Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokumentacja geotechniczna przed wykonaniem fundamentów

Sławek12

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Dla tych co jeszcze nie wiedzą informuję, iż od początku roku obowiązują nowe przepisy.

W chwili obecnej nie uzyska się warunków zabudowy bez zrobienia dokumentacji geotechnicznej pod planowany do posadowienia obiekt budowlany.

Piszę, ponieważ chciałbym oszczędzić przynajmniej jednej osobie na forum niepotrzebnych nerwów związanych z oddaleniem jego wniosku przez urząd.

Powyższe egzekwowane jest przez niektóre gminy już wiele lat i dotyczy (jest obligatoryjnym składnikiem) pozwolenia na budowę.

Sposób wykonania dokumentacji geotechnicznej jest ściśle określony przez obowiązujące w Polsce prawo.

Niestety w chwili obecnej obserwujemy lawinowy wzrost OSZUSTÓW, którzy nie posiadając wymaganych kwalifikacji wykonują dokumentację, która w istocie jest tylko i wyłącznie rozpoznaniem geologii, nie natomiast warunków geotechnicznych gruntu.

Dlatego pozwolę sobie opisać jedną firmę, która spełnia wszystki standardy w zakresie marytorycznym i wykonawczym dla potrzeb wykonania m.in. dokumentacji geotechnicznej dla tzw. domków jednorodzinnych, zabudowy bliźniaczej, wielopiętrowej itd.

Chciałbym polecić Geo-Technikę.pl (http://www.geo-technika.pl)

Wykonują nie tylko rozpoznanie geologii ale również podają parametry geotechniczne gruntów, co pozwala projektantowi na podstawienie tych danych do różnych wzorów projektowych np. na nośność itp.

Obecnie można się z nimi skontaktować w dwojaki sposób, osobiście polecam właściciela - Pan Wojciech Peisert (tel. 660-756-246) lub też mailowo: [email protected]

Mam nadzieję, iż powyższą informacją oszczędzę czas i pieniądze chociaż jednej osoby :)

Pozdrawiam forumowiczów!

W chwili obecnej nie uzyska się warunków zabudowy bez zrobienia dokumentacji geotechnicznej pod planowany do posadowienia obiekt budowlany.

Podaj podstawe prawną tego zdania a reszte usuń bo to reklama. W całej polsce jeden uczciwy wykonawca ? Nie walnołeś sie szpadlem w głowę ?

• 9 months później...

Właśnie z tego tematu znalazłem zleceniobiorcę pod geotechnikę na moją budowę.

W związku z tym, że moje losy ułożyły się tak a nie inaczej, zmuszony byłem do opuszczenia miejscowości w której miałem postawiony już dom i budowy nowego. Pracowałem w kopalni kruszywa dlatego też zdawałem sobie sprawę z potrzeby wykonywania takich wierceń.

Pod pierwszy dom miałem wykonywane zlecenie właśnie za 700 zł. Same wiercenia, nic więcej. Opracowanie zajmowało 4 kartki A4.

Jak się później okazało zarówno prace jak i opracowanie nie niosły wartości geotechnicznej. O ile ktoś dobrze opisał profil, można było się domyślić co znajduje się pod ziemią ale 0, słownie "zero" informacji na temat parametrów geotechnicznych tych gruntów.

Nauczony tymi doświadczeniami poszukałem kogoś innego pod budowę obecnego domu. Działka blisko poznania więc tania nie była. Już przed zakupem chciałem wiedzieć co mogę tam postawić. Lepiej chyba stracić kilka stówek niż 250 000.

Potrzebowałem prace praktycznie od zaraz. Na innym forum znalazłem namiary na obecnego zleceniobiorcę. Nauczony niemiłym doświadczeniem zrobiłem pełen wywiad na temat kwalifikacji geotechnicznych pracownika, który miałby wykonywać dla mnie zlecenie. W związku z pozytywną "weryfikacją" :p postanowiłem zaryzykować.

Jak się później okazało strzał był dobry. Opracowanie miało 15 stron (nie 4)+załączniki, inżynier konstrukcyjny posiadał cały niezbędny zakres parametrów geotechnicznych, co pozwoliło mu na przeprowadzenie obliczeń w programie komputerowym na nośność, czego wcześniej nie mogłem uświadczyć.

Za prace zapłaciłem z rachunkiem niewiele ponad tysiąc (nie jeszcze raz tyle co wcześniej), a efekt był wymierny.

Konkludując. To co tanie jest badziewne (to smo widać jeśli ktoś obserwował kiedyś wyniki jakichkolwiek przetargów), bo na czymś trzeba oszczędzić. Za 600-800 zł w teren przyjedzie zwykły geolog a nie geotechnik. Co więcej najczęściej są to studenci pracujący w terenie dla różnych firm i otrzymujący od zlecenia np. 100-200 zł. Muszą dziennie zrobić 2-3 zlecenia aby wyjść na swoje. Powyższe równa się z robieniem zlecenia na przysłowiowy odpie**al.

W moim podejściu numer 2 do budowy udało mi się przynajmniej w sposób zrównoważony i profesjonalny wykonać geotechnikę pod przyszły dom.

Wiem, że mój zleceniobiorca pracuje głównie na terenie WLKP, ale z rozmowy w terenie wynikało, że również poza ww. terenem.

Z czystym sumieniem mogę polecić Pana Wojciech Peiserta, a wszelkie informacje znajdziecie na stronie geo-technika.pl

P.S. Informacja dla niektórych. Sprzętem geotechnicznym hydraulicznym (spirala na aucie) również można się nie przewiercić przez gruz budowlany na działce - teren nie nadający się do prac wiertniczych. Teren pod takie prace musi być "czysty" od ww. Jest to sprzęt nie do ekstremalnych prac, a do pozyskania informacji dla specjalisty. Równie dobrze, a nawet często lepiej, wykonuje się takie prace sprzętem ręcznym... Takie prace takim sprzętem wykonywało się od kilkudziesięciu lat...

Rozpisałem się aby uświadomić co niektórym że zaoszczędzenie 300 zł w przypadku budowy za 250 tys. zł może być niepotrzebne. Chyba lepiej mieć zrobione wszystko ok. niż aby później projektant musiał potrzebne mu informacje wyciągać z kapelusza - jak to było w moim przypadku podczas pierwszej budowy. Mam nadzieję, że powiedzenie "dopiero 3 dom stawia się prawidłowo, bo wie się już jaki etap jak powinien wyglądać" nie sprawdzi się w moim 2 podejściu :bye:

Opracowanie miało 15 stron (nie 4)+załączniki, inżynier konstrukcyjny posiadał cały niezbędny zakres parametrów geotechnicznych, co pozwoliło mu na przeprowadzenie obliczeń w programie komputerowym na nośność, czego wcześniej nie mogłem uświadczyć.

Pokaż te 15 stron bez załączników, co tam jest, bo mnie bardziej interesowałyby właśnie załączniki.

A poza tym to chyba coś nie tak z tymi badaczami, skoro zniżają się do takiej prostackiej pseudoreklamy....

• 1 year później...

Muszę zatem Was zdziwić. Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami po nowelizacji z 2014 roku, należy składać w urzędzie dokumentację geotechniczną również dla domów jednorodzinnych.

Jeśli miejscowy urząd nie wymaga, popełnia błąd z niewiedzy (brak uaktualnienia wiedzy organu). Tym samym naraża petenta na konsekwencje tej niewiedzy...

Nie wiem który, ale coś na rzeczy jest. Bo u mnie architekt tego wymagała, urzędnik w Wydziale Budownictwa mi też o tym przypominał. A ja i tak bym wykonał te badanie niezależnie od tego. Bo wychodziłem z założenia że lepiej nie być zaskoczonym. Ale za kwotę 700 zł chyba nie ma co oczekiwać cudów. Odwierty zrobili odręcznie bo okazało się że tak im wygodniej. Opracowanie jest chyba na 10 stron. Określone jest co zalega na jakiej głębokości. Stwierdzono przede wszystkim glinę, więc skupiono się na określeniu stopnia plastyczności. Do 1,3 m jest korzystnie, później jest warstwa mniej korzystna (większa plastyczność ), później znowu dobrze. I tyle z tego wiem. Czy to pomoże konstruktorowi. Mam nadzieję. Liczę na oszczędności w projekcie, mimo gliny :D

I który, to przepis mówi o obowiązkowej dokumentacji geotechnicznej dla domków jednorodzinnych?

Dz.U. 2012 poz. 462 z późn. zmianami:

Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego

Rozdział 2

Wymagania dotyczące formy i zakresu projektu budowlanego

....

§ 11. 1. Projekt architektoniczno-budowlany obiektu budowlanego powinien zawierać zwięzły opis techniczny oraz

część rysunkową.

2. Opis techniczny, o którym mowa w ust. 1, sporządzony z uwzględnieniem § 7, powinien określać

.....

4) układ konstrukcyjny obiektu budowlanego, zastosowane schematy konstrukcyjne (statyczne), założenia przyjęte do obliczeń konstrukcji, w tym dotyczące obciążeń, oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, a dla konstrukcji nowych, niesprawdzonych w krajowej praktyce – wyniki ewentualnych badań doświadczalnych, rozwiązania konstrukcyjno--materiałowe podstawowych elementów konstrukcji obiektu, kategorię geotechniczną obiektu budowlanego, ..............;

A kategorię geotechniczną obiektu budowlanego ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 25 kwietnia 2012 r.

w sprawie ustalania geotechnicznych warunków posadawiania obiektów budowlanych

4. 1. Kategorię geotechniczną ustala się w opinii geotechnicznej w zależności od stopnia skomplikowania warunków gruntowych oraz konstrukcji obiektu budowlanego, charakteryzujących możliwości przenoszenia odkształceń i drgań, stopnia

złożoności oddziaływań, stopnia zagrożenia życia i mienia awarią konstrukcji, jak również od wartości zabytkowej lub technicznej obiektu budowlanego i możliwości znaczącego oddziaływania tego obiektu na środowisko.

.....

3. Rozróżnia się następujące kategorie geotechniczne obiektu budowlanego:

1) pierwsza kategoria geotechniczna, która obejmuje posadawianie niewielkich obiektów budowlanych, o statycznie wyznaczalnym schemacie obliczeniowym w prostych warunkach gruntowych, w przypadku których możliwe jest zapewnienie minimalnych wymagań na podstawie doświadczeń i jakościowych badań geotechnicznych, takich jak:

a) 1- lub 2-kondygnacyjne budynki mieszkalne i gospodarcze,

b) ściany oporowe i rozparcia wykopów, jeżeli różnica poziomów nie przekracza 2,0 m,

c) wykopy do głębokości 1,2 m i nasypy budowlane do wysokości 3,0 m wykonywane w szczególności przy budowie dróg, pracach drenażowych oraz układaniu rurociągów;

2) druga kategoria geotechniczna, która obejmuje obiekty budowlane posadawiane w prostych i złożonych warunkach gruntowych, wymagające ilościowej i jakościowej oceny danych geotechnicznych i ich analizy, takie jak:

a) .......

3) trzecia kategoria geotechniczna, która obejmuje:

a) .....

4. Kategorię geotechniczną całego obiektu budowlanego lub jego poszczególnych części określa projektant obiektu budowlanego na podstawie badań geotechnicznych gruntu, których zakres uzgadnia z wykonawcą specjalistycznych robót geotechnicznych.

5. Po stwierdzeniu innych od przyjętych w badaniach warunków geotechnicznych gruntu projektant obiektu budowlanego zmienia jego kategorię geotechniczną.

§ 5. Geotechniczne warunki posadawiania ustala się w szczególności w oparciu o bieżące wyniki badań geotechnicznych gruntu, analizę danych archiwalnych, w tym analizę i ocenę dokumentacji geotechnicznej, geologiczno-inżynierskiej i hydrogeologicznej, obserwacji geodezyjnych zachowania się obiektów sąsiednich oraz innych danych dotyczących podłoża

badanego terenu i jego otoczenia.

§ 6. 1. Zakres badań geotechnicznych gruntu ustala się w zależności od kategorii geotechnicznej obiektu budowlanego.

2. Dla obiektów budowlanych pierwszej kategorii geotechnicznej zakres badań geotechnicznych może być ograniczony

do wierceń i sondowań oraz określenia rodzaju gruntu na podstawie analizy makroskopowej. Wartości parametrów geotechnicznych

można określać przy wykorzystaniu lokalnych zależności korelacyjnych.

3. Dla obiektów budowlanych drugiej i trzeciej kategorii geotechnicznej zakres badań, poza badaniami, o których mowa

w ust. 2, powinien być zależny od przewidywanego stopnia skomplikowania warunków gruntowych oraz specyfiki i charakteru

obiektu budowlanego lub rodzaju planowanych robót geotechnicznych oraz określać:

1) rodzaj gruntów;

2) fizyczne i mechaniczne parametry gruntu takie jak: kąt tarcia wewnętrznego, spójność, wytrzymałość na ścinanie bez odpływu, moduł ściśliwości lub odkształcenia, uzyskane w badaniach laboratoryjnych lub w terenie, .....

3) w zależności od potrzeb fizykochemicznych – właściwość wód gruntowych.

4. Dla obiektów budowlanych trzeciej kategorii geotechnicznej zakres badań poza badaniami, o których mowa w ust. 2 i 3, należy dodatkowo uzupełnić badaniami niezbędnymi do przeprowadzenia obliczeń analitycznych i numerycznych dla

przyjętego modelu geotechnicznego podłoża, w uzgodnieniu z wykonawcą specjalistycznych robót geotechnicznych.

itd.

Zaś Prawo Budowlane nadaje tak:

3. Projekt budowlany powinien zawierać:

1. projekt zagospodarowania działki lub terenu, sporządzony na aktualnej mapie, obejmujący: określenie granic działki lub terenu, usytuowanie, obrys i układy istniejących i projektowanych obiektów budowlanych, sieci uzbrojenia terenu, sposób odprowadzania lub oczyszczania ścieków, układ komunikacyjny i układ zieleni, ze wskazaniem charakterystycznych elementów, wymiarów, rzędnych i wzajemnych odległości obiektów, w nawiązaniu do istniejącej i projektowanej zabudowy terenów sąsiednich;

2. projekt architektoniczno-budowlany, określający funkcję, formę i konstrukcję obiektu budowlanego, jego charakterystykę energetyczną i ekologiczną oraz proponowane niezbędne rozwiązania techniczne, a także materiałowe, ukazujące zasady nawiązania do otoczenia, a w stosunku do obiektów budowlanych, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 4 – również opis dostępności dla osób niepełnosprawnych;

3. stosownie do potrzeb:

z zastrzeżeniem art. 33 ust. 2 pkt 6, oświadczenia właściwych jednostek organizacyjnych o zapewnieniu dostaw energii, wody, ciepła i gazu, odbioru ścieków oraz o warunkach przyłączenia obiektu do sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych, elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych oraz dróg lądowych,

oświadczenie właściwego zarządcy drogi o możliwości połączenia działki z drogą publiczną zgodnie z przepisami o drogach publicznych;

4. w zależności od potrzeb, wyniki badań geologiczno-inżynierskich oraz geotechniczne warunki posadowienia obiektów budowlanych.

Tak to widzę.

Edytowane przez szybkaosa