Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopiero co odebrane mieszkanie a cieknący dach.

Muchacho

Recommended Posts

Cześć ,

Mam problem z moim nowo - odebranym mieszkaniem.

Mieszkanie odebrałem dwa tygodnie temu, przy odbiorze stwierdziłem zacieki, odpadający tynk i farbę na suficie w protokole znalazło się moje zastrzeżenie.

Mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze i plamy tworzą się przez usterkę dachu.

Deweloper poprawił już raz usterkę(nie wchodził na dach tylko zaszpachlował mokry element i podmalował) ale po deszczu znowu pojawiły się zacieki tym razem znowu nie zaczęto od dachu tylko wydłubano mokry tynk i położono na nowo.

Jednak jak zapewne wiecie wszystko będzie OK do pierwszego deszczu.

Czy istnieje jakiś sposób aby zmusić dewelopera do naprawy cieknącego dachu ? Nie chciałbym aby po każdym deszczu przychodzili mi znowu szpachlować i malować sufit.

Prosiłbym was o radę co zrobić w takiej sytuacji.

Pozdrawiam,

Mateusz

• 2 weeks później...

cyt z forum

"żaden ze mnie prawnik, ale radzę skorzystać z przepisów Kodeksu Cywilnego. Konkretnie art. 577. § 2

Oprócz tego proszę posiłkować się ustawą o niezgodności towaru z umową.

Wysłać poleconym z potwierdzeniem odbioru do wykonawcy żądanie poprawienia cieknącego dachu. Napisać przy tym, że powołujemy się na niezgodność towaru z umową oraz sprecyzować czego oczekujemy np. wymiany uszkodzonych dachówek (gontu? blachy) na nowe. Ewentualnie udać się do wykonawcy z wydrukowanymi dwoma egzemplarzami naszych żądań. Jeden zostawiamy u dewelopera na drugim prosimy osobę przyjmującą reklamację o pokwitowanie przyjęcia.

Od momentu przyjęcia wykonawca ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji. "

Edytowane przez FOXSTER

Ogólnie w takich przypadkach lepiej nie odbierać, wyznaczyć termin poprawek, sprawdzić, i jeśli jest dobrze - odebrać.

Teraz poprawki potrwają dłużej - znam to z doswiadczenia - może nie z cieknącym dachem, ale jednak. Wszystkie poprawki, przez które nie odebrałam mieszkania - zostały poprawione, po odbiorze - niewiele :(