Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt centralnego ogrzewania

realadas

Recommended Posts

jedna z firm zrobiła projekt ogrzewania do mieszkanie chciałem zapytać czy koszt całego projektu jest przystępny?? mieszkanie 4 pokojowe 125m.

PROPONOWANE ROZWIĄZANIE

· :Wiszący kondensacyjny dwufunkcyjny kocioł gazowy Vitodens 100-W o mocy 6,5-26 kW

Ogrzewanie grzejnikowe, grzejniki stalowe płytowe Dia-Lux 9 szt.

w pomieszczeniach

- Pokój 18,7m2 550/1600 typ 33,

- Pokój 24,5m2 550/1600 typ 33, 550/700 typ 22

- Pokój 26,3m2 3 x 550/900 typ 22,

- Pokój 24,6m2 2 x 550/1000 typ 33,epny

- Kuchnia 550/1400 typ 22,

· Grzejnik łazienkowy firmy Viessmann 600/1468 1 szt.

kompletny koszt z robocizną kominem,Projekt instalacji gazowej do pozwolenia na budowę,Regulator pokojowy Salus

plus Instalacja gazowa w tym Instalacja gazowa od licznika do kotła i kuchenki gazowej, Materiały instalacyjne i Robocizna

całość wykonana w miedzi. CENA 19000ZŁ:mad:

czy rurki dają tyle ciepła aby je zostawić na wierzchu czy lepiej pod sufit schować :) za pomoc z góry dziękuje

Ceny kotła z kominem i grzejników sprawdzisz, cenę regulatora również, projekt wew. instalacji gazowej pewnie 5 stów ja robiłem za 4, instalacja gazowa po stówie z metra z materiałem. Instalacja miedziana aby ją schować musi mieć odpowiednią izolację. Ja bym schował. Kocioł ma moc minimalną za dużą, będzie często się włączał. Jest to mieszkanie w domu wielorodzinnym? Sąsiedzi grzeją czy jest jakaś izolacja?

Mało sensowne jest wstawianie zbiornika w mieszkaniu. Zysk, jeśli jakikolwiek będzie, to niewielki, a miejsce zajmuje (nawet ten prześliczny :) ). A odpowiadając na pytanie autora - rurki proponuję zaizolować i schować w zabudowie - jeśli jest taka możliwość.

Edytowane przez przemo1

byle jaki tzn jaki jest lepszy w podobnej cenie bo to ważne?

Poczytaj o kotle ACV Compakt (nie prestiż) Fajna mała tania maszyna zapewnia komfort cwu bez zbiornika .Ale zachowuje się jakby zbiornik był .Ma cieżki aluminiowy blok który magazynuje energie cieplną w okresach zapotrzebowania na cwu .Ma program uczenia się przyzwyczajeń klienta

• 4 weeks później...