Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piwnica 90m koszt wykonania + płyta czy ława?

zadi86

Recommended Posts

Witam

Na jesień planuję zrobić fundamenty i piwnice. Niestety nie własnymi siłami. Spłodzenie syna i zasadzenie drzewa było proste. Wybudowanie domu jest trochę trudniejsze :).

Dodam jeszcze, że raczej nie mam zamiaru ogrzewać piwnicy, ale chciałbym, żeby temperatura w niej była znośna dla np. grania w bilard :).

Grunt jest gliniasty - ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, bo szef ekipy, którą prawdopodobnie wybiorę (ekipa miejscowa, świetna renoma, sprzęt, systemy itp., niestety trochę drogo - ale o tym za chwilę) zalecił zrobienie płyty, bo to jest najlepsze i najpewniejsze.

Miałoby to wyglądać mniej więcej tak:

Piwnica 90m:

- chudziak

- folia

- płyta

- ściany z betonu

- docieplenie styrodurem 10 cm.

Do tego garaż 32m na ławach.

Oferta jaką otrzymałem (w tym oczywiście strop nad piwnicą): ok. 51 000.

Oferta wszystko na ławach: ok. 47 000

CO SĄDZICIE o cenie i wykonaniu???

Jest sens robić płytę zamiast ław? Wyjdzie pewnie za robociznę i materiał spokojnie jakieś +15 000.

Projektant wstępnie powiedział, że płyta będzie miała zapewne ok. 20-25 cm grubości.

Policzyłem na szybko, że za beton na chudziaka (12 kubików), płytę +ściany zewnętrzne (50 kubików) zapłacę pewnie ok. 62 x 200 = 12 400

Do tego dochodzi ocieplenie styrodurem (jakieś 350 za m3) ściany wewnętrzne, fundamenty garażu i oczywiście zbrojenie.

Jak myślicie ile za wszystko?

Serdecznie pozdrawiam wszystkich czytających i czekam na wypowiedzi.

nikt nic nie napisze nt kosztow?

Sądze że czytający podobnie jak ja nie wiedzą o co pytasz. Podałes jakies koszty , nie napisałes za co to, potem cos wyliczasz. Upożadkuj pytanie żeby bylo jasne pewnie cos ktoś napisze.

Na jesieni zrobiłem ~70m2 piwnicy koszt ze stropem i schodami około 35-40 tys robota+materiał.