lion 29.03.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 (edytowane) witamPosiadam kocioł na paliwo stałe i dość tępą instalację jak na możliwości automatyki w tym kotle.Wklejam szkic poglądowy instalacji w obecnym stanie:http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-1 przy tym układzie grzejniki (z głowicami termost.) i podłogówka (RTL) są zasilanie wodą o tej samej temp. - czyli układ jak na rysunku:http://foto.icp.pl/albums/userpics/10194/RTL.jpg wszystkie rozgałęzienia idą pod podłogą, więc bez rycia posadzek nie jestem w stanie wydzielić już pętli podłogówek.Szczęście w nieszczęściu, że pętle są małe (max 8m2) i na RTL'ach działa to jakoś, tylko staram się nie przekraczać na piecu 60st.Niestety taką samą temperaturę jak na kotle osiąga woda w zasobniku. Temperatura powrotu w okolicach 56st, czyli tu ok. W związku z tym, że docelowo na kotle chcę utrzymywać 70-75st. konieczna jest przeróbka, tak żeby CWU miało niezależną regulację i żeby nie zaszkodzić podłogówce. Docelowo skłaniam się ku jednej z propozycji jaką otrzymałem:http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-1zaworem 3D po stronie wtórnej wymiennika chciałbym obniżyć temperaturę do ok 55st.. Jako, że grzejniki mam przewymiarowane to taka temp. chyba tym bardziej nie powinna stanowić problemu i mogę również włączyć sterowanie pogodowe. Zaproponowano mi osobną pompę do CWU i zasilenie zasobnika sprzed wymiennika płytowego. Dodatkowo naczynie przelewowe będzie podłączone w linii prostej do kotła (to nie zostało uwzględnione na tym schemacie, jak również, co mniej istotne, auratona zastąpił sterownik ecoster 200). Wiem, że nikt z fusów wróżyć nie będzie, ale czy po takiej modernizacji spodziewać się mogę tylko poprawy funkcjonalności instalacji i być może zmniejszenia spalania, czy też kryje się gdzieś jakieś ryzyko? z góry dzięki za opinie; pozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2015 przez lion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 29.03.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Pompę w obiegu pierwotnym daj na zasilenie, albo zrezygnuj z jednej pompy i układ pierwotny podepnij tak aby bojler i wymiennik płytowy chodziły na jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 29.03.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 przy cyrkulacji to chyba najlepsze rozwiązanie, funkcjonalnośc znacznie wzrośnie ze wzgędu na osobną rgulację cwu i ogrzewania. problem jaki widzę to mozliwośc zbyt malego odbioru ciepła z kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 31.03.2014 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 dzięki za odpowiedzi Pompę w obiegu pierwotnym daj na zasilenie, albo zrezygnuj z jednej pompy i układ pierwotny podepnij tak aby bojler i wymiennik płytowy chodziły na jednej. przy jednej pompie nie uzyskam automatycznej/niezależnej regulacji temp w zasobniku CWU, a nie chciałbym mieć w kranach 70st :/ czyli dwie pompy muszą zostać, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.03.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 zeby ograniczyc temp. w kranach możesz założyć zawór trójdrogowy termostatyczny ale wyższa temp. w zbiorniku to więcej kamienia. taki sam zawor możesz wykorzystać do puszczenia wody na pralke albo zmywarkę żeby nie dogrzewaly grzałką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts