FOXSTER 30.03.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 zamów u kowala taki płaskownik 40mmx3mm dł 1m niech podgrzeje końcówkę obróci o 90st będziesz mógł przykręcić do krokwi i do stropowej belki będzie to jakieś zabezpieczenie . jednak pomyśl na przyszłość o tej belce https://drive.google.com/?authuser=0#folders/0B5M7beHiLqdzdzJsNExZeGkyVlE dużo spokojniej bedzie spać . Pozdrawiam i miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.03.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Tego dachu nie można ratować poradami forumowiczów nawet trafnymi. Tu musi być wypowiedzieć się konstruktor i podpisać się pod rozwiązaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 30.03.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Oczywiście ze tak , juz raz pewnie wzioł na etapie projektu teraz powinien jeszcze raz a potem dla pewności jeszcze raz. Ten układ więżby jest banalnie prosty wystarczy zdrowy rozsadek i fachowiec od ciesielki = prawidłowa robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.03.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Właśnie wychodzą skutki zmian prostoty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł nowy 30.03.2014 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 FOXTER. Twoje realizacje są imponujące. Super to wygląda. Naprawde. Ja niestety ciągle myśle o moim dachu. Chcę zrobić tak jak mi pokazałes z tą belką. Tylko ja chcę zrobić w ten sposób że tą belke dać nie w kalenicy tylko pod jętki. I to by były 2 belki bo tam jest komin. Pod jętki to jakoś bym tą belkę wciągnął. Podparł słupami a słupy opierały by się też na belce 15/15. Zamieściłem rysunek. Może być w ten sposób? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 31.03.2014 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Można dać i dwie tylko jak chciałeś uniknąć słupów to teraz będziesz miał ich tam aż gęsto, komin nie przeszkadza dajesz od i do komina z 30cm odstępem, żeby wsadzić belkę odkręcić jetki, wcześniej zabezpiecz krowie podpierajac krokiew -strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł nowy 31.03.2014 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Już się pogodziłem ze słupami na strychu. Kiedyś zrobie tam fajny pokoik a ta slupy będą nawet fajnie tam wyglądać. Tylko czy tą belkę mogę dać pod jętki tak jak na rysunku? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 31.03.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Można tylko zatnij siodełko na Krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł nowy 31.03.2014 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Masz na mysli siodelko na w tej belce 15/15 ktora bedzie pod jetka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł nowy 31.03.2014 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Czy chodzi ci o siodelko w jetce od spodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 31.03.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Siodełko w Krokwi takie jak na murłacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł nowy 31.03.2014 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Siodełko w Krokwi takie jak na murłacie Tylko ze ja chcialem dac jedna belke pod jetka na srodku jetki tak jak pisales wczesniej w kalenicy czyli na samym szczycie nad jetkami a ja chcialem dac rowno na srodku pod jetka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 31.03.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 nie to wtedy całkiem komedia wyjdzie , dach bedzie sie trzymał tyle ile wytrzyma jetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł nowy 31.03.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 A no racja czyli albo w samym szczycie w kalenicy ta belka albo 2 belki po bokach tak? I wtedy te siodla w krokwiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 31.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) O tak wtedy będzie ok , no ale materiału x2 i siodełka żle wycinać w oczy trociny bedą lecieć , wiec przemyśl w kalenicy 15x15 jeszcze raz najtaniej tylko troszkę pracy i pomocnik Edytowane 31 Marca 2014 przez FOXSTER zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł nowy 31.03.2014 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 O tak wtedy będzie ok , no ale materiału x2 i siodełka żle wycinać w oczy trociny bedą lecieć , wiec przemyśl w kalenicy 15x15 jeszcze raz najtaniej tylko troszkę pracy i pomocnik Tak by bylo najlepiej w kalenicy tylko ze tam przeswit malutki jakies 45cm musialbym troche tych jetek zdjac. Troche sie boje tego ruszac. Wpadl mi do glowy pomysl. Gdybym dal takie slupki od jetki do szczytu? Noi wtedy belka srodkiem pod jetka i slupy srodkiem pionowo w dol? Wtedy jetka bedzie zabezpieczona. Mogloby tak byc czy komedia znowu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 31.03.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 ha ha kombinujesz ,jak to będzie wyglądać jak by ślepy z głuchym robił za przeproszeniem , zabezpiecz więżbe odkręć jętki wstaw belkę i słupki przenieś jętki skróć i wstaw pod samą belę będzie solidnie pamiętaj o podlewarowaniu by poszło do góry będzie trzeszczeć ale tak ma być możesz wstawić miecze do słupów będzie pomagało w razie silnych wiatrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł nowy 01.04.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 A no kombinuje żeby nie ściagać tych jętek. Porozmawiam dzisiaj z moim kolegą z którym robiłem dach i będziemy decydować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.04.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Ciekawe eksperymenty tu doradzacie. A co bedzie jak uratujecie ten dach ale zepsujecie strop? Ja bym go tak nie dociążał bez sprawdzenia czy wytrzyma. Chyba że jak już tak planujesz słupek do jętki drugi ponad to trzeci dać pod stropem, jak szaleć to szaleć. Kolega z którym to będziesz konsultował to uprawniony projektant? Ingerujesz w konstrukcję budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.04.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 trochę mnie zaniepokoiliście. mam podobną (właściwie taką samą) konstrukcję dachu, taki sam kąt nachylenia, tyle że szerokość budynku to 6,18 m, a długość krokwi 4,33 m. przestrzeń między jętkami a belkami stropowymi jednak taka, że to poddasze naprawdę nieużytkowe. już przy budowie mnie to niepokoiło, ale kierownik mnie uspokajał, że jest w porządku. jak do tej pory nic się nie dzieje. ja bym te zmiany, które tu opisujecie skonsultował z kimś kto ma do tego odpowiednie uprawnienia. tak z ciekawości - da się w tej sytuacji dołożyć (a właściwie zastąpić) istniejące jętki nowymi, umieszczonymi niżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts