Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza/kominek do dogrzania mieszkania

Dareku22

Recommended Posts

Mam mieszkanie 90 m2 + poddasze ok 25 m2 użytkowych i mam miejsce w salonie na kominek/koze. Dom ogrzewam piecem na węgiel, ale sytucja wygląda tak, że salon i kuchnia szybko się wychładza jak nie ma słońca i w stosunku do reszty pomieszczeń trzeba ogrzewać go więcej, bo w pozostałych pomieszczaniach spokojnie wystarcza raz na dwa dni napalić.

A więc koza/kominek jest mi potrzebna głównie do tego aby ogrzać salon/ kuchnie (40 m2) i poddasze 25m2 - z tego co mi się wydaje to jak otworze strych - ciepło sami pójdzie do góry ?. Dom jest z suporexu 24 cm + 14 cm steropianu, na górze docieplenie będzie 20 cm wełny. Na załączniku wszystko zaznaczyłem.

I teraz mam właśnie pytanie, czy lepiej by było wstawić kozę, czy może kominek czy wkład i obudować go czymś ładnym ? Jakiej mocy to musi być ?

pr.jpg

To ma być głównie siłownia i taki pokój na lato. W zimie rzadko będzie tam ktokolwiek mieszkał, po za tym mam wyprowadzone tam cztery wyjścia na kaloryfery z CO.

Natomiast w domu mieszkam od jesieni, a strych wykańczam w lato. Koza/kominek to już postanowione, bo raz że mam już komin a dwa że mam półdarmowe drewno którego palenie w moim piecu na węgiel jest nieopłacalne. I najważniejsze to efekt palonego drewna.

Dodam jeszcze że koza/kominek ma mi służyć jako grill, tzn widziałem kiedyś na filmie jak ktoś steki w nim piekł. Drzewo mam głównie Buk i czereśnie mniej śliwki, orzecha włoskiego, jesion, klon oraz dęba.

Docieplenie ścian nic nie da, bo głównie ciepło idzie przez okna których w salonie jest co niemiara (ale przynajmniej jak słońce jest to w ogóle nie trzeba grzać).

Zastanawiam się tylko czy bawić się w kominek, czy raczej właśnie w jakąś ładną kozę - i jakiej mocy ta koza.

Edytowane przez Dareku22