Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba krokwiowo jętkowa - dodanie płatwi kalenicowej

czarn-y

Recommended Posts

Witam

W projekcie dach dwuspadowy o kącie 40 stopni, pokrycie - ceramika. Zaprojektowana więźba krokwiowo jętkowa, czyli krokwie będą usztywnione między sobą tylko łatami. W projekcie nie mam wiatrownic i nie chce ich dawać, gdyż utrudniałyby mi później zabudowę użytkowego poddasza. Chciałbym dodać do więźby płatew kalenicową, do której zostaną przybite krokwie. Moim zdaniem ta płatew ułatwi prawidłowy montaż więźby oraz usztywni w poziomie krokwie w kalenicy. Problem jest taki, że między szczytami jest odległość 11m, płatew w sumie będzie mieć ok 12,7m, więc pewnie sporo będzie ważyć. Ze względu na poddasze użytkowe nie chcę podpierać jej słupami. Widziałem konstrukcje, w których taka płatew jest podparta grzędami. Mnie osobiście takie rozwiązanie najbardziej odpowiada. Czy takie rozwiązanie ma sens? Da coś na plus? Czy może raczej pogorszy wytrzymałość całej konstrukcji? Rozwiązanie przedstawiam na poniższej fotce:

KALENICA.jpg

Co Ty chcesz majstrować przy więźbie jak nie masz o tym pojęcia? "jajmar" dobrze doradza! Płaska bednarka ocynkowana to bardzo dobre rozwiązanie. Co ma tam się smażyć skoro pod dachówką będzie maksymalnie 40~50*C? Łaty nie sztywnią więźby. A tak naprawdę to najlepiej zrobisz jak zadeskujesz i opapujesz dach. Pozdrawiam.

Nie chcę majstrować dlatego pytam. Natomiast rozwiązanie, o które pytam proponuje wykonawca. Kierownik budowy, też nie widzi zastrzeżeń. Pytam, gdyż mam obawy, że w przypadku jakiegoś uszkodzenia budynku, ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania ze względu na niezgodność wykonania więźby z projektem, pomimo że wprowadzona zmiana będzie wpisana przez kierownika budowy do dziennika. Nie będę miał pewności to po prostu powiem wykonawcy, róbcie jak w projekcie. Przypominam sobie tylko, jak na etapie adaptacji, projektant kręcił nosem, że więźba krokwiowo jętkowa jest licha i wzmocni mi ją. Gość zapomniał lub olał sprawę, a ja tego nie sprawdziłem przy odbiorze projektu.

Jeśli chodzi o deskowanie całego dachu, to też trzeba udać się do konstruktora w celu ponownego przeliczenia? Krokwie 7x20cm.

• 4 weeks później...

Wprowadzenie belki kalenicowej bez jej podpierania słupami nic nie wniesie do całej statyki dachu. Nie usztywni konstrukcji, nie polepszy jej funkcjonowania. Ergo jest zbędne. Jeżeli chcesz ułatwić i usprawnić montaż, to możesz zamiast ciężkiej i drogiej belki dać deskę kalenicową. Wyznaczy ci wtedy krawędź dachu i będziesz mógł mocować do niej krokwie. Podwieszenie jej nakładkami tylko nieznacznie usztywni węzeł kalenicowy, nie ma to większego wpływu na pracę więźby.

Jeżeli chcesz usztywnić dach zrób tak jak radzą poprzednicy - daj stalowe taśmy perforowane, trzeba je odpowiednio napiąć podczas montażu (to jest bardzo dobre rozwiązanie i nie widzę sensu się przed nim bronić). Jeżeli jednak masz alergię na stal, to masz jeszcze jedno wyjście. Na górze jętek zrobić sztywną tarczę z desek lub płyt OSB (min.22mm), to usztywni wiązary dachowe.