Padzonk 29.03.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Witam. Mam taki problem. Wrogu ścian wew. pojawił się ciemny nalot. Wydaje mi się, że nie jest to grzyb, raczej kurz. Dołączam 2 zdjęcia. Wystarczy przejechać palcem, aby usunąć osad. Próbowałem gąbką i daje radę, ale również trochę rozmazuje. Odkurzanie nie pomaga. Mieszkanie było 3 lata temu gruntownie wyremontowane. Największe zabrudzenia są w kuchni. Wyglada na to jakby opary z kuchenki zabierały ze sobą kurz w górę pomieszczenia i osadzały na rogach. Niestety nie mogę wyciągu z kuchni podłączyć do kratki wentylacyjnej (zakaz spółdzielni). Tak to sobie wymyśliłem. Czy ktoś zmagał się z podobnym problemem, lub ma pomysł jak się tego pozbyć ? Malowanie wolałbym zachować jako ostateczność http://ifotos.pl/zobacz/1jpg_expxqns.jpg/ http://ifotos.pl/zobacz/2jpg_expxqaa.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 29.03.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 A kuchenka jaka? Gazowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Padzonk 30.03.2014 00:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 A kuchenka jaka? Gazowa? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 30.03.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Bywało tak przy starych blatach opalanych drewnem lub węglem że gromadziło się trochę dymu, trochę pewnie drobnego popiołu, para wodna zbierająca te zanieczyszczenia pod sufit i nad paleniskiem po kilku latach robiły się takie zabrudzenia. Słyszałem kiedyś że przy kiepskiej jakości gazu też tak potrafi robić ale nie wiem ile w tym prawdy. Stąd moje przypuszczenia że masz palnik z "żywym ogniem" czyli spalasz gaz a nie gotujesz na kuchence elektrycznej. Może kwestia wyczyszczenia samej kuchenki? Nie wiem jak się tego pozbyć ze ściany poza pomalowaniem ale prawie na pewno to gotowanie na gazie jest przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 01.04.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Powodem może być brak okapu. Para wodna z gotujących potraw unosi się wraz z rozpuszczonym tłuszczem i osiada na ścianie. Później do tego tłuszczu przykleja się kurz. Aby tego uniknąć zastosuj okap z pochłaniaczem. Zatrzyma on zanieczyszczenia z kuchenki i przefiltruje powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts