Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narożnik podtynkowe kiedy tynk już położony. Jak poprawić?

horacytxz

Recommended Posts

Właśnie zabieram się za remontowanie/urzadzanie piętra. Piętro to jest w stanie "gotowym do malowania i urządzania" ale w standardzie z lat 90... czyli sciany otynkowane, omazane wapnem i tyle. Martwią mnie narożniki które w żaden sposób nie są zabezpieczone przed uszkodzeniem, zastanawiem sie czy teraz jeszcze przed urządzaniem nie byłoby dobrze zrobić coś z nimi... jest sens za to sie zabierać? Jak zamontować narożniki podtynkowe? Kuć, czy może nałożyć na tynk i zaszpachlować? Proszę o rade. Pozdrawiam :)

Nie robiłem nigdy obróbki po łuku z taką dylatacją, bo po prostu u mnie wszyscy mają proste okna ;).

Spróbowałbym kupić jedną listwę prostą (koszty groszowe) i nagiąć ją opalarką. Formowałbym ją kawałkami, bo też przejrzałem czy jest coś takiego i cisza. Prosta będzie pasowała każdemu, a łuki są różne więc pewnie dlatego nie robią ich.

W sensie 45 szeroki i 90 wysoki łuk czy na odwrót?

Czy mówisz o oknie które ma wysokość całkowitą 135, z czego 90 jest prosta a 45 idzie łukiem - tylko na jakiej szerokości.

Może inaczej - czy łuk jest płaski, rozległy, szeroki czy też wąski, szpiczasty jak okna w gotyku?

Im ciaśniejszy łuk tym gęściej powinieneś nacinać profil - ufff bo wysłowić się nie mogę z tym wyginaniem łuku.

ewbuxxxo - mówimy o tym samym. Bynajmniej mam taką nadzieję. Ja myślę o takim ustrojstwie:

dylatacyjna_midi_0.jpg

Źródło :http://zerolimitu.pl/

autorus - czyli dobrze zrozumiałem ale wolałem mieć pewność o czym mowa. Łuk nie jest jakiś kosmicznie ciasny więc nacinacie powinno pomóc. Do tego promień łuku jest na tyle szeroki, że listwa po nacięciu i wygięciu nie powinna pękać.

ewbuxxxo - mówimy o tym samym. Bynajmniej mam taką nadzieję. Ja myślę o takim ustrojstwie:

[ATTACH=CONFIG]252210[/ATTACH]

Źródło :http://zerolimitu.pl/

autorus - czyli dobrze zrozumiałem ale wolałem mieć pewność o czym mowa. Łuk nie jest jakiś kosmicznie ciasny więc nacinacie powinno pomóc. Do tego promień łuku jest na tyle szeroki, że listwa po nacięciu i wygięciu nie powinna pękać.

Wydawało mi się, że nie o tym samym, bo wcześniej wkleiłeś zdjecie narożnika....

Ale widzę, że się pomyliłem... :)