dez 14.04.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Dominik bfc ale przyznaj że są też wykonawcy którzy wezmą zaliczkę i się nie pokazują przez tygodnie bo uznają że jak już zapłacił to poczeka, a my obskoczymy coś pilniejszego. Pomijam już powszechność zaiwanienia worka gładzi albo 5m kabla, bo nikt nie zauważy jak paletę/ 5 rolek się przerabia. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, mi za prace dodatkowe wykonawca chciał policzyć 40% więcej niż się dogadaliśmy pierwotnie, ostatecznie stanęło na +/- 15% więcej. Wykończeniówka zawsze jest najgorszym etapem do rozliczenia, bo jedna strona chce dobrze i tanio, a druga szybko i zyskownie, a to nie zawsze idzie w parze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 14.04.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś. No chyba że robisz na czarno i potem się dziwisz że Ci nie płacą. Ja mam podpisaną umowę z wykonawcą i tam są jasno określone warunki płatności a brak terminowości skutkuje naliczaniem kar umownych. Wciąż czekam na odpowiedź fighter 1983 czym się różni Twoja legalna opcja od mojej od której się Tobie włos jeży i do czego mam dopłacić te 7140??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.04.2014 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Wciąż czekam na odpowiedź fighter 1983 czym się różni Twoja legalna opcja od mojej od której się Tobie włos jeży i do czego mam dopłacić te 7140??? Rozni sie forma wypowiedzi. Bo tak na prawde wychodzi na to samo, tylko ze ja mowie o normalnej robociznie z materialem - i dokladnie tak sie powinno liczyc i to powienien byc standard. Natomiast Ty piszesz o "odpalaniu" 15% - a to juz brzmi nieco - dziwnie, bo mozna z tego wywnioskowac, ze Ty robisz zakupy na wykonawcepowiedzy od elewacji na... wanne, brodzik, plytki do lazienki etc. i z tych zaklupow wykonawca ma "odpalac" 15%. Skoro normalny, taki jak powinien byc system rozliczania jest odpalaniem... to ja juz nic nie wiem. A do czego doplacic: tam system liczenia byl prosty: podpisujesz ze mna umowe na wykonanie elewacji. kupujesz material za 10k netto (placac 23%) 12300 brutto. Powierzasz mi towar (czyli bierzesz fakture Vat na moje dane). Ja jako wykonawca wbudowuje go i robocizne wyceniam na 8k netto. Wystawiam Ci fakture na material z robocizna: 10+8 = 18k netto na VAT 8% czyli faktura opiewa na kwote: 19440zl brutto. Skoro zaplaciles za material: 12 300 to znaczy ze doplacasz mi roznice: czyli wlasnie: 7140zl. Co w tym dziwnego? Dlatego tez jezeli to bylo 200m2 elewacji... to moja robocizna nie kosztowala Cie: 8000netto/200m2=40zl netto tylko tak na prawde 35,70brutto/m2... I teraz tez rozumiem jak wstawiam do oferty 50zl netto/m2 to jestem z wykonaniem za drogi, pomimo tego, ze wystawiam fakture to klientowi wydaje sie ze szemrane 45zl u kogos innego bez faktury to jest lepsza oferta. Nawet jak inwestor fizycznie musi na to wyciagnac wiecej gotowki no i nie ma fry gwarancji itd.... Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 15.04.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Dominik bf masz u mnie piwo kolego ,wiele w tym co napisałeś jest prawdą ,ja akurat robię wykończeniówkę ,myślę że najgorszy etap budowy ,syf po wszystkich ,wszelkie niedoróbki ,niedociągnięcia,zaczynam pracę od sprzątania czyli dzień z głowy oczywiście za darmo,następnie teksty typu pan przełoży to gniazdko bo tu będzie lepiej ,ta lampa może w tym miejscu? oczywiście za darmo bo i jakże tak,pan poczeka z kolorami bo żona się zastanawia i tak trzy dni ,w tym czasie robota na pół gwizdka i oczywiście za darmo ,pan przykręci tą klamkę ,pan podklej tą listwę ,pan,pan,pan a w razie delikatnej sugestii że może by się dopłaciło,to szok,panie my z kredytu i kasa się skończyła ,możemy się rozliczyć za tydzień??Ot i cała rzeczywistość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 15.04.