zadi86 29.03.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Witam Na jesień planuję zrobić fundamenty i piwnice. Niestety nie własnymi siłami. Spłodzenie syna i zasadzenie drzewa było proste. Wybudowanie domu jest trochę trudniejsze . Dodam jeszcze, że raczej nie mam zamiaru ogrzewać piwnicy, ale chciałbym, żeby temperatura w niej była znośna dla np. grania w bilard . Grunt jest gliniasty - ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, bo szef ekipy, którą prawdopodobnie wybiorę (ekipa miejscowa, świetna renoma, sprzęt, systemy itp., niestety trochę drogo - ale o tym za chwilę) zalecił zrobienie płyty, bo to jest najlepsze i najpewniejsze. Miałoby to wyglądać mniej więcej tak: Piwnica 90m: - chudziak - folia - płyta - ściany z betonu - docieplenie styrodurem 10 cm. Do tego garaż 32m na ławach. Oferta jaką otrzymałem (w tym oczywiście strop nad piwnicą): ok. 51 000. Oferta wszystko na ławach: ok. 47 000 CO SĄDZICIE o cenie i wykonaniu??? Jest sens robić płytę zamiast ław? Wyjdzie pewnie za robociznę i materiał spokojnie jakieś +15 000. Projektant wstępnie powiedział, że płyta będzie miała zapewne ok. 20-25 cm grubości. Policzyłem na szybko, że za beton na chudziaka (12 kubików), płytę +ściany zewnętrzne (50 kubików) zapłacę pewnie ok. 62 x 200 = 12 400 Do tego dochodzi ocieplenie styrodurem (jakieś 350 za m3) ściany wewnętrzne, fundamenty garażu i oczywiście zbrojenie. Jak myślicie ile za wszystko? Serdecznie pozdrawiam wszystkich czytających i czekam na wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.03.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Nie piszesz nic o poziomie wody gruntowej, jeżeli okresowo podnosi się powyżej planowanej posadzki lub ciągle jest wysoko to płyta to bardzo dobry pomysł. Płyta + lane ściany z uszczelnionym stykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zadi86 29.03.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 nie sprawdzałem wody gruntowej, bo uznałem, że szkoda kasy skoro klilku sąsiadów wokół domu nigdy nie miało problemów z wodą w piwnicy.dlatego zastanawiam się czy jst sens robić płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zadi86 30.03.2014 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 nikt nic nie napisze nt kosztow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.03.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 nikt nic nie napisze nt kosztow? Sądze że czytający podobnie jak ja nie wiedzą o co pytasz. Podałes jakies koszty , nie napisałes za co to, potem cos wyliczasz. Upożadkuj pytanie żeby bylo jasne pewnie cos ktoś napisze. Na jesieni zrobiłem ~70m2 piwnicy koszt ze stropem i schodami około 35-40 tys robota+materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts