Rezo1405 28.03.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Witam serdecznie. Od pewnego czasu szukam rozwiązania problemu odnośnie braku membrany pod blachodachówka na moim dachu. znalazłem kilka podobnych tematów ale nie do końca odpowiadały mojemu problemowi. Otóż mam na mojej - od niedawna - chałupie nowa blachodachówke z tym że wyglada to tak. Od zewnątrz: blachodachówka, łaty, krokwie. Jak patrzę od strony wewnętrznej, stojąc na poddaszu: krokwie a do nich poprzybijane łaty a do łat blachodachówka. Dom kupiłem z juz tak zrobionym dachem - poprzedni właściiel połozył blachodachówke aby uchronic dom przez zaciekami i w takim stanie go sprzedał. Teraz chciałbym ocieplic poddasze i nie mam pojęcia jak to zrobić Nie ma pełnego odeskowania:( Stojąć na poddaszu widzę gołą blachę Brakuje membrany miedzy łatami a krokwiami:( Jak mam sobie poradzic z tym problemem:( nie chcę zwalać balchy, bo zapewne musiałbym kupować nową Czy można jakoś obejsc ten problem? Mam kupina juz watę którą chcę położyć miedzy krokwie, potem stelaż, folia i płyta kg. Czy kłaśc membrane między krokwie? Czy ktos z was spotkał sie z takim problemem? Od pewnego czasu nie daje mi to spać Pozdrawiam, Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 28.03.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Trzeba blachę niestety zdjąć - innego wyjścia nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Jak dasz między krokwie to wełnę ochronisz przed skroplinami więc jedno załatwione.A krokwie i tak w takim wypadku są narażone na wilgoć.Jest to połowiczne rozwiązanie choć myślę że nie pogorszy tego co jest teraz.fachowcem nie jestem.Demontaż blachodachówki niekoniecznie wiąże się z jej wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.03.2014 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Tak się buduje na sprzedaż! Trzeba było zasięgnąć porady kompetentnej osoby przed kupnem domu. Z tego co piszesz w takim stanie dachu montaż izolacji cieplnej i sufitów jest niemożliwy! Należy zdemontować blachę i łaty wykonać krycie wstępne w ostateczności może być to folia choć radziłbym zamontować papę dalej kontrłaty, których w tej chwili nie ma, łaty i blachodachówka. Czy blachodachówka będzie nadawać się do ponownego użytku zadecyduje dekarz, który będzie te prace wykonywał. Dopiero na tak wykonanym dachu można montować izolację cieplną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezo1405 31.03.2014 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 witam, dziękuje za odpowiedzi. W chcwili obecnej zostawiam dach w takim stanie w jakim jest. Porozmawiam z dekarzami - kto chciałby sie podjąć ściągnięcia tej blachy, zrobienia deskowania itp., a następnie połozyc tę samą blachę - o ile to mozliwe i wtedy podejmę decyzję. Blacha leży juz z 5-6 lat z tego co sie dowiedziałem więc jest już pewnie odkształcona:( - stąd wątpliwości co do ponownego położenia. Mądry Polak po szkodzie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 16.04.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Mam pytanie do osoby znającej temat.Czy można wykonać poprawnie dach z blachodachówki bez krycia deskami?To znaczy membrana łaty kontrłaty i blacha.Pewien dekarz mówi ze to poprawne i bez sensu dawać. Pełne deskowanie.Czy to poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.04.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Nie ma obowiązku montowania desek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadmar84 17.04.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 A może zastosować izolację natryskową ZK od spodu?na youtube widzałem jak modernizowali takie poddasze.nałożona została membrana od spodu, owinięte krokwie i zszywkami do łat a potem natrysk piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 04.06.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Andrzeju a jak według Ciebie?Chodzi o trwałość takiego rozwiązania bez deskowania?Przymierzam sie do dachówki cementowej tylko ten ciężar jak dla mnie jest spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.06.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Jak bez desek to folia jako krycie wstępne. Jej żywotność jest zbliżona do blachodachówki. Skoro ma być dachówka to płyta OSB i papa. Ciężar nie ma tu żadnego znaczenia jeżeli więźba jest policzona na ciężkie pokrycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 08.06.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Ja juz nic nie rozumiem,u mnie jest OSB ,papa i blachodachowka,wiezba policzona pod blache.Czy mam sie ludzic ,ze zywotnosc dachu bedzie dluzsza bez membramy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.06.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Nie musisz się łudzić. Możesz być pewny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 09.06.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Dziekuje Andrzeju za odniesienie sie do mojego pytania.Juz kolejny raz sie upewnilam ,ze mam solidnego i rzetelnego architekta.Dla mnie laty ,kontrlaty ,deki sa kosmosem,a wlasnie na czym polega montowanie na deki?Jestem tuz przed dachem wiec chcialabym wiedziec na co zwrocic szczegolna uwage.Podsumuje...OSB,papa ,blachodachowka panelowa (firma jeszcze nie wybrana),wiezba wiazar krokwiowy z belka kalenicowa na 2 slupach o rozpietosci 9,3m (BAL100x200 KRAW 100x150 KRAW 150x150) prosty,bezokapowy,dwuspadowy 30st ,8 okien i do obrobki 1 komin od kominka.Choc dach spadzisty niewielki to domisko obszerne,pozostaje mi jeszcze zadbac o dach plaski nad czescia mieszkalna i garazemPozdrowienia ..Ewa Edytowane 9 Czerwca 2016 przez vze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts