Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy jakie pompy

tmlynar

Recommended Posts

witam instalacja w domu jednorodzinnym piec sas uwt 21 kw powierzchnia użytkowa 150 m2 powierzchnia podłogówki 70 m2 na parterze i jakieś 4 m2 łazienka na 1 pietrze, w miejscach gdzie jest podłogówka awaryjnie też są zainstalowane grzejniki, bojler na wodę użytkową ciepłą 220 litrów na zimną 150 litrów, muszę założyć 3 pompy do grzejników do podłogówki i do zbiornika na ciepła wodę, myśłałem o grundfosach alpha ale nie wiem jakiej mocy wybrać poradźcie coś dzięki

Do CWU nie bierz nic drogiego.

Wilo będzie też będzie ok z energooszczędnych i nawet wyjdzie lepiej cenowo.

Sam mam Alpha2 na CO i zwykłego malutkiego, zwykłego Grundfosika na CWU który kiedyś poganiał CO przy zwykłym śmieciuchu a teraz odpoczywa na CWU.

Ma chyba ze 20 lat jak nie lepiej :)

Aha, po co brałeś taki wielki piec na taki mały domek ?

Niedaleko ciebie domek o podobnej powierzchni grzeje chłopak kotłem 12kw i z tego co pisze ledwo tyka :)

no cóż pewnie będzie przewymiarowany zobaczymy jak podłączę, jest już zakupiony więc nie będę zmieniał, o pompach przeczytałem na stronie grundfosa ale różnice nie rzuciły mi się na oczy jakieś szczególne, pewnie dlatego że nie jestem hydraulikiem dziękuję za wszelką pomoc pzdr

• 3 weeks później...
o pompach przeczytałem na stronie grundfosa ale różnice nie rzuciły mi się na oczy jakieś szczególne, pewnie dlatego że nie jestem hydraulikiem dziękuję za wszelką pomoc pzdr

Alpha2 (bez L) ma funkcję

Po prostu zamontuj pompę i pozostaw ją na nastawie fabrycznej - AUTOADAPT. Nowa ALPHA2 będzie automatycznie analizowała stan instalacji grzewczej, znajdowała optymalne ustawienie i dostosowywała swoje parametry pracy do zmian zapotrzebowania.

http://moderncomfort.grundfos.com/gpl/ogrzewanie-i-cyrkulacja/autoadapt/

W skrócie: "oszczędzasz kiedy nie ma zapotrzebowania na duży przepływ (bo np. pozamykały się głowice termostatyczne na grzejnikach)".