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Dominik bf masz u mnie piwo kolego ,wiele w tym co napisałeś jest prawdą ,ja akurat robię wykończeniówkę ,myślę że najgorszy etap budowy ,syf po wszystkich ,wszelkie niedoróbki ,niedociągnięcia,zaczynam pracę od sprzątania czyli dzień z głowy oczywiście za darmo,następnie teksty typu pan przełoży to gniazdko bo tu będzie lepiej ,ta lampa może w tym miejscu? oczywiście za darmo bo i jakże tak,pan poczeka z kolorami bo żona się zastanawia i tak trzy dni ,w tym czasie robota na pół gwizdka i oczywiście za darmo ,pan przykręci tą klamkę ,pan podklej tą listwę ,pan,pan,pan a w razie delikatnej sugestii że może by się dopłaciło,to szok,panie my z kredytu i kasa się skończyła ,możemy się rozliczyć za tydzień??Ot i cała rzeczywistość . Dobre... Ale chyba prawdziwe. Inwestor jest rozrzutny na etapie stanu surowego - więc kiedyś ta kasa się kończy i zaczynają się osczędności, a że jesteś ostatni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.04.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 :lol2: coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.04.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nooo z tymi kolorami to tak jest.... eee tam Panie... jakis bialy lekko zlamany... no i robisz deala juz prawie... ludzie w blokach startowych z rusztowaniami, albo juz koncza siatke z klejem... a kolor tynku gdzies jeszcze daleeeeko.... bo "żona się zastanawia" no to jest standardzik z tym i ten jest bardziej majtkowy a ten jest bardziej ecru czy jak to sie tam pisze.... i jeszcze pytania: a ktory bedzie lepszy? WTF ! Wykonawca/dostawca towaru nie jest od doradzania kolorow na elewacji... jak chcesz szanowny kliencie to mozna polozyc kolor sraczkowy, zrobic do tego niebieskie paski i buraczkowe kółka - jak tak Ci sie podoba i tak chcesz - mozna tak polozyc... byle HBW bylo zgodne z aprobata. a reszta to powaznie kwestia gustu... a to pytanie sie pojawia w 90% przypadkow. Jako dostawca - nawet przez chwile nie widze Waszego koloru na budynku, nawet do wiadra nie zagladam bo nie mam po co... no chyba ze cos sie stalo z receptura... to wtedy tak. Jako wykonawca - ludzie przez tydzien widza kolor i nie mysla o tym czy jest ladny czy brzydki, skupiaja sie zeby go rownomiernie i w odpowiednim czasie polozyc... a nie czy jest ecru czy nie jest ecru... i czy to cieply bialy czy zimny bialy A kto pozniej przez najblizsze 7-10lat codziennie bedzie ogladal te kolory? Ty inwestorze, nasi ludzie od elewacji czy ja? i komu ma sie podobac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 15.04.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Samego tematu kolorów w ogóle nie poruszam ,ostatnia sytuacja,wchodzi projektant na budowę(mam jakoś alergię na projektantów),i pyta kiedy będziecie malować salon?,odpowiadam już jest pomalowany ,on na to zajebiście ten kolor tu pasuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 19.04.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 W kwestii rozliczeń z klientami u mnie sprawa wyglada następująco. Trzymamy się oferty a wszystkie rzeczy extra, płatne sa dodatkowo. Zawsze nabijam paragon lub wystawiam FV. Co do jakości prac to jako detalista stawiam wysoko poprzeczkę wykonywanych usług a wykonuję je z materiałów z górnej półki. Moim klientem jest klient "wymagający". Na brak pracy na szczęście nie narzekam. Jedyne pretensje kieruję do rządu, że coraz głębiej sięgają do naszych kieszeni. Od kwietnia br. mogę odliczyć sobie jedynie 50% VAT z paliwa i napraw za mojego 7 osobowego busa. Bardzo ciężko w dzisiejszych czasach jest prowadzić małą firmę. Pozdrawiam wszystkich. Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 03.06.2014 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Zeby zakonczyc temat i podsumowac: dopłacilem wykonawcy róznice o ktorej mowil. Tynki sa zrobione porzadnie. Nic nie odlatuje, sciany maja piony. I ja jestem zadowolony i on tez. Tylko zona stwierdzila, ze gdyby to od niej zalezalo to by nie zaplacila Na przyszlosc nauczka: ustalac wszystko dokladnie przed pracami. Pozdrawiam i dzieki za udzial w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.06.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Well Played Sir ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 03.06.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 ciułactwo niektórych ludzi mnie przeraza...musiałem doczytac temat bo nie wierzyłem...tynki cementowo wapienne to ja bym sie nie ruszył za mniej niz 16-18 zł do roboty a ten znalazł fachowca co porządnie robi ,za naprawde niewielkie pieniadze ...w dodatku kolega tylko pytanie czy to on jest kolega czy inwestor jest kolega i sie na forum pyta czy dopłacic 1 zł...Brak mi słów ...acha jesli żona powiedziała że by nei zapłaciła to współczuje żony...masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 03.06.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Zeby zakonczyc temat i podsumowac: dopłacilem wykonawcy róznice o ktorej mowil. Tynki sa zrobione porzadnie. Nic nie odlatuje, sciany maja piony. I ja jestem zadowolony i on tez. Tylko zona stwierdzila, ze gdyby to od niej zalezalo to by nie zaplacila Na przyszlosc nauczka: ustalac wszystko dokladnie przed pracami. Pozdrawiam i dzieki za udzial w dyskusji. Abstrahując od tematu godne pochwały podsumowanie dyskusji i podzielenie się "wynikami" przez autora wątku. Gdybym był wielkim fanem jednego z portali społecznościowych zaznaczyłbym "lubię to" ale że nie jestem:P napiszę " dzięki za podsumowanie":p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 04.06.2014 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 ciułactwo niektórych ludzi mnie przeraza...musiałem doczytac temat bo nie wierzyłem...tynki cementowo wapienne to ja bym sie nie ruszył za mniej niz 16-18 zł do roboty a ten znalazł fachowca co porządnie robi ,za naprawde niewielkie pieniadze ...w dodatku kolega tylko pytanie czy to on jest kolega czy inwestor jest kolega i sie na forum pyta czy dopłacic 1 zł... Brak mi słów ...acha jesli żona powiedziała że by nei zapłaciła to współczuje żony... masakra Kolego: wez sobie na wstrzymanie. Glosy w dyskusji byly podzielone. Wykonawcy w wiekszosci sugerowali doplatę. Zlecajacy wprost przeciwnie. Pamietaj ze zawsze sa dwie strony medalu. Tez zmieniasz ustalenia w trakcie pracy? Albo jak idziesz kupic jakis przedmiot w markecie i widzisz cene 20 zł na etykiecie, a przy kasie ci naliczają 25zł o to sie godzisz i placisz? Moim zdanie ustalenia przed robota to rzecz swieta, jedynie w pewnych przypadkach mozna je poddac dyskusji. A ty patrzysz na wszystko subiektywnie, tylko ze strony wykonawcy. Finalnie doplacilem roznice bo uwazam, ze w imie pewnych zasad i o taka kwote nie ma sensu sie spierac. Jednak nie o to chodzi zeby w zyciu ponosic konsekwencje bledow, ktore popelnili inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts