Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przylaczyc unifon w mieszkaniu???

Recommended Posts

Witam!

Problem polega na tym, ze po remoncie mieszkania w wiezowcu wymieniamy tez unifon, czyli sluchawke domofonu. Wczesniej byla taka brazowa sluchawka z dziura w srodku :) - bardzo przed jakimis 10 laty popularne. Teraz chcemy zawiesic sluchawke firmy Urmet (http://www.miwiurmet.com.pl), konkretnie model 1131. Niestety, robotnicy, ktorzy usuwali poprzednia sluchawke nie zanotowali, jak to wszystko bylo polaczone i teraz nie wiem zupelnie, jak to zrobic. Jest jeszcze taka sprawa, ze na instrukcji tej sluchawki jest napisane, ze dostosowana jest do systemow 4+N, czyli z 5 zylami dochodzacymi w kablu do sluchawki, a u mnie ze sciany wystaje kabel z 4 zylami. Czy to mozliwe??? Co jest grane??? Ktos potrafi pomoc??? Czy musze poszukac inngo unifonu???

Pozdr!

Jeśli to system analogowy (czyli tradycyjny przycisk do każdego lokalu) to strawa jest prosta :wink: .

W systemach czteroprzewodowych mamy następujące przyłączenia:

słuchawka - zacisk 1

wywołanie - zacisk CA

mikrofon - zacisk 2

masa - zacisk 6

Zacisk 9 należy połączyć z zaciskiem 2 ponieważ w systemach czteroprzewodowych otwieranie rygla w drzwiach następuje po zwarciu obwodu mikrofonu do masy.

Teraz pozostaje tylko rozpoznanie, który przewód do czego podłączyć. Proponuję zacząć od masy - to pewnie będzie jakiś ciemny przewód (czarny, niebieski, brązowy). Podłącz do zacisku 6. Następnie próbuj podłączać na chwilę każdy z pozostałych przewodów do zacisku 1, aż usłyszysz w słuchawce dźwięki dochodzące z kasety domofonu (na dole przy wejściu możesz postawić kogoś, kto będzie Ci tam śpiewał :wink: :lol: ). Jak już znajdziesz te przewody, to do zacisku 2 podłącz jeden z pozostałych przewodów, aż osoba stojąca na dole przy domofonie usłyszy Ciebie. Ostatni przewód podłącz do zacisku CA (to przewód wywołania, czyli dzwonka). Poproś osobę stojącą na dole aby wcisnęła przycisk wywołania, a Ty wciśnij na chwilę widełki aparatu (odejmij uprzednio słuchawkę od ucha, bo będzie w niej głośny sygnał wywołania). Jeśli wszystko działa (obustronna rozmowa i sygnał wywołania) to połącz na stałe zaciski 9 i 2 i sprawdź, czy działa otwieranie drzwi. Jeśli wszystko działa, to składaj obudowę aparatu i czas na zasłużone piwo :lol: .

Zbychu, jestes wielki!!! Zaraz jade sprawdzic, czy wszystko dziala!!! :D Dzieki!!! :)

Przyjemność po mojej stronie :D .

BTW: skad masz tak szeroka wiedze na tematy budowlano-remontowe? Pracujesz w "branzy"? ;)

Jestem elektronikiem od urodzenia :wink: . Od 12 lat prowadzę firmę z branży instalacji elektronicznych (głównie systemy zabezpieczeń), więc od 12 lat oglądam sobie różne budowy i obserwuję, co i jak się na nich robi 8) . Często narażam się innym wykonawcom, wytykając popełniane błędy, bo sam od dwóch lat jestem inwestorem budowlanym, więc mam do czynienia z różnymi wykonawcami i rozumiem innych inwestorów.

Jestem elektronikiem od urodzenia :wink: . Od 12 lat prowadzę firmę z branży instalacji elektronicznych (głównie systemy zabezpieczeń), więc od 12 lat oglądam sobie różne budowy i obserwuję, co i jak się na nich robi 8) . Często narażam się innym wykonawcom, wytykając popełniane błędy, bo sam od dwóch lat jestem inwestorem budowlanym, więc mam do czynienia z różnymi wykonawcami i rozumiem innych inwestorów.

No to trafil mi sie fachowiec pierwsza klasa! :D

Wczoraj juz nie dalem rady zmontowac unifonu, ale zrobie to dzis na pewno i napisze o efektach. Z takimi szczegolowymi wskazowkami nie powinny one byc inne niz sukces :D

Pozdr!

Niestety, cos jest nie tak :( Zrobilem jak kazales (chyba 8) ), ale jakos nie wyszlo. Pozniej opisze, co zrobilem, bo sie spiesze, ale licze na dodatkowe wskazowki :lol:

Pozdr!

No to czekam. Może u Ciebie nie jest standardowy system czteroprzewodowy, tylko jakiś wynalazek. Zobacz, czy w starym aparacie nie było jakiejś elektroniki.

Jestem ponownie jak na drugiej czesci meczu :D

Niestety, system jest albo inny niz sadziles, albo ja cos robie zle :(

Napisze po kolei: najpierw zgodnie z nakazem polaczylem zacisk 2 z 9 kabelkiem. Ze sciany wychodza mi 4 kabelki: bialy, czerwony, szary i zielony. Najpierw czerwony podlaczylem do zacisku 6 (masa), a bialy do zacisku 1 . W tym momencie juz moglem rozmawiac z kims na dole! Czyli ten kabel laczyl jednoczesnie sluchawke i mikrofon, zgadza sie? Ale jednoczesnie sam zwalnial sie w tym momencie rygiel w drzwiach. Ustalo to, kiedy zielony kabelek podlaczylem do zacisku 2, ale wtedy rygiel nie dzialal w ogole. Szary podlaczany do CA nic nie dawal, zielony tez. W koncu skapitulowalem ;) Aha, jak bialy byl podlaczony do zacisku 2, to moglem rozmawiac, ale ledwo bylo slychac rozmowce z dolu.

Zupelnie jestem skolowany... :( Potrafisz cos poradzic? Aha, w starym aparacie nie bylo w ogole elektroniki. Nic a nic :) To byla taka sluchawka, jak na tym zdjeciu w lewym gornym rogu:

http://www.domofon.com.ru/015.jpg).

Skoro w starym aparacie nie było elektroniki, to musi być tradycyjny system czteroprzewodowy.

Spróbujmy inaczej, na początek sprawdź u sąsiada czy dobrze słychać w obie strony z jego domofonu. To będzie cenna wskazówka, czy cały domofon w klatce jest sprawny. Następnie zwieraj kolejno dwa przewody i sprawdzaj, kiedy uruchomi się zamek w drzwiach. To będą przewody od masy i mikrofonu. Prawdopodobnie ciemniejszy z nich, to będzie masa (zacisk 6). Spróbuj podłączyć jeden z nich do masy. Następnie osoba stojąca na dole przy domofonie niech naciśnie przycisk Twojego lokalu, a Ty po kolei przykładaj pozostałe przewody do zacisku 1. Jeśli będzie słychać w słuchawce sygnał wywołania, to podłącz ten przewód do zacisku CA. Jeśli nie, to zmień masę na ten drugi przewód (ten, przy którego zwieraniu z innym włączał się zamek) i spróbuj ponownie podłączać przewody do zacisku 1 (przy wciśniętym na dole przycisku wywołania Twojego lokalu). Jeśli teraz będzie dzwonić, to podłącz ten przewód do CA. Masz tym sposobem znalezione przewody masy i wywołania. Zostają dwa przewody. Trzymaj słuchawkę przy uchu i podłącz jeden z tych przewodów do zacisku 1. Jak usłyszysz osobę na dole, to znaczy, że znalazłeś przewód słuchawki - podłącz go do zacisku 1, a ten ostatni do zacisku 2. Masz podłączone wszystkie przewody. Sprawdź, czy domofon poprawnie działa :D

Zaczyna mi sie podobac ta zabawa w kabelki ;):)

Dzieki za kolejne wskazowki. Po poludniu wykorzystam je podczas Phooryz vs. Unifon The Bloody Fight Part 2 :D

Tymczasem napisalem o swoim problemie takze na forum Wyborczej i oto, co mi napisal ichni forumowicz:

"W domofonie, który jest zamontowany w budynku nie stosuje się osobnego przewodu do otwierania drzwi, tylko wykorzystuje się do tego celu przewód mikrofonowy. Po zwarciu do masy przewodu mikrofonu następuje załączenie elektrozaczepu przy drzwiach. W twoim przypadku trzeba nieco zmienić połączenia w słuchawce. Przycisk otwierania drzwi połączyć równolegle z mikrofonem. Co do identyfikacji przewodów to najlepiej pójdź do sąsiada i zobacz jak jest połączone. Na 99% kolory przewodów są takie same."

Madrze napisal?

Zaczyna mi sie podobac ta zabawa w kabelki ;):)

Dzieki za kolejne wskazowki. Po poludniu wykorzystam je podczas Phooryz vs. Unifon The Bloody Fight Part 2 :D

Tymczasem napisalem o swoim problemie takze na forum Wyborczej i oto, co mi napisal ichni forumowicz:

"W domofonie, który jest zamontowany w budynku nie stosuje się osobnego przewodu do otwierania drzwi, tylko wykorzystuje się do tego celu przewód mikrofonowy. Po zwarciu do masy przewodu mikrofonu następuje załączenie elektrozaczepu przy drzwiach. W twoim przypadku trzeba nieco zmienić połączenia w słuchawce. Przycisk otwierania drzwi połączyć równolegle z mikrofonem. Co do identyfikacji przewodów to najlepiej pójdź do sąsiada i zobacz jak jest połączone. Na 99% kolory przewodów są takie same."

Madrze napisal?

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif

A czy ja napisałem coś innego?

U sąsiada kolory przewodów pewnie są takie same, ale co z tego, skoro Ty chcesz podłączyć inny aparat. W aparacie sąsiada nie będzie opisane, że przewód biały to to, a czerwony, to to. Gdybyś chciał podłączyć taki sam aparat, jak u sąsiada, to pewnie było by to proste, a tak musisz niestety trochę pokombinować :D , ale jaka satysfakcja będzie - sam podłączyłem domofon! :lol:

• 10 years później...

Witam!

Mam podobny problem, z tym, że u mnie ze ściany wystaję kabel z 5 żyłami, a domofon to Urmet 1140 (CA wywołanie, 1 linia głośnika, 2 linia mikrofonu, 6, 10 masa, 9 linia elektrozaczepu). Stary domofon został wyrzucony podczas remontu i niestety nie wiem jak był podłączony. Bardzo proszę o podobną instrukcję do mojego przypadku, bo uparłam się, że mogę zrobić to sama bez ściągania panów z administracji:)

z góry dziękuję za pomoc

• 4 months później...
Jeśli to system analogowy (czyli tradycyjny przycisk do każdego lokalu) to strawa jest prosta :wink: .

W systemach czteroprzewodowych mamy następujące przyłączenia:

słuchawka - zacisk 1

wywołanie - zacisk CA

mikrofon - zacisk 2

masa - zacisk 6

Zacisk 9 należy połączyć z zaciskiem 2 ponieważ w systemach czteroprzewodowych otwieranie rygla w drzwiach następuje po zwarciu obwodu mikrofonu do masy.

Teraz pozostaje tylko rozpoznanie, który przewód do czego podłączyć. Proponuję zacząć od masy - to pewnie będzie jakiś ciemny przewód (czarny, niebieski, brązowy). Podłącz do zacisku 6. Następnie próbuj podłączać na chwilę każdy z pozostałych przewodów do zacisku 1, aż usłyszysz w słuchawce dźwięki dochodzące z kasety domofonu (na dole przy wejściu możesz postawić kogoś, kto będzie Ci tam śpiewał :wink: :lol: ). Jak już znajdziesz te przewody, to do zacisku 2 podłącz jeden z pozostałych przewodów, aż osoba stojąca na dole przy domofonie usłyszy Ciebie. Ostatni przewód podłącz do zacisku CA (to przewód wywołania, czyli dzwonka). Poproś osobę stojącą na dole aby wcisnęła przycisk wywołania, a Ty wciśnij na chwilę widełki aparatu (odejmij uprzednio słuchawkę od ucha, bo będzie w niej głośny sygnał wywołania). Jeśli wszystko działa (obustronna rozmowa i sygnał wywołania) to połącz na stałe zaciski 9 i 2 i sprawdź, czy działa otwieranie drzwi. Jeśli wszystko działa, to składaj obudowę aparatu i czas na zasłużone piwo :lol: .

Dzieki ogromne za pomoc! Wszystko dziala jak nalezy! Pozdrawiam

Edytowane przez Jarek.P

• 5 months później...

Witajcie,

odświeżę temat. mam problem z podłaczeniem mojego unifonu.

Sytuacja taka jak u Wszystkich - po remoncie tylko kable ze ściany wystają... ropotnicy zdemontowali stary aparat... nie zapisując ułożenia kabli.

Teraz chciałbym podłączyć już w sumei nowy unifon - kupiłem Cyfral SMART 5P. Wsyzstko na nim jest ładnie opisane - masa, ring, mic, itd...

ale za chiny nie chce mi nic działać. W sumie to nie wiem nawet jak znaleźć który kabel ze ściany za co odpowiada.

chciałem zaczać od masy, ale nie wiem jak ją znaleźć - jest taki jeden kabel, żę czego bym z nim nie zetknął to działa elektrozamek. Myślałem, że tak zadziała tylko para masa-mikrofon?

proszę o pomoc.