DarioZ 22.05.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Szanowni, Proszę o poradę w nast. sprawie:SYTUACJA:Dom niepodpiwniczony, podłoga parteru na gruncie.W celu połączenia izolacji poziomej na fundamencie z późniejszą izolacją podłogi (papa termo) kazałem zostawić pas ok. 15 cm papy wystającej do wewnątrz domu.PROBLEMw tym, że podczas dalszych prac murarze mocno pouszkadzali ten wystający pas papy. Jest porozrywana, czasami wręcz oderwana na linii ściany i generalnie "zużyta". Nie ma mowy o szczelnym połączeniu z papą podłogi.Kierownik budowy mówi, że w tej sytuacji najlepiej byłoby obciąć całą papę wzdłuż ściany i wyrzucić ją, a izolację podłogi (tylko teraz już z folii)zamiast łączyć w poziomie, wywinąć w górę na ścianę na grubość przyszłej wylewki. Wylewka byłaby zatem niejako w płytkiej wannie z izolacji.PYTANIE:Co sądzicie o takim sposobie? Jest równie dobry co pierwotny?Jeśli można tak robić, to co dać na chudziak: papę termo czy folię (jakąś specjalną?). Jakieś inne propozycje? Będę wdzięczny za sugestie, bo sprawa z lekka mnie irytuje. Pozdrawiam, D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 22.05.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Mysle, ze zwykla folia budowlana bedzie wystarczajaca. Ja mam podobna sytuacje do Twojej, moze tylko w kilku miejscach i kladac folie na chudziak zrobie tak samo (wywine na sciane na wysokosc troszke wieksza niz wylewka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.05.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 U mnie tak samo. Będzie folia wywinięta na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Strike 23.05.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Miałem taką samą sytuację.Papę obcięto tam gdzie pękła, podkuto na on 4 cm u góry.Pomalowano dysperbitem podłogę i ściany tam gdzie miała iść papa.Pozostawiono do wyschnięcia.Potem przylepiono 2 warstwy papy dachowej lepikiem na gorąco, w poprzek. Tam gdzie nadkuto, przylepiono szczególnie solidnie.Na to folia izolacyjna, styropian, instalacja CO w izolacji z gabki i wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guest 31.05.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Miałem taką samą sytuację. Papę obcięto tam gdzie pękła, podkuto na on 4 cm u góry. Pomalowano dysperbitem podłogę i ściany tam gdzie miała iść papa. Pozostawiono do wyschnięcia. Potem przylepiono 2 warstwy papy dachowej lepikiem na gorąco, w poprzek. Tam gdzie nadkuto, przylepiono szczególnie solidnie. Na to folia izolacyjna, styropian, instalacja CO w izolacji z gabki i wylewka. Trochę odważnie, ja niestosowałbym żadnych bitumów do wewnątrz bo podobno są szkodliwe dla zdrowia - i to trwale tzn. rok po położeniu również!, a dodatkowo bardzo słabo zabezpieczają przed wodą. Wszystkie wywinięcia należy szczelnie połączyć z izolacją poziomą a to najwygodniej wykonać masami hydroizolacyjnymi. W tym przypadku musi to być masa która będzie miała dobrą przyczepność do papy i folii. Z tego co wiem to można zastosować hydroizolację styrozol. Szczegóły pod adresem http://www.styrozol.pl Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts