Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak polecacie wykonać obrzeże tarasu który będzie dość wysoki bo aż 1m powyżej poziomu gruntu. Obecnie mam narzucone w miejsce tarasu dość dużo pozostałości z budowy (gruz, resztki cegieł, betonu). Mam kilka wątpliwości: Taras chciałbym wykończyć drewnem lub kompozytem. Czy można nalać na te pozostałości płytę?? Jak to wykonać prawidłowo

1. Czy mogę wykonać obrzeże z pustaka łupanego (z tego będę miał ogrodzenie). Tylko jak wykończyć wierzch??

2. Czy lepiej wymurować obrzeże z bloczków betonowych, zaciągnąć klejem i mozaiką??

3. Jak prawidłowo wylać płytę na tarasie żeby nie siadała?? Czy trzeba ją jakoś związać z murkiem??

https://forum.murator.pl/topic/188805-jak-polecacie-wykona%C4%87-obrze%C5%BCe-tarasu-wysokiego-na-1m/

• 2 years później...
Gość Konto usunięte_12*

Poniżej zamieszczam fotkę mojego wykonanego niedawno (własnoręcznie :D) "dzieła".

Taras w najwyższym miejscu nad poziomem gruntu ma ok. 60 cm.

Boki tarasu wykonał mi murarz z cegły rozbiórkowej, boki natomiast sam pokryłem tynkiem mozaikowym, a obrzeże wykonałem z odpadów blachy użytej na obróbki dekarskie.

Problemem są glony na dole ściany tarasu. Wszystko przez deszcze wypłukujące piasek z fug. Gdy będę miał więcej czasu, to zniszczę te glony jakimś preparatem, a fugi między kostkami wypełnię fugą żywiczną (mam już kupioną).

Taras.zm.JPG

Edytowane przez Konto usunięte_12*