Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie paneli w pokoju

jenas

Recommended Posts

Witam, w pokoju posiadam wykładzinę dywanową z krótkim włosiem ok 2-3mm. Chciałbym na nią położyć panele podłogowe. Pomieszczenie znajduje się na piętrze. Można kłaść na taką wykładzinę panele, bez podkładu (posłuży mi za niego wykładzina) i folii ?

Połóż na tej wykładzinie panel i na nim stań. Zobacz jak bardzie się ugnie. Albo dwa, połączone zamkiem. Mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że Ci się to połączenie złamie, co powinno pomóc w podjęciu decyzji.

ZERO złośliwości, IMO najlepiej przekonać się do czegoś doświadczalnie ;-)

Zepsułeś mi teorię ;-) , ale naprawdę ciężko przez internet ocenić twardość/sprężystość takiej wykładziny.

Położyć możesz, ale Piotrek, Yendrek i ja próbujemy Ci powiedzieć, że to MOŻE nie być dobre rozwiązanie. Teraz będzie ok, a za jakiś czas włosie w wykładzinie się uleży w ciągach komunikacyjnych i będziesz miał "zapadliska". Wydaje mi się, że właściwości podkładu i wykładziny są wystarczająco różne, żeby jednak ją usunąć i w jej miejsce położyć normalny podkład.

Równie dobrze, może się okazać, że takie rozwiązanie się sprawdzi. W co osobiście wątpię.

Dziś ściągnąłem wykładzinę, podłoże jest w miarę równe.. jednak nie idealne zastanawiam się jaki podkład zastosować 2 mm, 3mm czy też 5mm zastanawiam się nad http://allegro.pl/podklad-wytlumiajacy-cezar-pod-panele-podlogowe5mm-i4088196530.html Dodam że nie posiadam w tym pomieszczeniu podgrzewania podłogowego. A i jeszcze pytanie odnośnie sposobu układania podkładu, konieczne jest ułożenie pod kątem 45st względem paneli? Edytowane przez jenas

Dziś ściągnąłem wykładzinę, podłoże jest w miarę równe.. jednak nie idealne zastanawiam się jaki podkład zastosować 2 mm, 3mm czy też 5mm zastanawiam się nad http://allegro.pl/podklad-wytlumiaja...088196530.html Dodam że nie posiadam w tym pomieszczeniu podgrzewania podłogowego. A i jeszcze pytanie odnośnie sposobu układania podkładu, konieczne jest ułożenie pod kątem 45st względem paneli?