Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Moniki i Pawła SZ5 Z17

Recommended Posts

Postanowiłem równiez tutaj załozyć wątek na temat naszego wymazonego domku :)

Tak więc pod koniec roku 2012 kupilismy dzałke o powierzchni 1000m2, projekt domu był juz wybrany nawet jak nie mielismy jeszcze działki tak wiec po kupnie zaraz skontaktowalismy sie z projektantem i zaczeła sie papierologia. Zajęło to 2 miesiace i wszystki zezwolenia jak i rysunek był gotowy i moglismy zaczynać.

Zaczęliśmy więc od ogrodzenia działki i wyrównania terenu i ściągniecia humusu

d9db.jpg s2hc.jpg

Kolejne kroki to wytyczanie i kopanie fundamentów ale za to zabralismy sie po zimie a dokładniej w kwietniu 2013

dzpp.jpg 1qf6.jpg y6oi.jpg

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok! Czas opisać kolejny kroki :) Tak więc wrzesień 2013 i przyszedł czas na wykonanie wieńca oraz przyszykowanie wszystkiego na nadchodzącą zimę.

6z56.jpg

8jig.jpg

c7jt.jpg

3d9u.jpg

Działka została posprzatana oraz nawieźlismy ziemię aby podnieść teren. Glebogryzarka wszystko ładnie wymieszała tak, że moznaby zasiać trawkę ;)

Edytowane przez PawelWo

No i w końcu dobrnąłem do dnia dzisiejszego a mianowicie do robót na dachu.

Tak więc prace dachowe zaczęte zostały 17 marca, po postawieniu wiazarów wpadli murarze na 2 dni żeby obmurować kominy systemowe cegłą klinkierową

ets8.jpg

No i widok z drugiej strony działki :) jak narazie pusto ale działki już sprzedane więc sąsiedzi będą prędzej czy później.

j642.jpg

No kilka fotek poniżej z tego jak chłopaki radzą sobie z dachem.

Tutaj sie troszke rozpiszę, dach o powierzchni prawie 385m2 został zrobiony z wiązarów prefabrykowanych i nakryty membrana Tyvek pro.

Na to bedzie połozona dachówka Roben piemont antracyt. Moim marzeniem był Creaton Domino ale koszt przy tych 385m2 był przerazający tak więc zdecydowalismy z zona, że bedzie wyzej wspomniany piemont. Gdyby różnica pomiedzy dachówka wynosiła kilka tysięcy to byłoby ok ale 28.000zl. róznicy pomiedzy Robenem i Creatonem to jakaś masakra :o

lmu2.jpg

bv4q.jpg

bqmt.jpg

g88s.jpg

ws1t.jpg

Edytowane przez PawelWo

A teraz mały cennik kosztów jakie ponieśliśmy do momentu SSO. Postanowiłem to napisać bo wiem, że napewno wielu którzy zaczynaja budowe szukaja czegos takiego (przynajmniej ja szukałem) zeby wiedziec na jakie wydatki się szykować tak więc:

Fundamenty

Ściaganie humusu - 140zł

Geodeta - 700zł

Koparka do wykopu fundamentów - 280zł

Zbrojenie do fundamentów - 2550zł

Beton - 7713zł

Stan "zero"

Bloczki M6 - 4140zł

Piasek do zasypania zera - 3000zł

Koparko-ładowarka - 810zł

Piasek do murowania - 560zł

Folia - 210zł

IcoPal grunt - 620zł

Cement - 713zł

Hydraulik + rury - 1300zł

Beton na slepa posadzkę - 2880zł

Robocizna murarzy (stan zero) - 4000zł

Sciany zewnetrzne i nośne

Pustaki 24cm - 8250zł

Nadproża - 2332zł

Wapno/Cement - 2160zł

Kominy systemowe IcoPal - 4800zł

Druty - 440zł

Piasek do murowania - 560zł

Folia izolacyjna - 150zł

Kształtki wieńcowe - 3500zł

Zbrojenie na wieniec - 1600zł

Beton - 1070zł

Robocizna murarzy - 10800zł

Inne - 360zł

Dach

Wiązary dachwe - 22.500zł

Membrana Tyvek solid - 2400zł

Dachówka Roben piemont antracyt (4000szt) + gasiory - 18.000zł

Akcesoria dachowe - 7400zł

Rynny Galeco - 4500zł

Okno dachowe - 1050zł

Kominy (cegła klinkierowa + klej do murowania + robocizna) - 3200zł

Robocizna dekarza - 20.500zł

Ogólny koszt

Do tego momentu nasze marzenie pochłonęło 154.813zł (budowa + zezwolenia i projekt)) oraz 58.000zł (działka 1000m2)

Mam nadzieję, że komuś się to przyda bo jak juz pisałem ja zaczynajac budowę szukałem takich kosztorysów.

Edytowane przez PawelWo

• 3 weeks później...

No i z lekkim opóźnienie bo to pogoda do bani, bo kilku łat i haków do rynien zabrakło no i rzecz jasna bo majster miał jeszcze dwa inne dachy do skończenia a, że ja siedze z rodziną za granicą i dom stawiamy "zdalnie" czyli telefonicznie i mailowo to do mnie było najłatwiej na budowe nie przyjechac przez kilka dni :mad: Ale cóż... budujac dom nie będąc na miejscu liczyłem sie z czymś takim.

Kilka zdjęć które juz cieszą :yes:

uq2q.jpg wbrx.jpg nc95.jpg