby zatem niejako w płytkiej wannie z izolacji.

PYTANIE:

Co sądzicie o takim sposobie? Jest równie dobry co pierwotny?

Jeśli można tak robić, to co dać na chudziak: papę termo czy folię (jakąś specjalną?). Jakieś inne propozycje?

Będę wdzięczny za sugestie, bo sprawa z lekka mnie irytuje.

Pozdrawiam, D.

Miałem taką samą sytuację.

Papę obcięto tam gdzie pękła, podkuto na on 4 cm u góry.

Pomalowano dysperbitem podłogę i ściany tam gdzie miała iść papa.

Pozostawiono do wyschnięcia.

Potem przylepiono 2 warstwy papy dachowej lepikiem na gorąco, w poprzek. Tam gdzie nadkuto, przylepiono szczególnie solidnie.

Na to folia izolacyjna, styropian, instalacja CO w izolacji z gabki i wylewka.

Miałem taką samą sytuację.

Papę obcięto tam gdzie pękła, podkuto na on 4 cm u góry.

Pomalowano dysperbitem podłogę i ściany tam gdzie miała iść papa.

Pozostawiono do wyschnięcia.

Potem przylepiono 2 warstwy papy dachowej lepikiem na gorąco, w poprzek. Tam gdzie nadkuto, przylepiono szczególnie solidnie.

Na to folia izolacyjna, styropian, instalacja CO w izolacji z gabki i wylewka.

Trochę odważnie, ja niestosowałbym żadnych bitumów do wewnątrz bo podobno są szkodliwe dla zdrowia - i to trwale tzn. rok po położeniu również!, a dodatkowo bardzo słabo zabezpieczają przed wodą.

Wszystkie wywinięcia należy szczelnie połączyć z izolacją poziomą a to najwygodniej wykonać masami hydroizolacyjnymi. W tym przypadku musi to być masa która będzie miała dobrą przyczepność do papy i folii.

Z tego co wiem to można zastosować hydroizolację styrozol.

Szczegóły pod adresem http://www.styrozol.pl

Pozdrowienia,