Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż uchwytów do GK

Recommended Posts

Czy przy takim rozwiązaniu (załącznik) poddasza przy pomocy uchwytu bezpośredniego np. RIGIPS RIGISTIL GL9 długości 125mm

uchwyty pod wpływem ciężaru płyt GK nie odkształcą się? - odkształcenie nieudolnie zaznaczyłem na rysunku.

Przy montażu uchwytów do powierzchni skośnych siła ciążenia zaczyna działać w dół co może spowodować odkształcenie się wszystkich

uchwytów, a co za tym idzie pojawią się spękania na łączeniach płyt.

Przy montażu uchwytów do jętek takie odkształcenie nie nastąpi ponieważ siły będą działały w osi uchwytu.

Przestrzeń pomiędzy uchwytami oraz pomiędzy "uszami" łącznika zostanie wypełniona płytami styropianowymi grubości 10 cm.

GL9.jpg

Twoje rozwiązanie pokazuje montaż na grzybkach, które wg mnie jest bardzo niestabilne - wolę jednak jak wszystko jest poskręcane :)

Moje rozwiązanie jest rozwiązaniem systemowym Rigips o numerze 4.70.05.

Problem jest taki, że mam już ułożony styropian pomiędzy krokwiami i nie chciałbym go teraz wycinać, żeby przykręcić do boków krokwi uchwytów. Biorąc to pod uwagę planowałem zamontować ES-y o długości 12.5 cm w pomiędzy, którymi zamontuję drugą warstwę izolacji.

Konsultant poinformował mnie, żeby kupić firmowe wieszaki i będzie wszystko ok - nic się nie będzie działo.

Czy ktoś ma tak zrobione?

• 3 months później...