Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robić tynki w tym roku jeśli nie będziemy jeszcze ogrzewać ?

Recommended Posts

Jak w temacie - posiadamy fundusze na wykonanie stanu surowego zamkniętego (bez pokrycia dachówką) oraz możemy wykonać instalacje, tynki i wylewki podłogowe.

Czy robić tynki w tym roku jeśli nie będziemy jeszcze ogrzewać ?

Powinniśmy ukończyć tynki w sierpniu, może we wrześniu no i tyle w tym roku..

Jednak na jesieni i zimą nie planujemy jeszcze ogrzewać wnętrza.

Czy jest to bezpieczne dla tynków, wylewek no i całego wnętrza ?

Tynki będą miały sporo czasu żeby wyschnąć wiec jak jedną zimę postoją nie grzane to ze ścian wam nie poodpadają ;) ale pytanie po co to wszystko chcecie robić jeśli nie planujecie zamieszkać przed zimą? Kasa na konto i niech leże i czeka następnej wiosny. Wstawicie okna, które będą kusić złodzieja, a o takich rabusiach co kable ze ścian wyrywali i nawet tynki im w tym nie przeszkadzały to już parę razy mi się o ucho obiło. Jeśli był bym na waszym miejscu to w tym roku bym surowe postawił, okna i drzwi deskami zabił na zimę i tak zostawił. Nawet lepiej dla budynki jak sobie jedną zimę postoi goły, co będzie miało odpęknąć to odpęknie, co będzie miało osiąść to osiądzie, a tak to wam tynki popękają i na wiosnę znowu szpachlowanie.

• 1 month później...
tak jak mówi kondziu87r , możesz śmiało robić tynki przed zima do listopada wyschną pieknie ale naprawde uważaj na okna, w nowo budowanym domu niedaleko mnie w nocy wyparowały wszystkie okna wstawione miesiąc wcześniej. Jeśli masz zamiar je wstawić to od razu obrób glif także od zewnątrz aby nie mieli podejścia do wycinania.

• 2 weeks później...
Wstawicie okna, które będą kusić złodzieja, a o takich rabusiach co kable ze ścian wyrywali i nawet tynki im w tym nie przeszkadzały to już parę razy mi się o ucho obiło. .

ale naprawdę uważaj na okna, w nowo budowanym domu niedaleko mnie w nocy wyparowały wszystkie okna wstawione miesiąc wcześniej. Jeśli masz zamiar je wstawić to od razu obrób glif także od zewnątrz aby nie mieli podejścia do wycinania.

Alarm, z modułem GSM a nawet z monitoringiem firmy ochroniarskiej !!!

Słyszałem też że ktoś słyszał, że kable wyrwali, okna wycieli a i piec ukradli. Tak więc zamontowałem alarm zaraz po zamontowaniu okien. Zresztą okna też jako tako klejem obrobiłem, żeby utrudnić ewentualne wycinanie. Ale prawda jest chyba taka, że takie kradzieże są ustawiane, ekipa musi być zorganizowana, znać zwyczaje sąsiadów, mieć transport... okien nie wycina się w 5 minut.

Edytowane przez piotrek0m

• 3 weeks później...