tmlynar 27.03.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 witam instalacja w domu jednorodzinnym piec sas uwt 21 kw powierzchnia użytkowa 150 m2 powierzchnia podłogówki 70 m2 na parterze i jakieś 4 m2 łazienka na 1 pietrze, w miejscach gdzie jest podłogówka awaryjnie też są zainstalowane grzejniki, bojler na wodę użytkową ciepłą 220 litrów na zimną 150 litrów, muszę założyć 3 pompy do grzejników do podłogówki i do zbiornika na ciepła wodę, myśłałem o grundfosach alpha ale nie wiem jakiej mocy wybrać poradźcie coś dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.03.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 W zasadzie w tak małym domu wystarczą pompy typ 25/40 ewentualnie do podłogówki 25/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmlynar 29.03.2014 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 a pytanie z innej beczki czym różnią się pompy grundfosa alpha 2 i alpha 2l ta pierwsza jest droższa jakieś 30 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.03.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Do CWU nie bierz nic drogiego. Wilo będzie też będzie ok z energooszczędnych i nawet wyjdzie lepiej cenowo. Sam mam Alpha2 na CO i zwykłego malutkiego, zwykłego Grundfosika na CWU który kiedyś poganiał CO przy zwykłym śmieciuchu a teraz odpoczywa na CWU. Ma chyba ze 20 lat jak nie lepiej Aha, po co brałeś taki wielki piec na taki mały domek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.03.2014 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 a pytanie z innej beczki czym różnią się pompy grundfosa alpha 2 i alpha 2l ta pierwsza jest droższa jakieś 30 % trochę lenia widzę jest w każdym poczytaj http://pl.grundfos.com/products/find-product/new-alpha2.html http://pl.grundfos.com/products/find-product/alpha2-l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmlynar 31.03.2014 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 piec to hydraulik mi taki policzył, mieszkam na podhalu u nas zimy (chociaż nie ta ostatnia) są srogie ;d więc pewnie temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.03.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 piec to hydraulik mi taki policzył, mieszkam na podhalu u nas zimy (chociaż nie ta ostatnia) są srogie ;d więc pewnie temu Niedaleko ciebie domek o podobnej powierzchni grzeje chłopak kotłem 12kw i z tego co pisze ledwo tyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmlynar 31.03.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Niedaleko ciebie domek o podobnej powierzchni grzeje chłopak kotłem 12kw i z tego co pisze ledwo tyka no cóż pewnie będzie przewymiarowany zobaczymy jak podłączę, jest już zakupiony więc nie będę zmieniał, o pompach przeczytałem na stronie grundfosa ale różnice nie rzuciły mi się na oczy jakieś szczególne, pewnie dlatego że nie jestem hydraulikiem dziękuję za wszelką pomoc pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 20.04.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 o pompach przeczytałem na stronie grundfosa ale różnice nie rzuciły mi się na oczy jakieś szczególne, pewnie dlatego że nie jestem hydraulikiem dziękuję za wszelką pomoc pzdr Alpha2 (bez L) ma funkcję Po prostu zamontuj pompę i pozostaw ją na nastawie fabrycznej - AUTOADAPT. Nowa ALPHA2 będzie automatycznie analizowała stan instalacji grzewczej, znajdowała optymalne ustawienie i dostosowywała swoje parametry pracy do zmian zapotrzebowania. http://moderncomfort.grundfos.com/gpl/ogrzewanie-i-cyrkulacja/autoadapt/ W skrócie: "oszczędzasz kiedy nie ma zapotrzebowania na duży przepływ (bo np. pozamykały się głowice termostatyczne na grzejnikach)". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts